Reklama

Reklama

Země imigrantů

(seriál)
  • USA Immigration Nation
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

V dokumentárním seriálu, který pracuje s unikátními materiály Imigrační a celní služby, poznáte život dnešních imigrantů v USA a jejich pohnuté osudy. (Netflix)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Americká administrativa a vládní úředníci marně tlačili na Netflix a autory, aby některé scény vystříhali a premiéru odložili po prezidentských volbách. Ožehavost záběrů je zřejmá hned v prvním dílu. Imigrační agenti uprostřed noci vstupují do bytů bez soudního příkazu , tedy bez oprávnění něco takového udělat. Využívají strachu a neznalosti lidí. Je to celostátní operace Keep Safe, která byla spuštěná na začátku roku 2018. Záběry tvůrci usazují do širších souvislostí, které umožňují i nezasvěcenému divákovi, aby se ve složitém problému zorientoval. Historicky se od roku 2003, kdy tyto postupy zavedl již v 90. letech prezident Clinton se rozrostl počet členů imigrační policie o deset tisíc osob a počet deportací bez soudního zřízení se zdvojnásobil. Po teroristických útocích z 11. září 2001 opatření zpřísňoval prezident Georgem W. Bushem. V USA je celá desetiletí problém malé porodnosti a postupného vymírání původních bílých obyvatel (samozřejmě před nimi zde byli ještě indiáni, kteří migraci bílých osudově podcenili) . Standardem pro bílou středostavovskou rodinu bylo jedno dítě. Proto se nyní staly menšinou a kvůli pocitu a zděšení, že jejich protestantské hodnoty a kulturní zvyky jsou diskriminovány, volili prezidenta Donalda Trumpa. Americe reálně hrozí, že se tam nastěhuje půl Afriky a Arábie. Trump jde ještě dál a požaduje vyhoštění všech ilegálních přistěhovalců, ne jen těch, kteří se dopustili závažných trestných činů, jak tomu bylo dosud. Dokument, který má šest dílů ukazuje, jak zavedení politiky nulové tolerance dopadá na životy nelegálních přistěhovalců a jejich rodin, zaměstnanců imigrační služby i pracovníků neziskových organizací, kteří se přistěhovalcům snaží zajistit důstojné zacházení. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Citové vydírání tvůrců nezná mezí. Navíc tak neomaleně okaté, až to bolí. Slovo objektivita ve svém slovníku nemají. Fakta/zákony versus emoce (velmi populární nástroj v poslední době). Téhle jednostranné agitce jsem věnoval dvě epizody. Sračka. ()

d.p.1 

všechny recenze uživatele

Tohle není vyvážená žurnalistika. Téma je to zajímavé, ale velice jednostranně pojaté a po shlédnutí této série by bylo ideální shlédnout nějaký dokument zachycující kriminalitu imigrantů a problémy, které s sebou do Spojených států přinášejí, aby divák pochopil, proč se lidi přidávají k ICE a že to vyhošťování nelegálních imigrantů má svůj důvod. Je velice jednoduché vyzobrazovat příslušníky imigrační policie jako hlupáky bez emocí, ale z těch rozhovorů mi vycházelo, že oni té své práci věří a jelikož je dost těžká, používají humor jako nástroj vyrovnání se se stresem, což je poměrně standardní nástroj, který se ale v tomto kontextu jeví velice necitelný. Nicméně neviděl jsem žádné mučení, ponižování, nelidské zacházení, jen profesionální chování, i když samozřejmě ten systém zažit na vlastní kůži věřím, že není vůbec nic příjemného. Chtělo by se to i zaměřit se na to, proč si Američané za prezidenta vůbec zvolili někoho jako je Trump. Když vynecháme to ovlivňování voleb atd., stejně mi vychází, že velká část americké populace prostě nemá s multi kulti společností a neřízenou migrací zase tak skvělé zkušenosti, a proto se někdo jako Trump, jako projev rebelie proti nucené hyper korektnosti, mohl dostat k moci. Tenhle dokument podle mě je na jednu stranu dobrý, že vcelku rozsáhle (i když tendenčně) ukazuje práci organizace ICE, ale mimořádně nevhodný v tom, že zaslepení budou ještě zaslepenější a radikálnější a budou vidět jako viníky všeho zmíněné pracovníky a nebudou schopni nahlížet na problematiku migrace i z jiného pohledu, protože všechny problémy světa jen těžko lze vyřešit tím, že si všechny lidi co trpí pozvu do své země a pak se budu kochat z pocitu své výjimečnosti a zdánlivé dobroty a ukazováním na ty. co to tak nechtějí jako na necity. Díky bohu, že u nás v ČR tohle aktuální není. ()

Beliel 

všechny recenze uživatele

Neskutečná politická agitace! Dodržovat zákony je vlastně špatné a všichni, kdo jejich dodržování vyžadují jsou špatní, arogantní a nemají city. Za to každý ilegál je zde vítán, má mít milion práv a měli bychom mu pomáhat. Ne, děkuji. Pokud někam chci, pak legální cestou, pokud tak nečiním, musím čekat trest. A pokud jsem ještě tak blbej, že do toho tahám děti, tak mi není pomoci. Levičacký dokument, u kterého jsem vydržel dvě epizody. Dal bych odpad, ale dám dvě hvězdy pro všechny policisty, co musí snášet nádavky za to, že ctí zákony. ()

Reklama

Reklama