Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V mladosti som tento film mal rád, ako súčasť vzrušujúcej série o Planéte opíc. Dnes to už ale vôbec neobstojí. Nejaký sci-fi náboj sa z toho takmer celkom vytratil, väčšinu času to pripomína nejakú druhoradú telenovelu. Miestami je to celkom roztomilé a vtipné ("Keď ma pustí ku slovu"), ale hneď ďalšia scéna to pochová nejakou do očí bijúcou stupiditou (napr. to, že sa k nim na začiatku chovali ako k bežným opiciam, hoci bolo nad slnko jasnejšie, že to bežné opice nie sú). Herci pôsobili do jedného ako takí umelí pajáci, dobre hrali hádam len tie opice. Jedno z mála pozitív filmu je návrat Garryho Golsmitha ako hudobného skladateľa. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po nepovedeným pokračování prvního dílu je ještě nepovedenější třetí díl, je to fakt šílená nuda, která už těží jenom z toho že používá pár postav, který se objevily v Planetě opic. Je docela škoda že se točí pořád nový pokračování, chtělo to zůstat jen u prvního dílu a byl by pokoj a tu hvězdičku dávám jen proto, že to neni nejhorší díl ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Většina pokračování se snaží vychytat mouchy prvních dílů a hlavně znovu slušně vydělat, tu a tam se to podaří, většinou ale tvůrci nasekají další hrubky. A i srdce je pryč. Takoví druzí Vetřelci, druzí neohrožení Krotitelé duchů nebo druhé terminátoří dobrodružství jsou nicméně jasnými důkazy, že kolikrát to jde i lépe. Tady se bavíme už o třetím díle a moment údivu z toho prvního je bohužel pryč. Nehledě na to, že mi tématika úplně nesedla. Neříkám, že je to úplný sešup, ale scénář předkládá několik nápadů, které musely vzniknout jen tak na koleně. Solidní masky a kostýmy zůstávají. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalšie pre mňa príťažlivé scifko a znovu dobré pokračovanie slávnej Planéty opíc, ktoré ja rozhodne žeriem. Priemernosť je tu vidieť podobne ako v druhom dieli, nie však béčkovitosť. Na svoju dobu obdivuhodná séria a Útek z Planéty opíc sa mi páčil viac ako Do vnútra. Opäť som sa výborne bavil, stále som pociťoval rôzne pocity. V prvých dvoch dieloch som bol proti opičím bastardom, ale tentokrát mi boli opice veľmi sympatické a držal som s nimi. Trocha mi vadili niektoré dialógy teda texty, ktoré boli trocha blbé a prehnané. Nelogičností sa vyskytuje viac, ale to v takomto type sci-fi filmu ani inak nejde. Miestami je film blbý a priemerný, ale aj tak sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu za super zábavu, ktorú si niekedy opäť zopakujem. 75% ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Trojka "Opic" zmenila prostredi a podle me to byl dobry tah. Navrat nazpet do nasi soucasnosti nabizi nove moznosti a vetsinou toho dej vyuziva. Je to takovy obraceny prvni dil. Vratil se i Goldsmith a prave i diky hudbe me tenhle dil bavi. Co mi vadi ale nejvic, ze ackoliv film primo navazuje na predchozi dil, je tu spousta nesmyslu a "vycucanosti", ktere ukazuji, ze prvni dva dily tvorily jeste docela smysluplny celek, ovsem dale uz s tim tak uplne nepocitali. Treti dil sice tedy vyuziva zname postavy a jmena (i kdyz fyzicky je tu jen Cornelius a Zira), ale zbytek je strasne nelogicky vykonstruovan. Zaprve lod. Ta, v ktere priletel Taylor (Heston) v prvnim dile, se potopila v zatoce - nejak nedokazu uverit, ze by ji opice byly schopny najit a vytahnout, natoz zprovoznit (energie!). Opici dr. Milo chytre zemre velmi zahy - asi aby tento nonsense nebyl schopen vysvetlovat. Za druhe, v prvnich dvou dilech nebyl ani naznak, ze by tuto lod hledali. Zkaza na konci druheho dilu navic pusobi jako relativne rychly dej, takze jejich "exodus" byl jaksi dost zahadne "stastne" nacasovan... A za treti, vysvetleni vzestupu opic. Je fajn, ze se o to aspon snazili, jelikoz v prvnich dvou dilech o tom nebylo ani zminka, ale vysvetleni podane Corneliem prece jen dost zadrhava. Hlavne proto, ze nevysvetluje soubezny upadek lidi - ve smyslu degradace intelektu - a uplne pomiji atomovou valku a vedomosti, ktere meli opice v prvnim filmu z r. 68. Cili vzato kolem a kolem, film neni podle me spatny, ale z meho pohledu ho clovek nesmi brat jako klasicke pokracovani. Spis je soucasti jakesi nove trilogie, protoze pripravuje pudu pro dalsi dva dily. Pokud se tedy tato petka filmu veme stylem 2+1+2, kdy "Escape" je tim spojovnikem uprostred, da se to akceptovat. Jinak bych musel kvuli nelogicky podanym faktum dat o hvezdu min. (a to radsi nezminuju, proc do haje obsadili tu N. Trundy? hrala ve dvojce mrchu, ktera umrela; a tady je zas. Akorat me to utvrzuje, ze tento dil neni opravdovym pokracovanim ale takovym lacinym restartem) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama