Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V antickom Ríme sa odohráva príbeh veľkej lásky medzi Fabiolou, dcérou rímskeho senátora a Rhualom, gladiátorom z Galie. Po tom, čo je Fabiolin otec zabitý, Rimania obvinia kresťanov a veľké prenasledovanie v Rímskej Ríši sa začína. Rhual rovnako konvertoval na kresťanstvo, obvinili ho z vraždy a musí po miestnych arénach bojovať s gladiátormi na život a na smrť. (Martin741)

(více)

Recenze (3)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Malokedy sa stane, ze kvalitna tema znamena i kvalitny film. Imperium Romanum je moja laska uz cely zivot. Kulisy su nadherne, pribeh len jednoduchy, ale ucinny a funguje aj po vyse 72 rokoch. Blasetti bol znamy tym, ze v 30. rokoch jeho filmy glorifikovali taliansky fasizmus, po vojne mal s tym problemy. Tuna p oglorifikacii fasizmu niet ani chyru, a to je len dobre. Michel Simon /Vlak 1964/ v roli rimskeho senatora Fabia Severa bol maximalne uveritelny. S najvyssim hodnotenim nevaham  . 95 % ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Historický filmový epos zfilmovaný podle Wisemanova stejnojmenného románu. Děj filmu je zasazený do starého Říma ve 4. století našeho letopočtu za panování císaře Konstantina (první křesťanský císař). Hrdiny jsou zde mladá patricijka Fabiola (Morgan), dcera vlivného senátora Fabia, který podporuje náboženskou toleranci a uvolňování otroků, a mladý křesťan Gal Rhual (Vidal). Jak už to tak bývá, tak se do sebe zamilují, ale rostoucí kult křesťanství a vražda jejího otce, vlivného senátora, svalená na křesťany jim všechny dosavadní plány, bohužel, na čas zkříží. Neprávem odsouzený Rhual poté bojuje o holý život jako gladiator v aréně..Tolik tedy trochu pro přiblížení děje. Zpět k filmu. Ten je de facto jedno veliké dramatické divadlo (chvílemi dost velká nuda), ale nelze mu na svou dobu upřít dvě zásadní věci - velký rozpočet i vizuální kvalitu, a to ještě předtím než v Hollywoodu vznikl oblíbený žánr Peplum (Meč a sandále). Tak Evropa vyprodukovala toto zásadní dílko, kdy původní stopáž filmu čítala něco přes tři hodiny, já osobně jsem viděl jen značně ořezanou americkou verzi, která měla něco přes 90. minut! Zajímalo by mě tedy, o co všechno jsem přišel a proč tomu tak bylo.Základem filmu jsou kvalitní dialogy, celkem dobré hraní, ostrý černobílý obraz, reálnost jednotlivých scén i historická věrohodnost. Závěrečný proslulý hodně ponurý masakr v aréně a nekonečné scény surovosti jsou hodně grafické a realistické, ale na druhou stranu na tu dobu (pár let po válce) i dost šokující, aby vzápětí v rychlém sledu jednotlivých událostí vytvořily jeden z nejkrásnějších filmových momentů, jaké jsem kdy viděl, když zvážíme fakt, že v evropských kinech až do tohoto filmu prakticky něco podobného k vidění nebylo. Ostatně i americké klasiky jako QUO VADIS?, SPARTACUS či GLADIATORS vznikly o pár let, nebo dokonce o pár desítek let později! Ne nadarmo se tomuto filmu přezdívá evropský QUO VADIS?! Americkým bratříčkům, ač třeba neměl takový třpytivý lesk jednotlivých scén a majestátní pompéznost, se nicméně vyrovná. V Evropě však zůstane i nadále jako jeden z nejlepších a nejstarších peplum. ()

Reklama

Reklama