Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po Divokém západě se potuluje lovec lidí se záhadným jménem Provvidenza [Prozřetelnost] (Tomas Milian). Není to ale ledajaký lovec zločinců. Tenhle si zakládá na elegantním oblečení, vyzná se v oblasti historie zločinu, zná několik jazyků a místo koltu tasí svůj důvtip, deštník nebo svou nepostradatelnou buřinku. Právě chytil špinavého banditu Hurricane Kida (Gregg Palmer) a odvedl k šerifovi, za což zinkasoval 10 000 dolarů. A právě tehdy ho napadla ta spásná myšlenka, jak své řemeslo zefektivnit, minimalizovat úsilí a zvýšit zisk. Jenže ubohý Hurricane Kid proti plánu hlučně protestuje a nehodlá se vzdát. (ilclassico)

(více)

Recenze (4)

Flego 

všechny recenze uživatele

"Život je niekedy ťažký, že, Prozreteľnosť ?" tak by sa dal preložiť názov bláznivej komédie, ktorá ťaží s nesmiernej popularity vtedajšej vlne spaghetti westernov. Nejde však o žiadnu veľkú slávu, film síce využíva klasických osvedčených metód ako hromadné bitky či umné schopnosti pri spoločenskej hre, predsa len pokulháva už pri odfláknutom scenári. Všetko zachraňuje rezká hudba majstra Morriconeho. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Casto sa tu spomina Prozretelnost. No a podla tohoto filmu v klude napisem : Zivot je kamos a hajzel a smejd. Tu slnko svieti, tam zacne liat. 89 % ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná špagetywesternová komedie s charliechaplinovským lovcem lidí a skvělou hudbou od maestra Morriconneho. Ta mě koneckonců k tomuto u nás v podstatě neznámému filmu přivedla a vysloužila mu čtvrtou hvězdičku. "I banditi e la canaglia - Se forniti di una taglia - Con perizia, con pazienza - Chi li frega? - Provvidenza!" ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Kousek plný naprosto praštěných nápadů, které dohromady vlastně dávají spíše sérii bláznivých skečů. A zase jeden takový kousek, do kterému se po více zhlédnutí zamiluju. Lovec lidí a znalec veškerých zločinců (nejen) v Americe Prozřetelnost v první třetině chytá zločince Hurricane Kida, a ve chvíli, kdy oba chtějí deset tisíc, s ním uzavírá nucené partnerství. K ději vše. Petroni si chtěl vydechnout a natočit něco odlehčeného plného fórků a bez tradičně krutých záporáků. A koneckonců se mu to povedlo. Hurricane Kid (Gregg Palmer) je tlustý pomalejší špinavý vágus (leč celý film se díkybohu netočí kolem poukazování na to, jak dotyčný potřebuje umýt a koupání v neckách, jako u Barboniho) vládnoucí pevnou pěstí a ovládán nekompromisním lovcem odměn. Film je plný praštěných postav, mezi nimiž plukovník Mike Dobrýden (dávající psancům ve vězení hádanky, by zjistil, kdo je pravý Provvidenza), je ještě celkem normální chlapík - ve skutečnosti opravdová postava tehdejšího zábavního kvíz-průmyslu. Provvidenzova „láska", podivná to přehrávající (kdo taky ne) zrádná žena ovšem i v takovémto odlehčeném kousku zjistí, jakou má Petroni averzi vůči ženským. Nic proti tomu, ale přesto takové skopnutí ženy z kopce či shození z dostavníku nebývá docela běžný úkaz. Je tam pár docela dlouhých bitek. Pár poněkud překvapivých zrychlených částí, u nichž si jen říkáte, je-li to ještě možné. Je tam pár zajímavých odkazů (nevěřili byste, že Prozřetelnost vlastní plakáty s vypsanou odměnou na Sartanu, Ringa či Djanga?). Jisté dějové linie se to přesto drží a Prozřetelnost nás přesvědčí, že je mužem na svém místě. Kdo to vlastně je? Lovec lidí. Jaké je národnosti? Používá vše od amerického přízvuku přes němčinu, mluví plynně čínsky či japonsky a na dělení peněz jde italským stylem (čili jeho kumpán nic nedostane). Je poněkud výstřední, obývá vůz Wells Fargo disponující mnohými vymoženostmi proti nevítaným návštěvám. Zakládá si na svém působivém stylu se svou víceúčelovou buřinkou, karafiátem a deštníkem. Nicméně z odstupu je přes to vše vlastně ze všech nejnormálnější osoba. Tomas Milian by ten kousek vytáhl i z naprostého bahna a hraje s neskutečným nasazením, provozuje vše od tance po jógu. Je strašná zábava na něj koukat. V celku to vlastně bylo moc fajn a skorozávěr ve zbožné osadě je skoro až dojemný. A maestro složil takovou hudbu s takovým množstvím komických hudebních odkazů, že by to stálo za to už jenom pro ni. Život je holt někdy tak těžký, že, Prozřetelnosti? ()

Reklama

Reklama