Reklama

Reklama

Le Passage du Rhin

  • Itálie Il passaggio del Reno (více)
Trailer

Pekař Roger Perrin (Charles Aznavour) nastupuje do války s Německem na podzim roku 1939, zároveň jako dobrovolník rukuje i novinář Jean Durrieu (Georges Rivière). Oba muži jsou zajati a převezeni do Německa na práci v zemědělství. Agilní Jean od počátku plánuje útěk a chce se dostat k francouzské armádě v Anglii, Pierre s ním odmítne utéct. Pozná na statku Helgu (Cordula Trantow), která jeho sympatie neodmítá. Jeanův útěk se podaří a za pomoci milenky Florence (Nicole Courcel) se dostane za moře. Po osvobození Francie se Jean stane ředitelem novin, kde dříve pracoval, a z Německa se vrací i Roger. Pracuje znovu v rodinné pekárně, s manželkou se často hádá. Zažádá si o potřebné dokumenty a vrací se na statek do Německa. (curil)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pokud napíšu, že Přechod přes Rýn je vlastně tím nejpříjemnějším snímkem z tvorby André Cayatteho, bude to v případě filmu plného kruté války na pozadí, neustálého napětí, nesnadných morálnych dilemat a konfliktních situací v životě hlavních postav, znít možná podivně. Nicméně oproti ostatním filmům, které jsem měl zatím možnost od tohoto režírujícího právního advokáta vidět, zde ústřední děj tvoří zároveň velmi lidský, silný a místy i dojímavý příběh dvou přátel, jejichž cesty se napříč dějinnými událostmi 40. let opakovaně protínají a rozcházejí. Cayatte se nikdy nebál do svých filmů vkládat ideologicky kontroverzní motivy, zde např. kladný francouzský hrdina, který si během 2. světové války zamiluje německou krajinu nebo sňatek mezi francouzským odbojářem a spolupracovnicí Gestapa, tentokrát ale jakoby tak nečinil se svým tradičním kritickým apelem, ale rozehrává ojedinělá stanoviska postav spíše s důrazem na nezapřetelnost lidské duše, na sílu vztahu člověka k lásce, k přírodě, k práci, k vlasti a hrdinství. Zatímco pozdější Cayatteho filmy stojí zejména na silném scénáři, společenském přesahu a znamenitých hereckých výkonech, tentokrát se Cayatte netradičně navíc ukazuje i jako prvotřídní umělec v oblasti práce s černobílým vizuálem a ve vybraných scénách vytváří navrch až nezvykle poetickou atmosféru venkovského či lesního prostředí. K tomu jednu ze dvou hlavních rolí ztvárňuje úžasný Charles Aznavour, jenž své postavě pekaře vdýchl velký kus duše a člověčiny. Pro mě opět výjimečný film v tvorbě výjimečného režiséra. [95%] ()

Reklama

PAGE 

všechny recenze uživatele

Drama z období druhé světové války. Opět skvělý film od André Cayatta s výborným Charlesem Aznavourem v hlavní roli. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Je druhá svetová vojna, Francúzsko je demarkačnou čiarou rozdelené na dve časti, jedno tzv. slobodné a druhé okupované. Pekár Roger obdŕžal mobilizačný rozkaz a odchádza brániť svoju vlasť, ďalší Francúz Jean sa k armáde prihlásil, ako dobrovoľník. Ich ďalšie osudy po zajatí ich spojili a v júli 1940 s ďalšími francúzskymi zajatcami prešli Rýn a ocitli sa v Nemecku (obrazne povedané za nemeckým ostnatým drôtom). Tu pracujú, ako pomocníci na farmách a ich ďalšie osudy sa začínajú zamotávať. Situácia sa oveľa viac vyhrotí po oslobodení Francúzska. Film nám ukazuje obraz hrdinu aj keď nie každý bol hrdinom, ale veď všetci Francúzi nemohli byť bojovníci v hnutí odporu. Na druhej strane nám však ukazuje aj chápanie a priebeh vojny v Nemecku. V skutočnosti film je hlboko humanistický, na jednej strane je odhodlaný Jean, ktorý nakoniec so zajatia ušiel a pomáhal oslobodzovať Paríž a Roger sa na konci vojny na jar 1945 zamiloval do krajiny kde bol odvlečený a nakoniec sa tam aj dobrovoľne vrátil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nebudem tu vypisovat litanie. Na film som si spomenul vdaka tomu, ze som predtym videl Big Red One s  Lee Marvinom - paradoxne tiez o WWII. Tento film bol  este lepsi, Marvina tu niet, ale boje, dialogy, exteriery- to vsetko na maximalne vysokej urovni. Vynimocne sa podaril kvalitny film na kvalitnu temu  : 95 % ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama