Reklama

Reklama

Wilbur se chce zabít

  • Velká Británie Wilbur Wants to Kill Himself (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po úspěšné ITALŠTINĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové WILBUR SE CHCE ZABÍT. Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž ale to je jenom zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždy postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ďalší filmík, ktorého svet ovplývajú tragikomické postavy, ktorý mi prišiel lepší v jednotlivých častiach ako v celku. Oceňujem schopnosť prekreslenia postáv ako zo života. Slabinou sa mi zdá samotný dej - príliš násilne konštruovaný s jasným ťahom na po celom príbehu vopred pripravené a rozmiestnené pointy a často až niektorými repetetívnymi prvkami. Paradoxne mi tak vo výsledku chýba väčšia spontánnosť. 3,5* ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Lone už v Italštině pro začátečníky ukázala, že umí zahrát na strunu našich emocí. Tady se jí to povedlo zrovna tak v bizarním příběhu o dvou bratrech s odlišnými pohledy na svět, Wilburovi, notorickém sebevrahovi a Harbourovi, který mu vždycky přiběhl včas na pomoc. A po dlouhé době jsem skutečně se všemi soucítila a celou dobu jsem i když každému trochu jinak, držela svoje obrazné palečky. A přesto že to byl spíš smutně dojemný příběh, tak byl prokládán i těmi úsměvnějšími momenty v tom správném poměru. Osobně jsem byla nadšená z Shirley Henderson, protože tady hrála diametrálně jinou postavu, než v naposledy s ní viděné skvělé komedii Zkrocení zlé ženy. A oba bráškové v podání Jamieho Sivese a Adriana Rawlinse byla taky moc povedená a sympatická volba. "Je dobré, že se lidi najdou, když nikoho nemají." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film o hledání lásky a vymezování jejich hranic. Méně pracovitý a spolehlivý Wilbur trpící navíc depresemi a neurózami všeho druhu je mnohem úspěšnější v získávání lidských sympatií a přízně žen než jeho starší bratr. Podobný motiv milostného soupeření dvou bratrů se v českém filmu objevil například ve snímku Dům pro dva, kde (poněkud přesvědčivěji) ztvárnili hlavní role Jiří Schmitzer a Ondřej Vetchý. Oproti předchozí Italštině pro začátečníky hodnotím tento snímek Scherfigové poněkud kritičtěji. Hlavním důvodem je nepříliš věrohodné vykreslení postav a jejich vztahů. Co tak fascinuje všechny ženy na Wilburovi, kterého neustále tahají pořezaného z vany nebo odřezávají z lustru je tak trochu záhadou. Každý asi zná sympatické sígry, kteří jsou pro běžný rodinný život zcela nepoužitelní a přesto ženy neobyčejně přitahují. Jenže jejich provokativnost a životní vitalitu Wilbur postrádá. Přesto je znát režisérský rukopis a film je dobrou volbou pro ty, co mají rádi psychologickou jemnokresbu. Celkový dojem: 65%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, mně osobně hodně blízký film svým námětem. Ano, Wlibur se ve skutečnosti nechtěl zabít, prostě jen neměl pro co žít, štval ho denní stereotyp a nuda. On the other hand, vzhledem k faktu, že se na něj ženy jen lepily, tak ho přece jenom trochu nechápu (polemizovat o tom, že se ženám spíš líbí sígři, nemá cenu, protože znám i ze svýho okolí pár chlapů, který připadaj ženským jako objekt, který je nutno opatrovat, hýčkat, nebo co). Kupodivu mi sedli snad všichni herci,kromě tý 1 sebevražedkyně, která mi byla krajně nesympatická (naštěstí tam byla jen prá minut). Poč teda nedám plnej počet? Přece jenom, čekal jsem mnohem víc černého humoru, kterého se mi moc nedostalo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konštrukciou neveľmi vierohodný príbeh, ktorého jednotlivé momenty sú napasované do vopred pripraveného vyústenia (v tomto súhlasím s pani Hejlíčkovou zo Cinemy). Sympaticky podané prostredie nižšej strednej vrstvy a scéna narodenín malého dievčaťa patrili k svetlým momentom. Najkrajšie ale na mňa zapôsobila atmosféra neusporiadaného antikvariátu s halabala porozhadzovanými knihami, často naukladanými v dlhočizných zvislých stĺpcoch kde tade po dlážke. Podobné miesta mám veľmi rád a rád sa tam vraciam. Režisérke a scénaristom preto neodpustím, že jednou z dôležitých snáh bolo abecedné poupratovanie tohto nádherne tajomného a zaprášeného bordelu poznania. Nielen kvôli tejto chybe je to oproti civilne dojímavej Taliančine pre začiatočníkov zostup mierne nadol. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Slušný, námětem velice originální, leč ohromně rozvleklý a zdlouhavý film, který ke konci již docela nudí. Ale 3,5* si to zaslouží. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v Taliančine pre začiatočníkov, tak aj v tomto prípade ma snímok začal viac baviť až pred koncom. Zvyšok trpí miernou nudou, našťastie sa tu vyskytlo pár výborných situácií, môj obľúbený Mikkelsen a sympatickí herci. Ku koncu sa snímok prehupol do príjemnej smutnej melanchólie s trpko-sladkou príchuťou, čo ja veľmi môžem. Zaujímavé, ako sa niekedy dokáže život s človekom pohrať a zvrtnúť všetko tak, akoby to nikto nečakal. Záver snímku teda diváka bohato odmení. Jediné čo treba je do toho konca vydržať, stojí to za to. 75/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Recenze může obsahovat menší SPOILER. Předně bych měl poděkovat za tip na tenhle film uživateli HorrFi. Snímek vypráví příběh Wilbura jenž trpí sebevražednými sklony a jeho bratra Harboura, kterýmu se zatím vždy podařilo Wilbura před smrtí včas zachránit. Časem se ale paradoxně ukáže, že Harbour má k smrti blíž než sám Wilbur. Wilbur Wants to Kill Himself je zvláštní film o kterým můžu s jistotou říct, že na dobré náladě mi tenhle film určitě nepřidal. Slabší 4 hvězdy. PS: Trošku zamrzelo, že Mads Mikkelsen nedostal víc prostoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jensen a Scherfig sa zrejme inšpirovali v jednej z dejových línií Simpsonovcov, runnig jokeom o Očkových pokusoch o sebevraždu a nakrútili podľa toho celovečerák. Asi nie, ale ktovie. Sympatický, psychologicky vierohodný film s nálepkou "ako zo života" asi málokoho sklame, keďže klubová cieľovka je jasná. Osobne mi ale pripadali všetky postavy okolo Wilbura zaujímavejšie, než on sám. Má síce neortodoxné spôsoby správania, napriek tomu na mňa pôsobil fádnejším dojmom ako jeho brat, ošetrovateľ a aj ženy, ktoré sa objavujú v jeho a bratovom živote. V momentoch, keď sa začne chovať agresívnejším spôsobom, je dokonca neznesiteľný. Dočkáme sa aj ošuňtelých britských interiérov (byt je v tomto smere mínus, kníhkupectvo plus) a exteriérov, napriek tomu a všadeprítomnej tematike smrti nejde o depresívnu drámu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film je dlouhý a pomalý. Jestli to měla být komedie, tak jsem to už definitivně nepochopil. Dobře napsané i zahrané postavy jsou ale málo, když mě jejich příběh ničím nezaujme. Wilbur se chce zabít... no a? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Všechny postavy tohoto filmu se chovají, jakoby právě zdrhly z blázince. Zdravotní sestra umanutě se snažící sbalit pacienta psychiatrie, bratři kecající o prodeji antikvariátu, který nikdy neprodají, svobodná matka žijící v jakési prapodivné dickensovské noční můře totální chudoby a vyloučení ze společnosti...... Komedie nebo dramatu v tom není ani žibec. /15. 11. 13./ ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Takovou blbost už jsem dlouho neviděla - nuda, nuda, nuda! Navíc byl Wilbur opravdu strašně protivný a nesympatický, takže jsem mu celou dobu přála, aby se mu ta sebevražda povedla :-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komediální prvky tu sice jsou, ale jen proto, aby se z toho slabší povahy nesesypaly. Tohle je primárně drama o chlapíkovi, který nemá důvod žít a jeho úděl mu neusnadní ani to, když ho konečně najde. Lone Scherfig cca hodinku brnká na city, což občas proloží nějakou humornou vložkou a to společně dohromady působí hrozně fajn.. Pak do toho ale šlápne a film podává přesně ten typ příběhu, u kterého víte, jak skončí, ale zuby nehty se tomu bráníte. Herecky perfektní a vedle asi nejvtipnější postavy doktora Horsta v podání Madse Mikkelsena září skvělá Shirley Henderson. 80% ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Mělo by tady být asi uvedeno, že se jedná o film sladký, romantický a dojemný. Já se jim vyhýbám, protože mne zpravidla dost nudí, ale nechci filmu hodnocením škodit, neboť jsem jej viděla omylem ... A tak jej hodnotím pouze v rámci žánru "romantický", protože ani dramatický, ani komický mi nepřišel, zato mi připadal dlouhý. Prvních padesát minut - tedy doba, než se něco lehce dramatického stalo - se táhla jako nudle. Tedy prvních 50 minut za tři, zbytek za čtyři. Tedy slabší čtyři. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

"Italština" sice byla lepší, ale i tady je několik pěkných míst a několik dobrých herců (má oblíbená Shirley Henderson a Mads Mikkelsen, který byl skvělý už v "Blikajících světlech"). Jako celek je to ovšem trochu nuda. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

To, že bude film dobrý jsem vzhledem doporučení od lidí jejichž filmového názoru si vážím, nepochybovala ani chviličku. Co mě ale překvapilo je, že snímek, který se zabývá takovým temným tématem, jakým je bezesporu sebevražda, bude nakonec tak vtipný a navíc hřejivě povznášející. Originální příběh, zvláštní, přesto nádherné postavy, tak přirozené, že jsem se nemohla ubránit, abych k nim cítila obrovské sympatie a navrch Mads Mikkelsen, který mně definitivně přesvědčil o své herecké vyjímečnosti. Líbila se mi ta svěží kombinace smutných chvil s kapkou humoru i to, že film nakonec vlastně není až tak úplně o sebevraždě :-) ()

Reklama

Reklama