Reklama

Reklama

Kachna na pomerančích

  • Itálie L'anatra all'arancia (více)

Manželství Livia (Ugo Tognazzi) a Lisy (Monica Vitti) prochází krizí. Během deseti let společného soužití si nikdy nenechali ujít příležitost k mimomanželským aférám, ale teď se zdá, že jejich vztah spěje k nenávratnému konci. Lisa se totiž zamilovala do bohatého a okouzlujícího Francouze Jean-Claudea (John Richardson), s nímž se chce odstěhovat do Francie. Livio na Lisu žárlí, protože ji – byť svým vlastním způsobem – hluboce miluje. Místo aby však reagoval agresivně, použije mnohem rafinovanější taktiku – pozve Lisu a Jean-Claudea na poslední společný víkend v jejich vile u moře a chová se k nim přátelsky. Livio přizve také Patty (Barbara Bouchetová), mladou sekretářku a milenku bez zábran. Během jejich pobytu, který měl proběhnout ve zcela uctivém a spořádaném duchu a oficiálně posvětit jejich dohodnutý rozchod, začne mezi oběma manželi narůstat žárlivost... (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Luciano Salce byl génius průměrnosti italského filmu. Maloměšťácká tuctovost z jeho snímků doslova sálá a Kachnu na pomerančích s odstupem času drží nad vodou už jen přítomnost Monicy Vitti a Uga Tognazziho v hlavních rolích. Přece jen šlo o výrazné představitele a zajímavé typy své herecké generace. Na Kachnu na pomerančích se dá pohlížet jako na ozvěnu sexuální revoluce 60. let, která do italského filmu dorazila později (dekádu předtím ještě existovala v Itálii poměrně silná cenzura). Bohužel film, který ani ve své době nijak nevyčníval ze záplavy ukřičených italských komedií, už vyčpěl a dnes po komediální stránce prakticky nefunguje. V československém prostředí, kde se snímek promítal a vysílal v televizi, filmu pomáhalo západní pozlátko - luxusní róby i zařízení rezidencí společenské smetánky, kde se příběh odehrává. Za mě s výjimkou herců už film nemá co nabídnout. Celkový dojem: 45 %. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Díky ivysilaní jsem si udělal italský filmový večer. První film by Kachna na pomerančích. Když se napíše - řekne mít Itálii, tak to tento film vystihuje částečně. Zde jde o vášeň a žárlivost rafinovanou, intrikářskou i trochu majetnickou. Zlatovlasá a zelenooká Římanka Monica Vitti je nádherná a svůdná. Vyschlá šiška (citace z filmu) Barbara Bouchet, rodačka z Liberce (tehdy Reichenberg) , ji trochu konkuruje především nahotou. Je to nenáročná komedie, Kladem mnou viděné verze je kvalitní český dabing. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná konverzační komedie, která mě strašně bavila - Monica Vitti je zde naprosto úchvatná, a taktéž Ugo Tognazzi v roli jejího manžela nemá chybu. Velmi povedený je i český dabing (hlavní postavy namluvili Vladimír Brabec s Eliškou Balzerovou). Při sledování to na mě působilo dojmem téměř divadelní hry, řekněme něco na způsob Brouka v hlavě - téměř celý film se odehrává na jednom místě a neustále se tam mluví a něco děje a má to rychlý spád, a člověk se ani na chvíli nenudí - a je to chytré a kultivované - a na konci to dopadne přesně tak jak má. Skvělý dojem jen trochu sráží postava intelektuálně nekomplikované Liviovy sekretářky, jejíž chování je vyloženě dementní (většinu filmu se prohání nahá), a navíc je neobyčejně ošklivá. Myslím, že takový film mohli natočit jen Italové a že odráží svou dobu v dobrém slova smyslu - kdyby třeba někdy nedejbože napadlo Američany natočit remake, myslím, že by to celé zabili. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Velice vtipný snímek. Opravdové herecké mistrovství Tognazziho i Vitti. Livio(Ugo Tognazzi) a Lisa (Monica Vitti) mají po deseti letech manželství krizi a oba pokukují po milenckém vztahu. Lise se to plně podaří a když jí Livio "nachytá" při lži během večeře, vše praskne. Oba vzpomínají na své začátky vztahu a Livio se nakonec rozhodne pozvat nového milence své ženy (John Richardson) k nim domů na víkend. Rozhodne se ho zesměšnit při tenise, ale končí to jinak. O své sekretářce se před manželkou vyjadřuje jako o "vyschlé šišce" a na víkend ji pozve také. Samozřejmě, že Patty (Barbara Bouchet) je okouzlující a manželé spouštějí válku kdo z koho. Vzájemná žárlivost se však stupňuje a jejich vztah na tom ještě nebude tak špatně. Velice povedené scény jako například vzájemné předhánění se v hlasitosti fingovaného sexu a další jsou zárukou skvělé zábavy. V tomto případě neubral snímku nic ani náš dabing, ve výborném provedení Vladimíra Brabce a Elišky Balzerové. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Spektákl o manželské rozmíšce dvou znuděných záletníků, kteří berou svůj vztah jen jako hru. Po vizuální stránce skvělý film, plný líbivých scének a zajímavých situací. Jen ten humor jsem tam nějak hledal marně. Přišlo mi to všechno až takové příliš nucené. Očekával jsem melodrama s jímavým a hlubokým závěrem. Nakonec to bylo však jen takové řídké a bezbarvé. Od závěrečných titulků jsem se odvracel s rozporuplnými pocity. Hvězdu navíc si to však zasloužilo za krásnou Barbaru Bouchetovou, která alespoň potěšila oko, když už dialogy nestály za mnoho. 55% ()

Galerie (5)

Související novinky

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Reklama

Reklama