Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečných událostí z 80. let, kdy v Itálii působil významný soudce Giovanni Falcone, který objevil a prokázal spojení mezi mafií a politiky. Místy dokumentárním, avšak působivým způsobem, je zobrazen příběh muže, který zasvětil svůj život boji proti mafii v Itálii a v roce 1987 uskutečnil monstrózní proces s obviněnými ze spolupráce s touto organizací. (borsalino)

(více)

Recenze (6)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný a podle skutečnosti natočený příběh soudce Giovanni Falconeho, bezchybně ztvárněný Michelem Placidem, který se podobně jako Paolo Borsellino zásadně podílel na tažení proti mafii a veřejně ukázal prorůstání této organizace do politiky. Film obsahuje skutečná jména a dost věrohodně se snaží o zrekonstruování Falconeho nástup do úřadu, přes jeho postup a realizaci obrovského soudního procesu, až po jeho poslední cestu, což mu dodává na věrohodnosti a pravdivosti. Zároveň zde nejsou romantizující klišé hlavního hrdiny či obdivy spolupracovníků či žen, což filmu dodává na opravdovosti. Jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dost věrně natočený skutečný příběh vraždy protimafiánského soudce, který se ovšem více dokumentem než dramatem s přesahem do hloubky a případně i šíře. Tím, že je konec notoricky znám, vyprávění nefunguje jako drama, ale také není vystavěné podle pravidel dokumentu. Moc mě to, kromě hereckých výkonů, nenadchlo. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Nejde o dokument, ale o hrané společenské drama se skvělým Gianninim a Placidem. Režisér se snaží s maximální věrohodností zdokumentovat události, které otřásly Itálií na přelomu 80. a 90. let, tedy dobu, kdy se proti mafii postavili prokurátoři a soudci, jde konkrétně o případ Giovanniho Falconeho a Paola Borselliniho, kteří byli zavražděni poté, co upozorňovali na provázanost organizace na nejvyšší politické kruhy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je hodně lepších filmů o italské justici a mafii, a to prosím neodkazuji jen na legendární Chobotnici. Tady zoufale chybí akce, kromě atentátu a pár náznaků se jen plká u stolu. Což je sice lahůdka s dabingem Františka Němce, ale atmosféru tu nevybuduje. Placido je dobrý, i když za těmi vousy a později knírem trochu schovaný. Chtělo to ale vic exteriérových akcí. Mrzí mě, že místní vysoké skóre snižuju svým hodnocením. S Ferrarou mám asi problém, i 100 dní v Palermu to ode mě schytalo. ()

MrJoda 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama, skvěle vystavěné a perfektně věrné, přesně jak má být. Jediná, možná spíš subjektivní, výtka je k zobrazení soudce Falcona. Příjde mi, že ho film úplně nevystihuje - zkoušeli jste si někdy zadat jeho jméno do vyhledávání obrázlů na googlu? Je opravdu těžké najít fotku, na které nemá úsměv od ucha k uchu, zatímco filmem nás provází ustaraný kamenný hrdina. Na fotkách mi příjde o mnoho lidštější... ()

Reklama

Reklama