Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devětačtyřicetiletý Adaś Miauczyński je typický frustrovaný intelektuál postsocialistické epochy. Jako mizerně placený středoškolský profesor-polonista má spoustu důvodů, proč nenávidět školu a studenty. Bydlí v typickém bytě na sídlišti, které mu skýtá plno podnětů k rozčilení. Od rána se až rituálně věnuje hygienickým úkonům, které ho stejně otravují jako uklidňují. Nerad vstává. Bojí se každého nového dne, předem se děsí kontaktů s nenáviděným vnějším světem, ale i s rozvedenou manželkou a dospívajícím synem. U jídla si pouští televizi a znechuceně reaguje na šarvátky poslanců v Sejmu, které ho jako polského vlastence urážejí. Sféra vysokých ideálů ho povznáší, přízemní každodennost ubíjí. Zejména ho pohoršuje všudypřítomná a vulgární reklama. I proto pilně polyká pilulky na zlepšení fyzické a intelektuální kondice. Permanentní nespokojenost si vybíjí impertinentním, až neurvalým chováním. Navykl si na samomluvu a monology, v nichž bohatě používá slovo "kurva", což výmluvně dokresluje nejen portrét, ale i hloubku mentálního propadu degradovaného intelektuála naší doby. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Mno, tak Adaś Miauczyński NENÍ "typický frustrovaný intelektuál postsocialistické epochy", ale především duševně nemocnej člověk. Což umožňuje vystavět parádní biják, kterej ale nelze brát doslova. V každým případě výjimečný dílko a dávám plnej počet. Těm kolegům, co tady nadšeně jásají, že "takhle to mám přesně taky!" bych nicméně doporučil vyhledat dobrýho terapeuta. Protože vono se to bez terapie dost zhoršuje a většinou blbě končí :-).

Burdock

Burdock (hodnocení, recenze)

petr.c17

Tož kdybysme si tu na to nemohli pořád nadávat, to by to pak nebylo ono. Celou středovýchodní Evropu žene nadávání na poměry jako hnací motor, vstříc lepším zítřkům :)

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Shlédnuto po doporučení. Bohužel znám osobně Poláky, bydlel jsem s nimi v Německu a vůbec mě ta vzpomínka netěšila. Je to vyprávěno v nadsázce, která je pro mě natolik nadsazená, že se to nedalo. Ale je možné, že v Polsku si na každé uprdnutí u sousedů běhá soused stěžovat; ale že někdo, kdo má vztah k poezii neustále kurvuje, tomu věřím, zažil jsem to osobně. 
Ostatně to zažívám i v dnešní době ze strany těch pár intelektuálů, co znám kolem sebe. To je pořád zkurvená vláda, když řídí auto, tak jsou všichni kolem debilové, co neumí řídit... Mám už tohohle nadávání po krk. Kdo totiž takhle nadává, staví se do pozice, že on to by to dělal líp, je to nedostatek pokory. Jako absurdnost všedního dne mi víc vyhovuje přístup Kafkův: Die Hochzeitvorbereitung auf dem Lande etc.

na příspěvěk reagoval Burdock

Simheona

Simheona (hodnocení, recenze)

Naprosto geniální. Celý film jsem se bavila a nestačila se divit, jak někdo mohl natočit tak dokonalý film, který mi jakoby viděl do duše. Úžasný zážitek pro všechny, kdo jsou znuzení streotypem života a lidmi kolem sebe...

Související novinky

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama