Reklama

Reklama

Dvojice cirkusových klaunů, které si zahráli Vlasta Burian a Jaroslav Marvan, se ujme odloženého dítěte a stará se o ně i tehdy, když se musí živit jako pouliční muzikanti. Své adoptivní rodiče má vděčný nalezenec rád i v dospělosti, kdy se potýká jak s láskou, tak s ukradeným lupem, který jim náhodně spadne do klína. Vznikla však jen obhrouble sentimentální komedie, která se počítá mezi nejslabší díla krále komiků, ačkoli ten se podílel i na režii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úodní zcela hluchá a slaboučká čtvrthodinka je vystřídána asi půlhodinovou pasáží, do níž jsou nacpány veškeré možné i nemožné vtipy, co se ve filmu vyskytují. Když už člověk myslí, že další fór nepřežije, tak se už ani žádný další fór nedostaví a celý film dojede až do konce ve stylu zmíněného úvodu - neslaně, nemastně. Nebýt oné půlhodinové záplavy vtipů, stálo by to tak za odpad. Takhle je to alespoň za 3 hvězdy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Báječná klauniáda s celou škálou neodolatelných hlášek. Senzačně obsazeno (pikantní Šejbalová, melodramatická Glázrová) a jste-li nalazeni například z Der junge Grafa a Pozor straší, neváhejte pokračovat i v této manéži lidské tragikomédie. "Kampak utíkáš, čumáčku?" "A já ponesu špunt." "Já jsem Maharádžův miláček, tohle je Šejkův syn a tajdle je Zloděj z Bagdadu." aneb jak se nenásilnou formou Burianova vtipu projdeme historií nejoblíbenějších světových filmových dramat 20. let. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Dost slabý film. Plytký děj nepozvedla ani marná snaha hereckých es. Možná, že šlo třeba i o pokus o parodii, avšak ne příliš povedený či mnou nepochopený. Je obtížné na filmu něco pochválit, snad jen žonglování Buriana s hrncem. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Úvodní cirkusová pasáž byla únavně dlouhá i když chápu, že měla patrně ukázat hlavní dvojici jako druhořadé packaly. Bohužel se pak ten pocit s filmem táhl po celou dobu. Navíc to přes řadu vtipných hlášek a několik komických situací, nepůsobilo jako komedie, ale spíš jako poněkud fádní a plytké sociální drama. Jako divadelní hra to možná fungovalo, tenkrát, jako film ne, tedy alespoň ne dnes. A to přes několik emotivních a pocitově silných momentů i přes fakt, že většina myšlenek, které film předkládá, jsou čitelné a některé jsou silné a aktuální i dnes. Kladem je bezpochyby netypické obsazení, které bylo možná jediným překvapivým a zajímavým prvkem. Novotný jako lehkomyslný a nepříliš charakterní sobec, Burian jako alkoholik a povaleč. I když ten má ve svém portofiliu mnohem výraznější negativní role (třeba Kilián U snědeného krámu). Jako vždy potěšil Čeněk Šlégl. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nuda z manéže. Hra Paula Schureka patřila ke stabilním repertoárovým kouskům Burianova divadla a producentům poskytovala určitou záruku, už proto, že režie byla (překvapivě) svěřena přímo Králi komiků. Bohužel, humor tohoto nepříliš veselého filmu velmi zestaral a nudí dokonce i samotná Burianova postava, která je nemožná ve všech ohledech – zkrachovalá existence, opilec a prostoduché ťululum. Zbytek, především poněkud bizarní milostný trojúhelník, zabředává do toho nejhlubšího močálu plného herecké přepjatosti a obvyklých filmařských klišé. Smíchu je zde přespříliš, vtipného ovšem minimum, snad jen prostřednictvím Šléglovy epizodní figurky podomního prodejce s haraburdím přichází jakýs takýs závan neobyčejného. Přestože film při své premiéře sklidil nevídaný úspěch, současný divák nad ním nejspíš mávne rukou jako nad zbožím, které dávno ztratilo svou hodnotu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pokud by nebylo Marvana s Burianem, tak by šlo nejspíše o drama. Burianův alkoholik byl parádní. Ale ten slabý film nezachrání. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mně se to pořád hodně líbí, i když je pravda, že ten příběh mě zase tolik jako celek nezaujal. Bylo mi celkem jedno, jak to mezi mladými dopadne, protože mi šlo hlavně o to, že se pánové Burian a Marvan budou neustále do sebe navážet a budou se pošťuchovat. Některé vtipy jsou opět naprosto bombastické. Káva v tomhle filmu prostě kraluje. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ulice zpívá je osobitou komedií, která se nebojí hlubšího náhledu. Příjemně překvapí zpracování zápletky bez idealistického mámení a ze skutečného života odkrývá více, než většina dalších filmů oné doby. Herečky jsou excelentní ve svých zadaných polohách, humor tří králů je strhující a nenechává se zastrašit. Za vadu na kráse lze považovat Novotného nevyrovnanost, ale i on občas nečekaně ohromí svou přímostí. Prvním králem příběhu je cirkusový klaun Silvanea alias Emil Beruška (dobrý Vlasta Burian), bublající alkoholik v oparu pokušení. Vrchol bouře a následná otupělost jsou cílem, vše ostatní lze vnímat pouze v mezihrách. Druhým králem je cirkusový klaun Revelli alias Josef Rozhuda (dobrý Jaroslav Marvan), spořádanější partner věčného nespokojence. I on může zakolísat, přesto se nikdy nepřestane bát. Třetím králem je vetešník Puškvorec (dobrý Čeněk Šlégl), který se s vidinou pohádkového bohatství osměluje až do roviny nevybíravého vydírání. Vytrvale a neodbytně. Hlavní ženskou postavou je Lory Brandlová (velmi dobrá Marie Glázrová), hospodyně nezaměstnaných klaunů. Využita a zneužita postává stranou s mateřským ochranitelským pudem. Skutečnost je prodejná kurva. Hlavní dramatickou postavou je Franci (sympatický Antonín Novotný, jako chlapec Vladimír Salač), nalezenec pod ochranou cirkusových klaunů. Život na hranici bídy je pro mladého člověka frustrující, pokušení se skrývá na každém kroku a poddat se rozkoši přináší uspokojení. Alespoň na malý kratičký okamžik. Důležitou postavou je vdova Katy Příhodová (dobrá Jiřina Šejbalová), manipulativní živel a zpestření na bouřlivé cestě tápání a hledání mladého muže. Pokušení rozpaluje lýtka a rozum se zastře mrakem a čeká se na konečný součet ztrát. Z dalších rolí: pohotový a bystrý ing. Hradil (velmi zajímavý Ladislav Hemmer), jeho okradená matka (Milada Gampeová), bavící se Hradilův kamarád Karel Novotný (Antonín Streit), nespokojená sousedka klaunů (Ella Nollová), či ředitel cirkusu Sylvany (Vladimír Pospíšil-Born). Film je osobitým výtvorem. Vtip je ostrý, jízlivý i chlácholivý. Drama pokušení má varovat, ale poctivost v reálu nebývá po zásluze odměňována. Šíří optimismus a neklepe se ustrašeně v temném koutku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tady Burian a Marvan svou spolupráci vytáhli na parádní cirkusácké duo- zmatence Marvana a alkoholika Buriana. Místy sice malinko ukřičená, ale silné momenty obsahující komedie. Burian coby závislácká troska je dokonalý a jde bezesporu jednu z jeho nejpropracovanějších postaviček. Nepovažuji vůbec za slabé dílo, naopak. 80% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Zatím snad nejhorší film s Burianem, který jsem doposud viděl. Nevím jestli za to může jen režie, které se nechopil nikdo z obvyklé trojice Lamač - Frič - Cikán, ale sami herci, je to však evidentně jeden z hlavních problémů. Pokus napodobit Chaplina dopadl opravdu katastrofálně, protože zde na větší stopáži není a není ani desetina emocí, co v Kidovi, Cirkusu či jinde. Jeden z filmů, u kterých jsem se opravdu nemohl dočkat konce... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Na Buriana je zde vtipů sice méně, než je zvykem, film si ale drží dobrou úroveň po celou stopáž. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení je skvostné J.Marvan, V.Burian a Č.Šlégl a jsou hlavní devízou filmu. Překvapuje mne, že klaďas Antonín Novotný je dosti záporným hrdinou. Marie Glázrová a J.Šejbalová taky dobré. celkově slabota. Ani Ducháčkův šéf L.Hemmer nepomohl ... jednou a jinak se vyhnou ... ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Jeden zo slabších filmov kráľa, aj keď on konkrétne ma nemôže sklamať v žiadnej roli. Proste scenár tu upadá do dosť nudnej roviny s občasnými svetlými dialógmi. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě nejslabší Burianův film z 30.let a když pomineme Slepici a kostelníka, byl by to nejhorší Burianův počin vůbec. To i Muž v povětří se mi líbil více. Burian zde s Marvanem představují klauny, kterým vyhořel cirkus, ujali se malého dítěte a živí se jako pouliční muzikanti. Není to moc zábavné. Od tohoto filmu jsem dostal tolik, kolik jsem od něho očekával. Nic... ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

Film osázený mořem vtípků. Vlasta Burian jako opilec vždy nejlepší. A hláška Marvana (zhruba): "Vždyť ten jamajskej ostrov nemůže být tak velký, aby se na něj vešlo tolik rumu, co si vypil" k zapamatování. Prostě se mi film moc líbil. ()

Reklama

Reklama