Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Warren (Rutger Hauer) se snoubenkou Noelle (Joan Chen) a nejlepším přítelem Samem (James Remar) uloupí diamanty v hodnotě dvacet pět milionů dollarů. Noelle a Sam se pokusí Franka zabít a shrábnout všechno sami, ale Frank již předem diamanty ukryl jinde. Naštěstí přežije, ale je odsouzen na doživotí v novém experimentálním vězení Táboře Holliday, provozovaném velikášským sadistickým správcem Wardenem Hollidayem (Stephen Tobolowsky). Toto vězení má oproti ostatním několik nedostatků. Nemá stráže, zdi ani mříže a navíc je smíšené. Jediným způsobem udržení zločinců na místě se tak stává elektronický obojek se silnou výbušninou kolem krku. Je to vlastně jakési pouto mezi dvěma různými vězni, kteří se od sebe nesmí vzdálit na víc jak maximálních pár set metrů, jinak oba obojky explodují. Brzy za Frankem přijde spoluvězeňkyně Tracy Riggsová (Mimi Rogers) s tím, že on je její pouto a že chce utéct. Ale Sam a Noelle s Hollidayem jsou jim v patách, protože vidina bohatství je velice lákavá. (monolog)

(více)

Recenze (126)

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička jen za nápad - zbytek je jen bída a utrpení, co se týče příběhu i formy. Jedno skouknutí bohatě stačilo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, ale už si ani nevzpomínám, kolikrát v nějaké obměně použitý a už vůbec z které sci-fi povídky je vykradený. Ale zbytek příběhu je správně překvapivý, takže se i docela zabavíte. ()

T2 

všechny recenze uživatele

béčko ktoré má dobrý nábeh ale škoda že postupom času naskočí len do rutinných šlapají /45%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rutger Hauer není jistě úžasný herec, ale bez něj by se nedalo na tento snímek už vůbec dívat. Hlavní myšlenka stokrát dokola využívaná, kdy je hlavní postava zavřena do vězení, které využívá "nejlepší a nejmodernější techniku" kvůli, které nelze utéct. Zvláštní jak jsou nějaké postupy nazývány moderními a přitom jsou barbarské, ale každý bude ve filmu chtít vidět odpálenou hlavu vězně(vzpomeňte si na mě až ten okamžik přijde). Nijak dobrý, ale film přímo na video, který je na jedno shlédnutí. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nápad je docela zajímavý, jeho zpracování je ovšem zcela nezajímavé. Lewis Teague je prostě jen řemeslník a film podle toho vypadá. Docela slušný je tu Rutger Hauer, což je v 90.tých letech spíše výjimečná situace. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy nie ste len sadista. Vy ste chamtivý sadista.“ Len u mála filmov som si v živote uvedomoval to, že je scenár len zlepencom iných filmov tak veľmi, ako u Obojku. Je v ňom všetko, čo v tej dobe frčalo: od bômb (Explózia s Brosnanom alebo o čosi neskôr priletiace tituly Nebezpečná rýchlosť a Zdesenie) a explodujúcich a inak divne sa správajúcich ľudských hláv (Scanners, Total Recall) cez útekové filmy (Podpaľačka, T1 + T2, Časť pomsty, Univerzálny vojak) a filmy o love na ľudí ľuďmi (Živý terč, Bežiaci muž) až po futuristické väznice (Útek z Absolomu). Bod navyše za sympatický kasting v čele so stoickým Rutgerom Hauerom, ktorého len tak niečo nerozhádže („To sú ale smiešne prezývky.“). Na Rutgerovej prítomnosti v tomto filme je strašne osviežujúce, že vlastne vôbec nehrá akčného hrdinu, ale polotučného týpka, ktorému to myslí, ale na akciu stavaný rozhodne nie je (a režisér sa nás ani trápne nesnaží presviedčať, že je). Palec hore za fajn Mimi Rogers, ex-manželku Toma Cruisea (áno, najmä týmto sa preslávila). Trocha ma mrzelo, že napriek svižnosti scenáru a dynamickej réžii (Lewis Teague – Cujo, Mačacie oko, Honba za Klenotom Nílu, Námorná pechota, Aligátor) v celom 6-miliónovom filme nie je patrične šťavnato zužitkovaný inak skvelý a chytľavý nápad s obojkami. Zvláštny pocit som mal z momentu, kedy na vlastné oči uvidíme, čo to urobí s ľudskými hlavami, ak sa obojky od seba príliš vzdialia (alebo sú poškodené) a je to samozrejme brutálna scénka, avšak zvyšok filmu je prekvapivo ladený do akčnej skorokomédie bez kvapky krvi (pár drsnejších sekúnd je až na konci). Sám Rutger neskôr ešte hral vo viacerých ďalších filmoch, kde to alebo vybuchovalo (Výbuch) alebo sa lovilo (Hra o prežitie, tam povýšil na lovca). Bangladéšske kostýmy! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žádný stráže, žádný ploty. Proč tady všichni ještě tvrdnou?" Hádej. Je to na krku, pípá to a pak to bouchne. To je jistě zajímavá idea, ale mě spíš zaujalo, jak je těžké najít kamaráda, když máte nasyslených 25,000.000 dolarů. Ještěže nic takového nemám. Jinak za mě byly propojené obojky fajn, wellness v plováku měl své kouzlo, Frankův výběr slečen byl k zamyšlení, pan správce Holliday s mi jevil býti vhodným k testování kopů do rozkroku a žárlivým manželům musím jenom doporučit výměnu svatebních obojků. Prostě jsem se nenudil, ale rozhodně na mě nevybaflo nic tak nadprůměrného, abych zvedal hodnocení. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě zaujala ta část filmu, která se odehrávala ve vězení. Potom už to bylo akční asi jako, když Mr. Bean opisoval při zkoušce. Kdykoliv film začínal vypadat trochu akčně, tak poměrně rychle se zase vrátil do nudných kolejí. Ale nebylo to zase až tak hrozný, takže 2 hvězdičky si to snad zaslouží. Navíc díky Obojku jsem zase o něco chytřejší, protože jsem si musel zjistit, co to je rumělková barva. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi je ještě nějakej jinej podobnej film s explodujícíma obojkama, protože já si to pamatoval jako daleko drsnější a lepší béčkovou záležitost, tohle bylo docela nudný a nezachránil to ani obtloustlej a neohrabanej Rutger Hauer s hárem, navíc Danny Trejo to tu schytá hned na začázku asi po minutovým pobytu, což jsou další body dolu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na televizní film slušné, jinak samozřejmě průměr, který natahuje na celovečerní délku model vězení s výbušnými obojky ze začátku BĚŽÍCÍHO MUŽE, aniž by chtěl nějak posouvat žánr. Ale je-li akce oč tu běží, pak nutno podotknout, že ji Teague zabil a OBOJEK nemá žádný drajv. K příjemné koukatelnosti hodně přispívá Rutger Hauer, toho času už upadající do zapomnění, jehož hrdina není cool, ale příjemně nemotorný. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dnes už mě na této šosácké databázičce nic nepřekvapí, ale šedesátiprocentní Obojek? Je tu někdo nad třicet? Haló! Rok 1991 ještě sice neoplýval nějakými prdelzatahujícími triky, i když třeba už vznikal Terminator II., na Obojku to jde znát, ale Rutger Hauer triky přece nepotřebuje. Tenhle sci-fi film se opírá hlavně o příběh. Ten je zde naprosto vynikající. Představte si vězení budoucnosti, kde netřeba vysokých zdí ani elektrických ohradníků. Každý vězeň si to dvakrát rozmyslí, jestli vzít kramle, když má na krku obojek, který exploduje, sotva se vzdálí na metr od zóny. Co víc ještě dodávat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V pubertě jsem naivně řešil, proč neudělali nějaký centrální bod, od kterého se nikdo nesmí vzdálit na sto yardů, nebo proč neutekli všichni vězni zaráz v hroznovém seskupení, ale teď už dobře vím, že nic z toho neměli ve scénáři.. Dokud se realizují nápravná opatření v táboře Holliday a chmatákovi Hauerovi zahřívají urinou tekutou samotku, má to ve svých béčkových parametrech zvláštní kouzlo. Jakmile se však inženýr Ruměnka s nastrčenou Slonovinou vydali na útěk v explozivních řetězech, udržovaly mou pozornost už jen záběry na sexy zadek Mimi Rogers. Rutinér Teague by si za zprasení vcelku originálního námětu zasloužil jméno Hnědka a pár týdnů v plováku.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller. Má zaujímavý a pomerne originálny príbeh o zlodejovi, ktorý je po lúpeži svojimi partnermi zradený a skončí v modernom väzení, kde dostane obojok, ktorý po vzdialení od svojho neznámeho partnera exploduje a tak po zistení totožnosti partnera spolu uniknú, no ide po nich mnoho prenasledovateľov. Síce nápad s obojkom už bol použitý aj vo filme Muž na úteku s Arnoldom Schwarzeneggrom, ale tam bol iba v jednej scéne a tu sa už používa prakticky celý film. Spracovanie nie je zlé, ale nie som s ním až tak moc spokojný. Celý čas sa na film dá bez problémov pozerať a nápad s obojkom je využitý celkom dobre, ale tempo filmu mohlo byť aj rýchlejšie a hlavne počas pobytu vo väznici sa nájde viacero pomerne zbytočných a nezaujímavých scén. Akcie tu nie je málo, ale je iba priemerná. Ručná akcia a prestrelky ma vôbec nezaujali, ale rôzne naháňačky a hlavne tie, v ktorých sa využíva obojok ako prenasledovanie autobusu alebo snaha udržať dostatočný kontakt s výťahom sú celkom vydarené. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavné duo Rutger Hauer a Mimi Rogers a celkom dobrí záporáci. Réžia nesklame, ale ani v ničom nezaujme, ale technická stránka je celkom slušná a dokonca aj samotný efekt explózie hlavy sa vydaril. Obojok určite nie je žiadny akčný hit, ale aspoň na jedno pozretie je to slušná zábava s dobrým nápadom. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 62%. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Hauer prostě není Stalone nebo Arnie, to ani nemusím říkat, ale celkově tohle zas takový marný pokus nebyl. Rozhodně myšlenka pěkná, celkem i zápletka ucházející, jenže na akční film dost slabé. Parkticky nic co by ho řadilo po bok těch lepších videofilmů, jež zahřívají nemálo regálů ve videopůjčovnách a kromě obalů a přebalů sem tam nabídnou i slušnou či lépe řečeno ucházející podívanou. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Frank Warren je pri lúpeži diamantov zradení svojim parťákom i vlastnou snúbenicou. Našťastie sa mu podarilo ukradnutú korisť ukryť skôr ako ho tri krát strelili. Ocitne sa však v experimentálnom väzení, kde nie sú žiadne ploty ani ťažko ozbrojené stráže. Väzni majú na krku explozívne obojky. Každý obojok je duálne prepojený s niektorým iným obojkom. Keď sa od seba vzdialia na určitú vzialenosť oba vybuchnú. I tak sa podarí Frankovi utiecť. Ide si pre svoje diamanty. No nie len on má o ne záujem. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je takova supercakla blaznivina ze jednoduse nemuzu jit pod ctyri Hauer se svym pekelnym nadhledem je naprosto genialni kdo jsou ty diamanty? daleko! jak moc daleko? na sever! na sever? na severnim polu!!!!! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

slušný thriller s originálnou zápletkou.len to chcelo lepšieho režiséra.Teague už takto sprasil nejeden film ()

Reklama

Reklama