Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Damien, který je novým vtělením Satana, usilujícího o návrat a nadvládu nad světem, byl po smrti svého adoptivního otce (zastřeleného policií při neúspěšném pokusu Damiena zabít), adoptován samotným prezidentem Spojených států. Když vyroste, odejde studovat do luxusní vojenské školy. Opět si u něj několik lidí všimne něčeho znepokojujícího, aby vzápětí zahynuli za podivných okolností. Tak dopadne například archeolog Buggenhagen, který najde basreliéf s obrazem antikrista, který se až příliš nápadně podobá rysům Damienovým. Pozornost se však odvrací od jednoduchého vzorce dalších "podivných" úmrtí, aby se film soustředil na Damiena samotného, který si postupně začíná uvědomovat kým je, což celou situaci od základu mění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nějak si nedovedu do role odrostlejšího Damiena Thorna představit jiného podmanivého grázlíka než Jonathana Scotta-Taylora. Známka kvality když už ne filmu, tak aspoň té jedné role. Jenže pak tu je ještě vzorný posluhovač ďáblův Lance Henriksen, efektní smrťáky a jako obvykle výtečný Jerry Goldsmith. Na první díl to sice nemá, ale líbilo se mi to - obzvlášť poslední scéna je sladká:) 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně příjemné překvapení. Po cca 15 letech kdy jsem viděl jedničku, ke mě zase přišel soudruh satan, no a nesral se s tím chlapec jeden. Vynikající hudba, krapet toho mražení, brutální náhody ukončující životy, něžné pohledy Damiena + chlazený pivo na mým stolku udělali z večeru bez holky příjemně stravený čas. Nevylučuji hvězdičkovou rošádu, až si opět pustím satanskou jedničku ! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to o poznání slabší než jednička, ale stále se jedná o nadprůměrný horor. Jelikož už ale nejde o originální námět, děj je místy snadno čitelný i směrem dopředu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší díl, který navazuje nejlepším způsobem na původní film, který je nedostižný nejen kvůli hudbě a obsazení, ale i celkové atmosféře. Je velmi dobře, že pokračování vzniklo rychle po prvním díle. Ještě trochu chybělo a byli to 4*. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Na pokračování jednoho z nejlepších hororů je to dobré.I když tomu chybí takový spád jako u jedničky a Holden není Peck.Počet záhadných úmrtí mírně vzrostl což je jen ku prospěchu věci.Už se těším na trojku se Samem Neilem a na Goldsmithovu hudbu která je jedna z nejlepších v historii filmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýcha je v poriadku. Ak je na ňu dôvod.“ Prvý diel pokladám za jeden z najvydarenejších hororov. Dvojku som na prvý raz vypol po dvadsiatich minútach. Nedalo sa to. Keď som sa k nej o 3 dni vrátil, bolo to stále rovnako zlé, ale už som to dorazil do konca, bolelo to však, hlavne hlavu, nervy a trpezlivosť. Ponurá atmosféra originálu sa vytratila nevedno kam (asi do pekla), hudba mi pripadala smiešna, dialógy trhali uši, vraždiace scény predvídateľné. Skvelého Pecka nahradil fádny Holden (Henriksen sa mihne na 5 minút ako „zlý vojak“), ktorému vo filme zomrie asi 100 známych a napriek tomu odmieta uveriť, že Damien je Satanov syn a vyvražďuje mu známych. Blbec. Do toho udiera mdlá zápletka o dedení impéria a jediné, čo ma na tomto bezzubom pokračovaní symbolicky potešilo, bolo temné zakončenie. Na takmer odpadových 20% to v mojich očiach zráža nechutný predstaviteľ Damiena Jonathan Scott-Taylor, ktorý je taký odporný, že by som ho strčil do kufra, zaviezol 3OO kilometrov od domova, kopol medzi nohy, rýchlo hodil do lesa a zdrhal preč. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jednu věc je třeba přiznat hnev v úvodu a to fakt, že většinu DAMIENA tu dělá především výborná hudba Jerryho Goldsmithe. Zbytek pak dodělává většina záběru na Damiena, kde kluka s obličejem tak zlýho hajzlíka našli, dodnes nechápu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mně se líbil prakticky stejně jako první díl. Vím, že jsem jeden z mála, ale je to tak. Děj se rozjede rychleji -nic se totiž nemusí vysvětlovat a může se jít rovnou na věc. Damien je navíc starší, takže se už může projevit i jinak než ošklivým kukučem, což se mu i daří, díky slušnému hereckému výkonu (nejen) Damiena. Uznávám, že jednička je kvalitnější, ale ani na dvojku bych nezapomínal. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušné pokračování, které sice do značné míry opakuje schéma prvního filmu, ale zároveň navazuje na jeho mytologii a rozvíjí ji (naplňují se další části proroctví, Damien si uvědomuje kým je). Ani scénář ani režie nedosahuje kvalit prvního dílu, dost vražd je o ničem a finále slabé, ale satanský chorál dělá pořád svoje a výtahová scéna snese srovnání s dekapitací skleněnou deskou z jedničky. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Filmařsky celkem slušné pokračování mnohem nadupanějšího Omenu, divácky však zbytečný zážitek, který kazí hned několik problémů. Předvídatelný děj, přílišné rozfázování příběhu a velice hloupá první polovina filmu. Ať si tu každý říká co chce, v rámci mezí se však jedná o originální film s novou zápletkou. Konflikt ďáblova syna a okolí je tentokát transformován do problematiky vyrovnání se s vlastní identitou, i když v první fázi přeci jen hodně vychází ze zápletky prvního dílu. Snímek začíná jak už jsem řekl docela hloupě, sesnámíme se s hlavními hráči a dojde k několika vraždám. Ději však chybí napětí a i když sledujeme značně morbidní vraždy (zasypaní pískem, přejetí kamionem), úplně jim chybí 'drajv' prostě se to děje a nám je to vcelku jedno. V druhé části, kdy si konečně Damien uvědomí svou vlastní identitu však snímek, ač stále postrádá propriety, kterými se proslavil díl první, graduje a opravdu se na něj dá dost dobře koukat. Závěr není tak úžasný jako pokus o vraždu v kostele, ale nepostrádá dobrou temnou atmosféru a skvěle otevírá velmi dobré pole pro pokračování. A abych nezapomněl, napíšu ještě něco co všichni víte: Hudební doprovod je opět boží a chorálů si užijete mnohem více než v případě prvního dílu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Damiánek se dostal do puberty a na vojenské akademii začíná pociťovat, že se s ním něco děje. Nic tak hrozného, že by se mu líbili nazí kadeti ve sprchách, jen se budou sčítat čísla té šelmy.. Bez Seltzerova scénáře a s výměnou režisérů z toho nemohlo vzejít nic jiného než řada více, či méně obskurních úmrtí, které nepobere ani psychiatr z M.A.S.H.e (toho času zaměstnán v americkém Agrofertu). Zápletka se v podstatě smrskává na to, že se šakalí synek ve spolupráci s černým opeřencem zbavují těch chápavých (nechápaví mají o něco delší životnost) a všichni, i kdyby se přimkli k Bohu, si mohou být jistí, že je přejede kamión nebo rozdrtí lokomotiva. Zaplaťpánbůh, že do toho pouští Goldsmith své zdravice Belzebubovi, jinak by se to diváka ani moc nedotklo.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý je pokračovaním vydarenej jednotky. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa sedem rokov po udalostiach prvého dielu, Damien je už mladík, ktorý študuje na vojenskej škole a pomaly si začína uvedomovať, kým v skutočnosti je, ale viacero ľudí o ňom pozná pravdu a jeho noví rodičia tiež niečo začínajú tušiť. Spracovanie nie je zlé, ale nie som s ním až tak moc spokojný, na film sa celý čas dobre pozerá a nemá žiadne výraznejšie slabé miesto, ale iba opakuje koncept prvého dielu s tým, že mu chýba nejaká výraznejšia gradácia, film si na začiatku stanoví svoju úroveň a na nej s minimálnymi odchýlkami vydrží až do konca, navyše je tu minimum zapamätaniahodných scén a chýba aj výraznejšie finále. A navyše na rozdiel od prvého dielu sa tu dostáva Damien do popredia, už patrí medzi tie najhlavnejšie postavy, čo síce príbehu neškodí, ale po hororovej stránke to filmu ubližuje. A preto sa tu o napätí moc hovoriť nedá, je len minimálne, ale aspoň si film celý čas drží tú správnu atmosféru, na ktorej veľký vplyv má výborná satansky pôsobiaca hudba. A tento diel sa aj omnoho viac priblížil k vyvražďovačke, keďže mŕtvych výrazne pribudne, len škoda, že až na výbornú scénu s výťahom a ešte možno jeden, dva momenty úmrtia moc nezaujmú. Herecké obsadenie je bez problémov, Damien je opäť správne nesympatický, William Holden v úlohe nevlastného otca, v menšej úlohe poteší aj Lance Henriksen, ale nesklame ani nikto iný. Réžia mohla byť aj lepšia, ale aj tak je celkom slušná a páči sa mi technická stránka. Už to ani zďaleka nie je tak výnimočný film ako jednotka, ale aj tak je to stále slušné pokračovanie, na ktoré sa dobre pozerá. Objektívna kvalita filmu- 63%, film sa páči mne na 66%. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Pokračování Přichází Satan za ním prakticky moc nezaostává, Jerry Goldsmith opět podtrhl atmosféru filmu svou mistrovskou hudbou, bez které by se jednalo o lehce nadprůměrný horor. Damien povyrostl a možná právě to že zesílil a jeho moc se zvětšila má tenhle trošku jednodušší druhý díl působivou atmosféru. Nevím kde splašili herce Johnatana Scota-Taylora, ale tohle byl skvělí tah. Málokterý herec v historii ztvárnil postavu Satanova znovuzrození tak přesvědčivě. Scénář byl doveden téměř k naprosté dokonalosti a i když v porovnání s jedničkou trošku opadla celková působivost, připravili tvůrci strhující podívanou. A v několika místech i docela šokantní (to je děsný slůvko) okamžiky. Takže pokud se chcete u hororu opravdu bát, je Damien připravený právě pro vás. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Okultno-kresťanské horrory mám rád. Najmä starú kultovú "Nesvätú Trojicu" (Rosemary má dieťatko - 1968, Exorcista - 1973, Omen - 1976). "Omen" sa ako jediný z nej dočkal kvalitného pokračovania. Dokonalosť pôvodného filmu sa snáď ani nedala prekonať. Podarilo sa však natočiť veľmi kvalitný horror. Hudba Jerryho Goldsmitha robí z nejednej scény mrazivo atmosferickú lahôdku. Damien nám trocha povyrástol. Spolu so svojim bratrancom študuje na prestižnej vojenskej škole. Od ostatných kadetov sa ale výrazne líši. Pretože Damien Thorn je Antikrist. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

První půlka mi přišla jako neskutečný průšvih. Úvod béčkový až běda. Hudba měla příšerný zvuk, nebyla dobře načasována a byla nevkusně usekávána. Dále se sem tam objevily podivné herecké výkony, které nás provázely po celou dobu snímku. Jak ale děj postupoval dál a dál, uvědomil jsem si, že začínám dostávát podobné pocity, jako jsem měl při sledování jedničky. Strach to sice nebyl, ale to příjemné mrazení a působivost se dostavily. Zvuk hudby (soundtrack se stal mou nejposlouchatelnější záležitostí, takže znám každý tón) se zlepšil. Škoda, že nejlepší momenty byly většinou zastíněny hlukem (výbuchy, řev nebo lokomotiva), ale s tím se nedá nic dělat. Samostatnou kapitolou je závěr, který se skutečně vyvedl. 4 hvězdy však berte trochu s reservou. Filmu totiž dosti fandím a ono nadržování se pak dostaví docela samo... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Damien je od siedmich adoptovaný rodinou Thornových, ktorých bohatstvo spočíva vo vysokoprosperujúcej firme a tá bude zanedlho patriť samotnému Damienovy. Damien má 13 a začína si uvedomovať čo v ňom je. Nepohodlný umierajú samozrejme vynou nešťastných náhod a pár vyvolených dohliada na Damienovu cestu ... Vynikajúce pokračovanie nedostihnuteľnej Donnerovej klasiky. Opäť hneď od začiatku upúta hudba Jerryho Goldsmitha. Milovníci série Final Destination by si to nemali určite nechať ujsť pretože tieto smrteľné nehody sú až zarážajúco umne natočené ;-) ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama