Reklama

Reklama

Wilbur se chce zabít

  • Velká Británie Wilbur Wants to Kill Himself (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po úspěšné ITALŠTINĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové WILBUR SE CHCE ZABÍT. Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž ale to je jenom zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždy postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, mně osobně hodně blízký film svým námětem. Ano, Wlibur se ve skutečnosti nechtěl zabít, prostě jen neměl pro co žít, štval ho denní stereotyp a nuda. On the other hand, vzhledem k faktu, že se na něj ženy jen lepily, tak ho přece jenom trochu nechápu (polemizovat o tom, že se ženám spíš líbí sígři, nemá cenu, protože znám i ze svýho okolí pár chlapů, který připadaj ženským jako objekt, který je nutno opatrovat, hýčkat, nebo co). Kupodivu mi sedli snad všichni herci,kromě tý 1 sebevražedkyně, která mi byla krajně nesympatická (naštěstí tam byla jen prá minut). Poč teda nedám plnej počet? Přece jenom, čekal jsem mnohem víc černého humoru, kterého se mi moc nedostalo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jensen a Scherfig sa zrejme inšpirovali v jednej z dejových línií Simpsonovcov, runnig jokeom o Očkových pokusoch o sebevraždu a nakrútili podľa toho celovečerák. Asi nie, ale ktovie. Sympatický, psychologicky vierohodný film s nálepkou "ako zo života" asi málokoho sklame, keďže klubová cieľovka je jasná. Osobne mi ale pripadali všetky postavy okolo Wilbura zaujímavejšie, než on sám. Má síce neortodoxné spôsoby správania, napriek tomu na mňa pôsobil fádnejším dojmom ako jeho brat, ošetrovateľ a aj ženy, ktoré sa objavujú v jeho a bratovom živote. V momentoch, keď sa začne chovať agresívnejším spôsobom, je dokonca neznesiteľný. Dočkáme sa aj ošuňtelých britských interiérov (byt je v tomto smere mínus, kníhkupectvo plus) a exteriérov, napriek tomu a všadeprítomnej tematike smrti nejde o depresívnu drámu. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po smrti rodičů se bratři Harbour a Wilbur protloukají životem, jak to jen jde. Harbour, díky starosti o rodinné knihkupectví i svého bratra Wilbura, trpícího touhou ukončit svůj život, tak nemá čas ani sám na sebe. To se ale změní, když v nemocnici potká mladou svobodnou matku Alici. Když se i po příchodu Alice i Wilbur sklidní a vše začíná vypadat dobře, zasáhne tuto nesourodou rodinku další tragédii - u Harboura je odhalena rakovina slinivky, a zůstává mu jen pár měsíců života ... Stoprocetně se zde mohu podepsat pod Adrianův komentář - spíše než film jako celek na mne působily jeho fragmenty, z nichž některé byly více než dokonalé (rodinná večeře za přítomnosti sestřičky z nemocnice, která vše o Harbourově nemoci nechtíc proflákne). Ač byl záměr autorů ze mne vytáhnout trochu sentimentu, toto se jim moc nepovedlo - a zhruba od půlky filmu mi bylo jasné jak to dopadne (a taky že jo, jak nečekané).... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komediální prvky tu sice jsou, ale jen proto, aby se z toho slabší povahy nesesypaly. Tohle je primárně drama o chlapíkovi, který nemá důvod žít a jeho úděl mu neusnadní ani to, když ho konečně najde. Lone Scherfig cca hodinku brnká na city, což občas proloží nějakou humornou vložkou a to společně dohromady působí hrozně fajn.. Pak do toho ale šlápne a film podává přesně ten typ příběhu, u kterého víte, jak skončí, ale zuby nehty se tomu bráníte. Herecky perfektní a vedle asi nejvtipnější postavy doktora Horsta v podání Madse Mikkelsena září skvělá Shirley Henderson. 80% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

To, že bude film dobrý jsem vzhledem doporučení od lidí jejichž filmového názoru si vážím, nepochybovala ani chviličku. Co mě ale překvapilo je, že snímek, který se zabývá takovým temným tématem, jakým je bezesporu sebevražda, bude nakonec tak vtipný a navíc hřejivě povznášející. Originální příběh, zvláštní, přesto nádherné postavy, tak přirozené, že jsem se nemohla ubránit, abych k nim cítila obrovské sympatie a navrch Mads Mikkelsen, který mně definitivně přesvědčil o své herecké vyjímečnosti. Líbila se mi ta svěží kombinace smutných chvil s kapkou humoru i to, že film nakonec vlastně není až tak úplně o sebevraždě :-) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Adrian Rawlins je mainstreamovému publiku známá jako James Potter, kterého ztvárnil ve všech doposud uvedených dílech série Harry Potter. Shirley Henderson do potterovského rychlíka přistoupila v drobné roli v Harrym Potterovi a Ohnivém poháru. (imro)
  • Snímek měl světovou premiéru 7. listopadu 2002 v Dánsku pod názvem Wilbur Begar Selvmord. (imro)
  • Za snímkem stojí produkční společnost Zoetropa Entertainment, která se podílela například na Dogvillu či Tanci v temnotách od Larse von Triera. (imro)

Reklama

Reklama