Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (515)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já nevím, Karel Janák už by měl s pohádkami přestat, protože se většinou nezmůže na víc než na variaci na něco lepšího od někoho jiného. Tentokrát může děkovat Tereze Ramba za to, že byl výsledek alespoň nějak zábavný (záživný), protože jedině ona z obsazení alespoň trochu vyčnívá a především díky ní to takzvaně ušlo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Asi mě pořád překvapuje, že stejný režisér, který si udělal jméno na teenagerských komediích, si v posledních letech vzal monopol na natáčení štědrovečerních pohádek, ale jinak s tím nemám problém, a v tomto konkrétním případě mě to poměrně příjemně překvapilo. Obsazení je fajn (Tereza Ramba je v roli Deničky vyloženě roztomilá), natočili to v krásných lokacích, a ten děj mě celkem bavil a přišel mi jako něco příjemně nového (jako po dlouhé době pohádka, ve kterém není ústředním motivem odpor proti předem domluvenému sňatku, což je podle mě momentálně asi nejotravnější žánrové klišé). Nesedla mi ovšem ta německá ošklivka v roli princezny a v porovnání s vrcholnou českou klasikou typu Princ a večernice mi to pořád přijde jen jako lepší průměr, který se za čas skoro jistě vykouří z hlavy. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Rok co rok si říkám, že už se na to koukat nebudu. Já totiž nejsem obecně moc pohádkový typ, takže Vánoce bez Soli nad zlato či Šíleně smutné princezny jsou za mne vyloženě v pohodě. Pořád jsem ale nesebral odvahu se sebrat a někam odejít, když se celá rodina sesedne kolem televize a pouští "klasickou štědrovánoční pohádku ČT"... Musím však uznat, že letos po letech nejsem zklamanej a že jsem si pohádku O vánoční hvězdě užil. Není to na přidání do zlatého fondu, ale má to fajn obsazení (Kotek, Ramba, Sokol, K. Hádek, Brill,...) a originální námět s noční oblohou a jejím fungováním. K tomu byť z Německa, ale krásná princezna... Co chtít víc? 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padá hvězda, přej si něco. Tak za prvé, aby to nebyla Velká medvědice Halina Pawlowská, protože by zámek a jeho přilehlé okolí stihl tunguzský osud. Pak si přeji, aby se venkovský učitel Kotek nedivil, že má peřinu od sádla a aby exhibicionista Janák, byť komplexnost postav zde byla v hlubokém zatmění, pokračoval v téhle střízlivosti a poetice hodné vánočního času. Sluší mu to. Teda ne tolik, jako Síriovi ze Šumperka. Jeho zářivá krása vzrostlá z cibule narcisu by zahanbila i Thranduila, který by měl nasednout na jelena a jet do hloubi Temného hvozdu zpracovávat fakt, že už není na světě nejkrásnější.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kouknou se, tvůrci, na Hvězdný prach, jak se dělá pohádka / fantasy podobného stylu - že to chce nějaké větší motivace postav, než jen "Má ji rád, ale jen čumí - Má ji rád až k vlastní smrti - Má rád jen sám sebe - Je zlá, ale vlastně neví proč - Má ho ráda, protože hezky složil jednu písničku". Protože když tohle držíte po neskutečně dlouhou dobu, která u mne subjektivně trvala tři hodiny, tak se vám děj nikam nepohne a je to nuda k po... prostě nuda bez děje. To, co jste odvyprávěli za dvě hodiny (fakt to má jen 92 minut? Nevěřím.), jste měli odehrát za čtvrt hodiny a udělat z toho pořádné tóčo, ne jen naprosto statické hlavní hrdiny a stafáž naprosto netečných postav v pozadí (Hm, aha, přistává Velký vůz, pohoda, není se čemu divit - Hele, holka září, v poho. - Hele, holka září ještě víc, tak jí zatleskáme. - Hele, nějaký divný chlápek s dlouhými bílými vlasy, v poho... atd.). Než se tady Bezejmenný rozhoupe něco udělat, už film pomalu končí, a nakonec vlastně STEJNĚ NIC NEUDĚLÁ! Děti zpívají furt dokolečka jednu a tu samou písničku, až už to všechny musí tahat za uši. Než Měsíci dojde, že by mohl něco udělat sám, uplyne úplně celý film, navíc jako šéf je naprosto pitomý, když nepojme ani nejmenší podezření vůči Proximě. Nic, nic, nic, postavy prostě z panoptika, a vlastně ani ta Proxima nic nepředvede kromě foukání do flašky, dokud jí fet nedojde. A čemu mělo být měsíční stříbro, fakt netuším. Když měli mlhu v očích a dělali, co jim nakážu, na co jim cpát ještě stříbro??? A postava královny - je očarovaná, nebo se tak pitomě chová ze své vůle? Tedy že věří nějaké naprosto neznámé čůze, která jí vpadla na hrad a haní jí její jedinou, vlastní dceru? Že takovou nedala chytit za flígr a vyhodit, ale místo toho ji pozve k večeři? I s tím podivným Kubou, teda očarovaným Vaškem? Mankote! Ještě tak nejvíc se mi líbilo nebe, ale zas - nemělo domyšlená pravidla, co ty hvězdy můžou, a co ne, jak to, že můžou pár dní nesvítit, Siriova domýšlivost přestane být brzy vtipná, trpaslíci jsou blbci až za hrob, a navíc ani to zábradlí do konce filmu taky nikdo neopravil. Co když jim tam Denička zas spadne? Nakonec fakt nerad musím přiznat, že jediným, fakt jediným oživením téhle nezáživné podívané je herecké dřevo Voříškovic Ramba, která se aspoň snaží z té bláznivé a naivní hvězdy vykřesat (byť často násilně a sem tam za hranu) nějaký sympatický humor a bezstarostnost. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • „Trval jsem na tom, že musíme pohádku natočit v Zuberci, což je krásný slovenský skanzen pod Západními Tatrami. Když už má být někde sníh, tak tam. A Zuberec nezklamal,“ uvedl Karel Janák, režisér a scenárista filmu. (SONY_)
  • Ondřej Sokol prohlásil, že tolik hvězd pohromadě jako v tomto filmu není možné jinde vidět. (SONY_)

Reklama

Reklama