Reklama

Reklama

Cujo, vzteklý pes

Trailer

Obsahy(1)

Vic Trenton (Daniel Hugh-Kelly) je reklamář a má problém. Reklamní kampaň na snídaně pro děti se hroutí, protože výrobek je závadný a tak musí Vic odjet z města. Jeho žena Donna (Dee Wallace) se synem Tadem (Danny Pintauro), kteří zůstali doma, se rozhodnou odvézt porouchané auto ke známému opraváři, který vlastní krásného bernardýna. Jenže nikdo netuší, že psa nedávno pokousal netopýr nakažený vzteklinou a proměnil jej tak ve smrtící nástrahu pro cokoliv živé... (monolog)

(více)

Recenze (166)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další zástupce "hororů", kterými jsme byli krmeni v průběhu 80. let z nelegálních videokazet. I tentokrát lze jen konstatovat, že ten dřívější náboj vyprchal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

To snad ani není horor, ne?! Snímek vznikl sice už v osmdesátých letech, ale i přes tuto svou ,,predestinaci" se ho dnes neleknou ani malé děti... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo fakt komický. Zlej pes kterej terorizuje rodinu půlku filmu zavřenou v autě, je dost uhozené téma. Navíc, když se ten pes objevil na scéně a "hrozivě" čuměl, tak k tomu hrála strašně dramaticky napínavá hudba a bylo to fakt vtipný. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kingova novela bola výnimočná najmä tým, že v nás zasiala strach z takej bežnej záležitosti, akou je dobrácky bernardín, vystupňovanou atmosférou a tým, že (ako Benchleyho Čeľuste) stavala útoky zvieraťa na vedľajšiu koľaj a do popredia stavala postavy a vzťahy medzi nimi. Takže sa nájde dodnes plno čitateľov, ktorých v knihe viac fascinovali scény s neverou, domácim násilím a cereálnymi vločkami, než samotné drastické útoky besného bernardína. Film snaživého béčkarského režiséra Lewisa Teaguea (MAČACIE OKO, ALIGÁTOR, NÁMORNÁ PECHOTA) a vtedy ešte "len" kameraman Jana de Bonta  väčšinu nehororových vecí vyrazil a sústredil sa prevažne na to, ako matka so synom nezadržateľne smerujú k odľahlej farme, vieme, čo tam na nich čaká, chceme ich od toho odhovoriť, ale nedá sa. Scény s čoraz zbedačenejším a podráždenejším psom menom Cujo (čítaj Kúdžo) sú perfektné. Detto pôsobivá výprava farmy s autoservisom. Ak by som to musel porovnať s inými sfilmovanými kingovkami, je to lepšie, ako SLEEPWALKER, ale vo výsledku stále len solídny priemer typu CINTORÍNA DOMÁCICH ZVIERATIEK. Na kulty CARRIE a OSVIETENIE nemá ani omylom. Mimochodom, kým vo filme sa o tom nevedú prakticky žiadne polemiky a Cujo má proste besnotu, v knihe sa doňho "neoficiálne" prevtelil Frank Dodd (šialený sériový vrah z MŔTVEJ ZÓNY). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že je to podle povídky a tady čtu, že podle knihy. Co? Tenhle příběh přece není tak nosný, aby to zaplnilo celou knihu? Upřímně řečeno bych měl problém si představit i povídku, protože celý film se skoro nic neděje. Jedna nevěra a jeden problém v práci a jedno dítě vystrašený z bubáků pod postelí. To je všechno. Posledních čtyřicet minut nastupuje uvěznění v autě. Navíc si teda nejsem jistej, jestli by vzteklina působila zrovna takhle. Co vím, tak vzteklina má inkubační lhůtu nejméně několik měsíců a ne dnů nebo maximálně dva týdny a pokud to v tom filmu trvalo dýl, nikdo to nedal najevo. A po propuknutí nemoci umře zvíře do týdne. Pak jsem si zjistil taky pár drobností, jako že jakýkoliv pohyb je doprovázen ukrutnou bolestí, malátnost, sliněním a hydrofobií, virovým napadením mozku a míchy dochází k odumírání nervových buněk a tak k motorickým problémům atp. Takže pochybuju, že by ten pes vyhledával oběti a dokonce čekal u nějakýho auta, až bude moci zakousnout jeho obsah. Spíš by si zalezl někam do kouta a když by ho nerušili, v klidu by zdechl. To jen tak k logickým chybám. Postavy jsou dost popsaný, takže nepřipadají plochý. Je to takovej průměrnej rodinně dramatickej film, podprůměrnej horror a tristní adaptace Kinga. Přesto, podle mě (protože jsem viděl věšinu filmů na motivy SK) neexistuje opravdu špatná adaptace nějakýho jeho díla. Prostě jenom ve výsledku průměrný a nebo naopak nadprůměrný film. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek, který na mě více zapůsobil jen proto, že znám knižní předlohu. Docela dost věcí sem si při čtení představoval stejně, ale hodně jinak a hodně věcí na které jsem se těšil ve filmu úplně vynechaly (dopis o prozrazení milostného vztahu, Cujovo hovno v garáži, scéna s rozbíjením nábytku + semeno). Taky docela rychle přeskakoval děj, ale co, tohle není kniha ;-) Film byl průměrný, ale z trochu osobního pocitu a za Cuja, který se povedl a byl pořádně zrůdný, dávám -7/10* ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Škoda nudnej prvej polhodiny. Inak sa jedná o veľmi atmosférickú záležitosť. Z Cuja ide strach! Verné predlohe Stephena Kinga až na ten koniec (v knihe je podstatne tvrdší). 70% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle jen tak jelo v Tv, tak sem si to pustil a ono to fakt nebylo až zas tak špatný. Dobrejch filmů podle knih Kinga fakt moc neni a tohle je jeden z těch mála filmů, který sou celkem zvladnutý, sice knihu sem nikdy neviděl a název nikdy neslyšel, takže nemůžu porovnat, ale zhruba posledních 30 - 45 minut je opravdu dobrých a má to skvělou atmosféru, bohužel v první polovině se řeší nepodstatný věci a je to celkem nezajímavý, jinak to je ale podle mě celkem nadprůměrnej horor, i když zase žádnej zázrak to taky neni ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem četl už dávno a jen jednou, ale pamatuju si, že mě paradoxně víc bavila linie s markeťáckou krizí kolem cereálií, než se vzteklým vražedným bernardýnem. Ta první je ve filmu odbyta - skvělá scéna, kde dítě u snídaně zvrací domnělou krev, se sem vůbec nedostala - a zajímavější je tu pro mě naopak duel matky s titulním psiskem. Ten ale přichází až po nevýrazné, natahované první polovině a dojmy z něj jsou smíšené. Rozhodně je patřičně nepříjemný, jak se na hororový survival sluší a patří - zavřít matku s dítětem na dva dny a noci do rozpáleného auta a nechat je tam umírat žízní, to je samo o sobě dost sadistické, ale přihodit ještě přesvědčivě zuboženého bernardýna, který matku v průběhu brutálně podrápe, to je fakt síla. Oceňuju, že King nepoužil bojového psa, ale právě bernardýna, kterého filmaři poctivě namaskovali (=popatlali sračkami, které se z psa pěkně přenáší na auto), díky čemuž jsem Cuja považoval spíš za oběť vztekliny, než za monstrum. Naopak hysterčící děcko (a chvílemi i matka) mě slušně iritovalo. S útoky psa se ale dalo choreograficky i kamerově víc vyhrát - když pes zaútočí, kamera jde klasicky na detail a začne se třepat a i jinak je de Bontova kamera zručná, ale nic památného nepředvede - a závěrečné zúčtování je hodně rychlé a nenápadité. Ještě pochvala za pěknou výpravu farmy a za osmdesátkově stylový titulek s názvem filmu. Celkově průměrný film. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilou adaptaci Kingova románu CUJO dokázali tvůrci pohřbít úplně jiným koncem. Jako vlastně téměř vždy. Ve skutečnosti by to takhle dobře asi těžko dopadlo. Ovšem scény s rozzuřeným bernardýnem jsou hodně dobře natočené a jeho útoky na auto jsou vážně děsivé. Chybí sice podrobnější popis Cujovy psychiky a postupná ztráta sebeovládání, tak jak je tomu v knize (je tam dokonce i náznak, že Cujo je ve skutečnosti převtělením masového vraha Franka Dodda z jednoho z předchozích Kingových románů, Mrtvá zóna), ale je pravda, že právě tohle se asi natočit nedá. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Nebýt té zbytečně dlouhé první poloviny, tak by to mohl být slušný napínák...ale zase jde vidět, že D.H. Kelly je opravdu zvyklý řídit jen rychlé sportáky :) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Co to? Ten film má hodinu a půl. První půl hodinu se řeší nějaký nezáživný rodinný problémy, potom pes kuchne dva lidi a následuje necelá hodina, kdy je matka se synem lapená v autě a pes sedí kousek od nich a čumí na ně. Nuda k uzoufání. Jediný co stálo za zmínku byl psův postupně se rozkládající vzhled. Co hůř, ten syn (i matka) taky dost ječí a řve. Hororovým fandům moc nedoporučuju, strach nikde, zato nuda vládne. 45% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ani v osemdesiatych rokoch minulého storočia, v zlatom veku amerických horrorových filmov, nebolo zrejme možné natočiť snímok s tak šokujúcim koncom ako ho napísal majster Stephen King vo svojom rovnomennom románe. Takže namiesto surovej, zdrcujúcej tragédie tu máme happyend. Keby filmári neboli zbabelo, vypočítavo pozmenili to záverečné vyvrcholenie, tak je moje hodnotenie určite vyššie. Pretože inak je to celkom dobre spracovaný príbeh, ktorý sa dosť striktne pridržiava literárnej predlohy. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Cujo - bernardín, sa po uhriznutí netopierom stáva neovládateľnou krvilačnou beštiou. Medzi prvé obete patrí samozrejme jeho pán - opravár aut a jeho sused. Nič netušiaca žena s dieťaťom príde s vypovedajúcim autom v tej najnevhodnejšej chvíli. Niekoľkodňoví teror dvojici uveznenej v aute môže začať... Samozrejme, že príbeh psa ohrozujúceho okolie by neutiahol celí film a tak je story okorenená manželskou neverou. No ten pes je tak skvelí, že prebíja všetky ostatné dejové línie a jeho zúrivé útoky sú pôsobivo natočené. Film sa poctivo drží knihy. V ´83 nastal BOOM v točení Kingoviek. A je jasné prečo. Cujo a Christine (r. John Carpenter) z tohto roku radím k tomu naj. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Jan DeBont je frajer a jeho obrazky si zasluzili ovela lepsi scenar aj reziu. Ako retro becko je to vsak celkom fajn 5/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený snímek, myslím si, že jen lehce nadnesený vzhledem ke vzteklému psovi... reálný základ. Mně se moc líbilo. ()

Reklama

Reklama