Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ossy a Jimmy bývali přáteli od dětství. Cestovali společně po světě a nezřídka se do dostali do konfliktu se zákonem. Teď se ale zdá, že se Jimmy usadil, má ženu, dítě a práci na Islandu.Jednoho se ale objeví Ossy a snaží se mu připomenout jejich dávné přátelství. Jimmy ho ale odmítá, je z něj teď nový člověk. Kdo je však Ossy? Má nějaké tajemství? Vypadá to, že Ossy usilovně hledá vlastní zkázu, vyprovokuje konflikt s místním drogovým dealerem. Ale ve chvíli, kdy zničí vše, je snad připraven smířit se svým osudem i Jimmym. (lenuse)

(více)

Recenze (29)

emma53 

všechny recenze uživatele

Vildspor bude patřit určitě mezi ty filmy, kde si okamžitě vybavím dokonalý koncert dvou dánských herců N.C.Waldaua a M. Mikkelsena, jehož vynikající herecké kvality jsem zaregistrovala už ve filmu Po svatbě. Příběh o dvou bývalých přátelích, kteří se na popud Ossyho po letech setkávají na Islandu, kde žije svůj zatím poklidný život Jimmy s rodinou. Nejdříve poměrně dlouho poznáváme obě osobnosti s jejich charakterovými vlastnostmi a mnoha otevřenými otázkami, které se nám postupně rozkrývají. Z Ossyho přímo vyzařovala současně jeho trýznivá osamělost a bolest, kterou ventiloval pro nás ze začátku dost zajímavým způsobem, než jsme pochopili proč. Možná o trochu méně patosu a šla bych rozhodně na pět, ale i tak to byl pro mě silný zážitek, který stojí za to vidět. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Setkání dvou někdejších přátel po mnoha letech, z nichž jeden se vůbec nezměnil a druhý ohledně tohohle oživování minulosti neoplývá zrovna velkým nadšením, protože se již rozhodl dát starému způsobu života vale. Ale co když není tohle jeho rozhodnutí tak těžké zlomit aneb některé dveře by se už otevírat neměly…Když Ossy, chodící katastrofa, znovu vstoupí do Jimmyho života, je divákovi brzy jasné, že ti 2 spolu prožili mnohem víc, než se zdá. A zavedený, spokojený až idylický život otce od rodiny se může velmi rychle zbořit jako domeček z karet. A přestože to nejdřív nevypadá na příliš originální či poutavé drama o dávném přátelství dvou mužů, je film pojat tak, aby diváka chytil a naladil na postavy i navzdory tomu, že z toho na dálku „smrdí“ klišé. A když si k tomu přizvete ještě 2 vynikající dánské herce „v rozpuku“ (Mikkelsen i Coster-Waldau měly za sebou oba teprve pár filmů), točí se ten celovečerní debut hnedle jinak. Konec mi přišel trochu zjednodušený a pár hlušších míst též nechybělo, celkově ale dávám ještě slabší 4*. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Vildspor předloží dva hlavní hrdiny, vyklidněnýho tatíka Jimmyho a kriminálníka Ossyho, kterej se vzpomínkou na starý dobrý časy začne Jimmymu ruinovat život. I když Jimmy není žádnej dokonalej hrdina, tak prostě s ním člověk soucítí a Ossy mu sympatičností opravdu nedosahuje ani k palcům u nohou. Až někde v půlce se konečně dozvíme něco, co nás snad přiměje změnit na Ossyho názor a díky bohu, protože se tím příběh prohloubí a dostane nový rozměr. Chování postav se odůvodní a konec docela dojme. Obstojné 3* ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

V současnosti asi dva za hranicemi své vlasti nejslavnější dánští herci v hlavních rolích, jeden z nich s dokonce podílel na scénáři, a jejich islandská divoká jízda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mikkelsen a N. C. Waldau ...hmmm...paráda. Postupne odškrtávam Mikkelsenovu filmografiu a musím uznať, že Vildspor je úžasne podarený film a óda na priateľstvo. N.C. Waldau je dokonca autor scenára čo ho v mojich očiach dvihlo ešte vyššie. Obidvaja najznámejší dánsky herci odviedli skvelú prácu, príbeh vás chytí a nepustí. Žiadne akčné scény nie sú potrebné. N.C.Waldau ako Ossy páli jednu cigaretu za druhou a dôvod jeho návštevy sa vyjasní až tesne pred záverom. prekvapuje ma nízky počet hodnotiacich. Nebojte sa choďte do toho! Filme je dostupný na uložto s vloženými českými titulkami. Mám rád tento typ filmov a asi nikto nebude prekvapený, že po takomto filme sa kariéra obidvoch dánskych hercov poriadne nakopla a dnes točia v hollywoode úplne bežne. Lannister by vedel rozprávať...90%. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tahle „divoká islandská jízda“ je bohužel pěkně nudná. Chci říct, nečekejte od tohoto filmu žádnou divočinu. Tento film je spíše psychologické drama stavící na hereckých výkonech dvou hlavních představitelů, jež zachycuje přátelství dvou mužů procházející zásadním zlomem. Po prvním shlédnutí 30 %, po druhém 80 %. Tento film je o bolesti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dva z nejznámějších dánských herců si kdysi udělali výlet na Island, kde natočili příběh jednoho setkání dávných přátel po letech. Dlouho to vypadalo docela klišovitě, ale nakonec ani jedna z těch postav není jednorozměrná. Život žitý ve lži má ostatně sám od sebe tendence se hroutit, takže pak tomu stačí pomoci jen málo... ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Příliš naléhavé a srdceryvné. Motivacím hlavních postav (obzvlášť té Mikkelsenovy) jsem v některých situacích prostě nedokázal uvěřit a hlavně ta jejich společná minulost, na které je celý příběh vystavěn, a která je odhalována velmi opatrně a divák se o ní téměř nic nedozví... Tak ta mně taky může být ukradená. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Jedním z důvodů mého sníženého hodnocení je autorská potřeba podložit vyústění filmu nějakým tím songem, na kterém si rejža zrovna ujel (v tomto případě Heather Nova - Doubled Up). Nevím zda existuje nějaká tvůrčí norma, která udává, že každý film musí mít svou píseň, či interní filmařská "etika," která má za cíl diváka uklidnit a podprahově smířit s katastrofálním závěrem jakéhokoliv druhu, aby slovy Cimrmanů divák stanul po kině "před tváří všehomíra s myslí jasnou a prázdnou," nebo zda tvůrce dostal při závěrečném zpracování emoční průjem. Vím však jistě, že mi tahleta předtitulková a titulková, "výtahová" hudba leze s přibývajícími zkušenostmi čím dál tím víc na nervy, a dovoluji si tvrdit, že pokazila závěr celé řady filmů. Toto je jeden z nich. Patetický závěr završila píseň o lásce(?!), kde pojítky jsou slova "letadlo" a "viděla jsem kopec zhora"... Film je pěkný, závěr posuďte sami ... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dnes hvězdná dánská herecká dvojice za mlada. Film o setkání dvou přátel, kteří spolu v mládí prožili hodně, ale dnes jsou už každý jiný. Ossy (Coster-Waldau) mi byl většinu filmu dost nesympatický. Až ke konci se to změnilo. A Jimmy (Mikkelsen) tentokrát v ryze kladné roli otce rodiny, který se zuby nehty brání, aby ho kamarád nestáhl na scestí. Film stojí za to vidět. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Dva pěkní chlapi a krásná krajina, to nemůže skončit špatně. FIlm měl správné napětí. Od Ossyho jsem pořád čekala nějaký podraz, a pořád nic, a ve chvíli, kdy jsem uvěřila, že je lepší, než jak vypadá, tak něco provede. Také motiv, jak se těžko zbavuje prohřešků z mládí, je hezky zpracovaný. Nicméně kdyby se příběh odehrával někde v New Yorku, tak by to asi nemělo tu správnou poetiku. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Začalo to sice pěkně, ale už po nějaké půlhodině jsem si byl jistý, že to zaprvé nebude mít vůbec scénář, zadruhé to bude příšerně zpracované a zatřetí nelogické, debilní, nudné a otravné. Jakmile Jaime vletěl s letadlem do slunce, úlevně jsem si oddychl, že jsem zase jednou ve zdraví přežil pořádnou sračku. 25% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na drama mi pribeh prijde malo uveritelny. Ale brano s nadhledem, jedna se o dobry film s peknou hudbou. A predevsim se zacinajicim vybornym hereckym duem v hlavni roli. Palina Jonsdottir krasavice, skoda, ze uz moc hereckych prilezitosti nedostala... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Další z řad vynikajících dramat. Jak jinak než z Dánska, tentokrát v koprodukci s Islandem. Vždycky když mám chuť na pořádnej rozstřelovák, tak musí být ze severu, to už ani jinak nejde. Nikdo tenhle žánr neumí natočit tak dobře, jako oni. Mads a Nikolaj ještě tak mladí v krutém sociálním dramatu. Co víc si přát. Nikolaj tu smažku hraje parádně a Mads, který se snaží pohřbít společnou minulost a žít normální rodinný život jakbysmet. Příběh se zadírá pod kůži, jako třísky, které nejdou vytáhnout. Atmosférické a hodně depresivní, ale geniální. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Příběh má ohromnou sílu, zpracování už je o poznání slabší, skoro až televizní. Vadila mi i hutnost patosu, kterou to obdařili. Kdo nepláče, je málo ponořen. Mám to spíš za tři, ale budu shovívavý. Přece jen Mads a tak... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Temné severské drama o přátelství, které začalo v mládí, v čase bezstarostnosti a nevázanosti. Od té doby pár let uplynulo, Jimmy se usadil, zapustil kořeny do divoké příody Islandu, založil rodinu a žije šťastně. Ossy by rád pokračoval v bezstarostném bouřliváctví a rád by do něj znovu vtáhl Jimmyho. To ale nejde, každý z mužů už je někde jinde, každý zvolil jinou cestu. Ossy se této pravdě brání, vztekle kolem sebe kope a dokáže jen ubližovat. Mads Mikkelsen v roli Jimmiho je skvělý, koukat se na něj a na krajinu Islandu jistě stojí za čtyři hvězdičky. ()

p.sojka 

všechny recenze uživatele

Nuže divoké to teda nebylo, ale to se dalo poznat už v úvodu, že se na diváka chystá něco jiného. Čím víc se blížil konec, tak jsem si přál, aby to dopadlo přesně tak, jak to dopadlo. Samozřejmě to bylo jednoduché, ale co jako? Zamotaných scénářů o návratu, fetu a mafiánech je plná prdel. Takže za tohle jiné zpracování, které je hlavně o přátelství, jsem vděčný. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Nikolaj Coster-Waldau a Mads Mikkelsen, dnes světové superstar ovšem v tomto filmu ještě naprosto neznámí skandinávští herci...Film se mi líbil, mělo to sílu, hloubku a neustále přítomné tajemství...Navíc vše umocněno nekonečně prázdnou islandskou krajinou...Přes všechnu tu všudypřítomnou depresívní náladou je tam cítit naděje... Na smíření se, jak se sebou samým, tak se životem a lidmi kteří nám do života vstoupili...Stojí za vidění...Za mě 88% ()

Související novinky

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29. Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Cyklus severských filmů

Cyklus severských filmů

20.09.2008

V Bio Oko už od srpna probíhají každoroční projekce skandinávských filmů, pořádané sdružením Skandinávský dům. Už zahájená „thrillerová sekce“ (Skandinávci tímto žánrem prosluli – zeptejte se třeba… (více)

Reklama

Reklama