Anders Thomas JensenScénář:
Anders Thomas JensenKamera:
Sebastian BlenkovHudba:
Jeppe KaasHrají:
Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Dany Verissimo-Petit, Mads Mikkelsen, Bodil Jørgensen, Jakob Cedergren, Line Kruse, Elsebeth Steentoft, Søren Thomsen (více)VOD (1)
Svend a Bjarne pracujú v malom dánskom mestečku ako mäsiari. A pretože ich už nebaví počúvať urážky svojho šéfa, rozhodnú sa , že si založia vlastný obchod. Začiatky podnikania sú veľmi bezútěšné, veľmi sa im nedarí, avšak niekoľko náhod im pomôže získať veľkú zákazku. Šťastie im začína priať . Aj preto, že objavia tajnú ingredienciu. Jej prísun však súvisí s tým, že v meste začnú záhadne miznúť ľudia... (Film Europe)
V Dánsku mizí lidé každý rok... a pan A.T. Jensen jako ledově chladný Seveřan s možná vážnou tváří zvenčí, ale současně silně černohumornými choutky uvnitř, opět servíruje nevšední filmový pokrm, tentokrát s nečekanou dodávkou porcí z lednice od řezníků. Spočátku hrozně chladný film se spočátku nezajímavě divnými postavami přešel zanedlouho do fáze, kdy mě Jensen se svými herci začal nejen dráždit, to když stále více přímočáre hrál na strunu brutality (naštěstí většinou pečlivě schované za zavřenými dveřmi), ale na rozdíl od Adamových jablek mě v tomto případě většinou i nesmírně bavil a napínal. Vyšperkované absurdní dialogy, černohumorné situace s neustále přítomným neortodoxním problémem, poutavě stylizované epizodní a vedlejší postavy (např. detektiv s fajfkou/Ole Thestrup) a vlastně i ty hlavní, nímž vévodí Nikolaj Lie Kaas v opět trochu odlišné svérázné poloze (ač jsem si k němu tady hledal cestu déle) a to dokonce přímo v dvojroli povahově odlišných bratrů! Na rozdíl od jiných diváků mi nepřekážela ani závěrečná scéna, jejíž divoce švihlý, romantický optimismus v kombinaci s předchozími děsivými motivy mě už po mnoha zkušenostech se severskou absurdní komedií ani nenapadne brát jako cosi nepatřičného. Užil jsem si Řezníky nikoliv stoprocentně, ale k mému překvapení dost. [75%] ()
Hodně morbidní černá komedie, při jejímž sledování občas tuhne krev v žilách. Mads Mikkelsen v roli totálně vyšinutého řezníka působí dost odpudivě s tím brutálním účesem a nadměrným pocením. Herecky mu jako obvykle nelze nic vytknout, ovšem tentokrát ho trochu válcuje Nikolaj Lie Kaas. Jakpak by ne, když hraje nejen dalšího pošahaného řezníka, ale i jeho retardované dvojče. U filmů, které Anders Thomas Jensen režíroval nebo se alespoň podílel na scénáři, jsem se ještě nikdy nenudila a Řezníci rozhodně nejsou výjimkou. (90%) ()
Především musím říct, že jsem se u filmu výborně bavila, minimálně do poloviny je naducaný černým humorem, tak že člověk sedí s přiblblým úsměvem na tváři po celou dobu, jen na konci už to bylo malinko slabší, ale aby to správně zakončili, hodili na závěr malou ironií celého příběhu a sice, že všechno kouzlo je v marinádě. Viděno v rámci Zahraniční výzva / Dánsko ()
Jensen pokračuje v zajetých kolejích z Blikajících světel, jen k tomu přistupuje méně zeširoka a zachází víc do hloubky. Příběh je komornější, minimalističtější, ale taky bizarnější a syrovější (to doslova:) s tradiční dávkou černého humoru. Vůdčí roli opět hrají traumata z minulosti, jež formují charaktery dvou hlavních postav. Ukřivděný, potící se neurotik s touhou prorazit zeď čelem a jeho parťák flegmatický vyhul, který si doma uklidil naposled před dvěma roky, porcují lidi na Kuřecí nebíčka, hit letošní sezóny. Komediální drama s eticko-sociálním podtextem jak to umí jen v Dánsku. ()
Člověk by řekl, že jde o mix žánrů, který moc nejdou skloubit do sebe. Komedie a drama. Tomuhle kousku se to ale povedlo dokonale. Ačkoliv jde o hodně černý humor, takže chápu, že to nemusí sednout každýmu. Já jsem se u filmu bavil. Především díky povedeným hláškám kterých tu není zrovna málo a některý z nich mi určitě utkví v paměti. No a to kopání do nohy. Asi to taky začnu používat když mě někdo nasere. Pochválit musím i herecký obsazení. Tady není co řešit. Plnej počet. ()