Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Recenze (516)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

To zas byl propadak, Geislerová opět ve filmu, ale zase tam nehrála Vilhelmová. To je velký posun. :) Aňa Proletářka ani nic nemusela hrát, byla tam sama sebou. Trapně přehrávající Sokol ve směšný paruce, to byla naprostá šílenost, ten komik páté cenové skupiny, jaksi zapomněl že už ení v Partičce. Už chyběli jen ropuchy Mádl a Holubová a věčně hladovějící Hrušínský abychom měli ty politické aktivisty a věčné revolucionáře pěkně všecky pohromadě. Jinak naprostá hloupost bez myšlenky, s občasnými "komediálními" výstupy aktérů a k dokonalosti chybělo už jen angažmá černocha v některé z hlavních rolí, homosexuála a genderově nevyhraněné osoby aby měli soudruzi z EU radost. Ale abych jen nekritizoval, pouze hlavní mužská postava hrála jakžtakž dobře. Škoda shekelim, to raději mohli natočit pohádku ....jak ČR vystoupila z EU a NATO a uvést ji až na Silvestra jako večerníček pro dospělé. :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes již ostřílený matador "žánru" vánočních pohádek Karel Janák vyrazil do vod zahraniční koprodukce, a přivedl na scénu německou vrchnost (Leonie Brill, česky hovořící hlasem Mariky Šoposké), nádherné kostýmy, v rámci pohádkového žánru velice hezky hrající hereckou sestavu (aby ne, Tereza Ramba, bratři Hádkové i Vojtěch Kotek umí i složitější než jednorozměrné role, a Ondřej Sokol je komik přímo excelentní), a pak bohužel i děj stojící na jedné jediné mechanice, která tradičně "po česku" funguje tak nějak na náhodu. Hvězdy tak někdy září, někdy se v blízkosti lásky dobíjejí, a někdy holt zase ne, a odolnější bílí trpaslíci skomírají dříve než hvězdy, které mají hasnout rychleji (přitom nebýt jedné věty, která s tou myšlenkou větší odolnosti přichází, byla by ta podivnost výrazně menší). Ale nejvtipnější je zrození lásky mezi hvězdami v samotném závěru, které je takové blik blik otočka, protože přece tak to v životě funguje:D Vznikly u nás mnohem příšernější pohádky (třeba z doby před víc jak dekádou pár dní před Vánocemi Českou televizí opět na světlo vytažená Kouzla Králů nebo pár let starý Kouzelník Žito, OMG) a Karel Janák zatím vždy vytvořil velmi slušné kousky. Ale pořád je to spíš ten jednooký, který je mezi slepými králem. Našlápnuto je slušně, tak snad to příště vyjde se vším všudy. Červenou tomu dám, ale přirovnáním ke Stardustu s jeho krásně spletitým dějem se jen směju. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hvězdný prach jsem neviděl, ale tahle pohádka se mi docela líbila. Relativně (na české poměry) neotřelý námět, úsporný Kotek, excentrická Voříšková. Jediný, kdo se pitvořil a kazil to, byl Ondřej Sokol, ale jinak nemám větších námitek. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud přijmeme předpoklad, že je nutné točit na každý Štědrý den aspoň jednu novou televizní pohádku, tak takhle by to šlo. Neurazilo. Trochu zapracovat na vztazích mezi postavami a nebál bych se to označit dokonce za "dobré". Takhle mě bavili hlavně hvězdný Sirius a Denička, nebál bych se jejich chování ještě trošku víc přehnat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si určitě cením faktu, že při sledování pohádky o Vánoční hvězdě jsem měl dojem, že koukám na českou pohádku a nikoli snahu o americký paskvil. Druhá věc, která mě vysloveně nadchla, že Vojta Kotek má na sobě bohemáckou šálu, za to palec nahoru. Pokud jde o herce, tak Aňa s Terezou převyšují zbytek o mnoho mil. Zvláštním ukázem je německá herečka Leonie Brill, beru to jako ulítbu německé koprodukci, ale nesedla mě, to už mohla být rovnou Marika Šoposká, když jí dabovala, sice 31 let, ale pořád mladá a nežně vypadající děvucha. Moc se líbily kostýmy. Jen v nebi jsem si připadal trošku jako u Thora a Ondra Sokol a jeho účes to byla zbytečnost, když už tak měl ty vlasy mít zářívý, aby to ladilo s pojmem nejzářivější hvězda, takhle jsem čekal kdy se zjeví Uma Thurman a bude po něm chtít aby jí naučil hmaty a chvaty, protože Kill Bill. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok 2020 je obecně rokem, kterej stojí poměrně za hovno. Na druhou stranu je ale rokem, kde pohádka z České televize nezklamala. A to se zatraceně počítá! Česká televize tu vsadila na pohádkami ošlehaného Karla Janáka. Ten tu pro změnu po vzoru mega úspěšného Anděla Páně zvolil originální námět a navíc přidal i pár pěkných písniček. Navíc přidal i solidní nabídku herců a celé to zaobalil do krásně zasněženého prostředí, které se Vám nemůže nelíbit. Přišlo mi to celé poměrně pěkné, s tátou jsme se shodli, že je to v rámci všedních pohádek příjemná změna. Jen je hrozná škoda, že pohádka nenabízí více humoru. Přitom námět je fajn a herci jsou vysloveně super. Ti umí udělat půl úspěchu celému projektu. Nejvýraznější jednoznačně Terezka a Aňa. Terezka krásně naivní, Aňa mrcha kam se podíváš. Ondra Sokol tu byl s tím hárem jak česká kopie Luciuse Malfoye a bratři Hádkovi to tu taky příjemně doplňovali. No a samozřejmě bych byl pitomec, kdybych zapomněl na Vojtu. Ten vytvořil ten vzor obyčejného dělníka hrozně hezky. Leonie Brill z Bavor tu pak byla jaksi navíc, ale její krása a hlavně oči, stačily k tomu, abych byl nadšen. Všechno dobré, kdyby bylo více humoru a více hvězdných nápadů, šlo by to ještě vejš. I tak ale děkuji. Rozjasnili jste mi letos trošku smutnější Vánoce. A toho si hodně vážím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vymletá verze Hvězdného prachu. Fungují kusé vtipy, Ondřej Sokol je vtipný poprvé po letech, ale mentální narušenost všech postav a koncept lásky jak z psychohororu Larse von Triera to táhnou dolů. Jde v podstatě o film stalkingu se šťastným koncem, kde všichni jsou buď hloupí, zlí nebo obojí. Dokud budeme točit filmy pro děti s tím, že jsou záměrně tupé, nebudou to pořádné filmy. V zahraničí se už roky točí filmy pro děti s komplexními postavami a konflikty, my se v roce 2020 ještě nedostali přes princezniny vdavky jako hlavní motiv děje. A není jediný důvod, aby se na tom lpělo, protože české pohádky ničemu neslouží krom naplnění sebe sama jako pohádky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A teď tu o třech oříšcích pro Popelku, chce se říci nad aktuálním vánočním programem. Českým pohádkám, zvláště těm od Karla Janáka, se mimo asi tisíce dalších věcí vyčítá pasivita princezen. Jsem rád, že se tvůrce poučil, a proto v zájmu džendrové, ba přímo kosmické rovnosti, jsou v této pohádce pasivní úplně všichni. Vašek pasivně zbožňuje princeznu, královna pasivní rezistencí hodlá přimět dceru provdat se za prince, Bezejmenný pasivně zachraňuje Deničku, Měsíc má z oblohy kůlničku na dříví a nezdá se, že by mu vadila neúplná souhvězdí a tak dále a tak dále. Dokonce i ta hybatelka zla Proxima moc aktivity nevyvine, mimo nějakého toho magického odfouknutí. Prakticky každé hnutí stojatých vod se tu stane jen proto, že je napsané ve scénáři, a to včetně jakéhokoli romantického citu. Tak jak se v Limonádovém Joeovi pěje "krávy cituplně bučí", tady by mohl Kotek alias Vašek s dětmi nazpívat "princezny cituplně čučí" a říkají tomu láska. Celý děj by se dal odtočit za asi třicet minut a možná by to ani nebylo špatné. Ostatně než se začne tajtrlíkovat kolem princezny a falešné záchrany, je to místy i celkem vtipné, to jest tak těch prvních třicet minut. Pak už je to natahované jak převařená špageta. Dají se pochválit kostýmy, lokace a kamera, i to, že to není jako asi tak 95 % současných pohádek vyloženě trapné či vulgární, ale za více než dvě vánoční hvězdičky to není. První je za ten začátek, druhá za Gajslerku v černé díře alias prdeli, kam patří už dávno. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický vánoční prefabrikát, u kterého negativně překvapí retardovanost většiny postav a pozitivně občasně fungující vtipy. Na českou tvorbu je relativně pozitivní i neurážející vizuální stránka. Herecké osazenstvo ale ve většině rolích předvádí svůj standard. Je až zarážející, že většina českých herců jako by stále hrála stále jen sama sebe. Předpokládal bych, že v dnešní době by mohla mít česká televize při natáčení svých filmů trochu větší ambice než jen do plytkého námětu nacpat postavy určené jedinou vlastností, která je založena na tom, do jaké pozice je tvůrci potřebují dostat. Nicméně ten nápad samotný rozhodně není úplně špatný a několik dílčích momentů se mi i v podstatě líbilo. Jako celek je to snesitelné, ale jen těžko zapamatovatelné. Lepší než o vtipnou hlášku by bylo usilovat o silnou scénu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padá hvězda, přej si něco. Tak za prvé, aby to nebyla Velká medvědice Halina Pawlowská, protože by zámek a jeho přilehlé okolí stihl tunguzský osud. Pak si přeji, aby se venkovský učitel Kotek nedivil, že má peřinu od sádla a aby exhibicionista Janák, byť komplexnost postav zde byla v hlubokém zatmění, pokračoval v téhle střízlivosti a poetice hodné vánočního času. Sluší mu to. Teda ne tolik, jako Síriovi ze Šumperka. Jeho zářivá krása vzrostlá z cibule narcisu by zahanbila i Thranduila, který by měl nasednout na jelena a jet do hloubi Temného hvozdu zpracovávat fakt, že už není na světě nejkrásnější.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Je módou všechno teď hejtovat a negovat a nic a nikomu není "hoch" a pitvat filmy pomalu už na molekuly.... Já nevím, jak kdo, ale pro mě je film hlavně odpočinková zábava..... A když že se stane, že mě film pohladí na duši, vyloudí úsměv a pozitivně naladí a jako bonus se odehrává v malebném prostředí, jako je tato pohádka..... No co víc si může přát!!!! A nějaké mouchy? Kdo by je řešil...... Já určitě ne.... ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Béčkovější pokus o český Hvězdný prach. Úplně to nebesky nezazvonilo, ale chladný z toho taky nejsem. ()

JitkaCardova odpad!

všechny recenze uživatele

Nejenže je to trestuhodně slaboduché a trapné dílo bez špetky skutečné úrovně, ale zpětně se překvapeně dozvídám o existenci filmu Stardust, a jak se seznamuji s dějem, hned se mi vybavují nepříjemné flashbacky na tuhle mrzkou zpotvořeninu a s odporem si uvědomuji, že Janák s Čunderlem, kteří se lživě prezentují jako "autoři" scénáře, původní zdařilé dílo beze studu a hlavně bez přiznání vykradli, ošmatali ulepenýma prackama a zneužitý, nepochopený a pokřivený koncept vydávají za vlastní tvorbu. Není to tedy vůbec autorská pohádka, ale prachsprostě zatajená bídná předělávka, která svou ponižující pokleslostí a nedovtipností oproti originálu nejvíc vypovídá o nejapnosti a nedůstojnosti těchto dvou pánů. *~ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další nevýrazná pohádka, jedna z mnoha, které každý rok chrlí ČT jednu za druhou. Je samozřejmě pravda, že účast Geislerky je v tomto žánru osvěžením a je fajn, že nehraje nějakou nudnou královnu (jako Adamovská) nebo diblíka (jako Ramba). Ano, mohlo to být ještě horší, mohla to být jen variace na cosi archaického z dob počátků televizního vysílání či papundekolového z milované normalizace nebo uječeného ve stylu Troškovin. Ale obávám se, že najít záminku pro reprízu bude hodně těžké. Personifikované hvězdy jsou sice slušný nápad (opsaný z Gaimana, že), ale nemá to tempo, ani humor, je to jen líbivé, malebné a velmi se dbalo, aby to příliš nerušilo ten adventní kvas. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní som si spomenul a viackrát v hlave pospevoval obľúbený song Karla Plíhala: "Padaly hvězdy a jedna z nich slítla, mé milé přímo do klína. Jak byla žhavá, tak sukně ji chytla, a od sukně celá roklina. Teď už jen v očích jak tečka za snem, skomírá malý plamínek. Běžíme k hvězdě a oba žasnem: je to jen chladnoucí kamínek.". Takže to nemohlo, a nebolo vôbec katastrofálne. Práve naopak, zapadlo do vianočnej nálady. Okrem toho: Zobrazenie nebeskej dráhy ako vlhkého sna ilustrátorov jehovistických časopisov "Strážna veža" a "Prebuďte sa!", potešilo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O vánoční hvězdě, která má z hvězdného prachu jen ten prach. Popravdě, to pořád není špatné, třeba z mojí vánoční hvězdy, kterou jsem mj. dostala od zaměstnavatele, není prach ale byl z ní kompost a to slušně smrdutý, což v kanceláři opravdu nechcete. Tady tedy hvězda nespěla k zamoření okolí puchem, ale ke zkratu v mozcích těch diváků, kteří by se třeba snažili opravdu najít logiku jak v jednání postav tak v jejich mimovolných projevech (i když chyby typu "meč nesvítí ač by měl" se objevil i ve spektáklu nepoměrně nákladnějším, jako byl Pán prstenů). Celkově tedy nechť hvězdy září, tady jsem rozzářila tři. Ó jaký jsem to světlonoš. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Trefit se do vkusu diváků se štědrovečerní televizní pohádkou je pokaždé zatraceně náročnou misí. Troufám si tvrdit, že nemají moc rádi experimenty, raději něco tradičnějšího a laskavého. Podstatný je samozřejmě humor a výhodou, že se odehrává na sněhu. Zatímco k nadabované německé princezně rozhodně nepřilneme, k roztomilé a energické idealistce Tereze Ramba ano. Potěší i žárlivá mrška Aňa Geislerová, rozčesaný (a po letech zase jednou vtipný) Ondřej Sokol i povedené kostýmy. To, co udělali trikaři tam nahoře (hvězdná říše), také není k zahození, dobová vesnička má rovněž své kouzlo. Druhá polovina pak už lehce drhne, rozhodně bych přidal i víc humoru. Každopádně celkově spokojenost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já nevím, Karel Janák už by měl s pohádkami přestat, protože se většinou nezmůže na víc než na variaci na něco lepšího od někoho jiného. Tentokrát může děkovat Tereze Ramba za to, že byl výsledek alespoň nějak zábavný (záživný), protože jedině ona z obsazení alespoň trochu vyčnívá a především díky ní to takzvaně ušlo. ()

Reklama

Reklama