Reklama

Reklama

Kachna na pomerančích

  • Itálie L'anatra all'arancia (více)

Manželství Livia (Ugo Tognazzi) a Lisy (Monica Vitti) prochází krizí. Během deseti let společného soužití si nikdy nenechali ujít příležitost k mimomanželským aférám, ale teď se zdá, že jejich vztah spěje k nenávratnému konci. Lisa se totiž zamilovala do bohatého a okouzlujícího Francouze Jean-Claudea (John Richardson), s nímž se chce odstěhovat do Francie. Livio na Lisu žárlí, protože ji – byť svým vlastním způsobem – hluboce miluje. Místo aby však reagoval agresivně, použije mnohem rafinovanější taktiku – pozve Lisu a Jean-Claudea na poslední společný víkend v jejich vile u moře a chová se k nim přátelsky. Livio přizve také Patty (Barbara Bouchetová), mladou sekretářku a milenku bez zábran. Během jejich pobytu, který měl proběhnout ve zcela uctivém a spořádaném duchu a oficiálně posvětit jejich dohodnutý rozchod, začne mezi oběma manželi narůstat žárlivost... (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herec může hrát naivní role. Dokonce si myslím, že ve starých komediích ze sedmdesátých let je to i žádoucí. Ta naivnost ale musí mít úroveň a pokud nemá úroveň, tak nejsem schopný najet na onen smysl pro humor, který tímto filmem vládnul. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Odpusť mi, miláčku. Nechtěl jsem ti překazit nevěru." Rozumím tomu, když ho chlap zastrčí mezi každé roztažené nohy na obzoru a mám pochopení i pro to, když žena hází svůdné pohledy na každý ztopořený úd v okolí. Jen tomu příliš nerozumím v manželství. Přesto jsem si tu žárlivost, provokace i přívětivé vzájemné šťouchání do žeber mezi Lisou a Liviem docela užil. Jen to bylo příliš dlouhé na to, aby se ten neustále opakující vtip trošku neomrzel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Luciano Salce byl génius průměrnosti italského filmu. Maloměšťácká tuctovost z jeho snímků doslova sálá a Kachnu na pomerančích s odstupem času drží nad vodou už jen přítomnost Monicy Vitti a Uga Tognazziho v hlavních rolích. Přece jen šlo o výrazné představitele a zajímavé typy své herecké generace. Na Kachnu na pomerančích se dá pohlížet jako na ozvěnu sexuální revoluce 60. let, která do italského filmu dorazila později (dekádu předtím ještě existovala v Itálii poměrně silná cenzura). Bohužel film, který ani ve své době nijak nevyčníval ze záplavy ukřičených italských komedií, už vyčpěl a dnes po komediální stránce prakticky nefunguje. V československém prostředí, kde se snímek promítal a vysílal v televizi, filmu pomáhalo západní pozlátko - luxusní róby i zařízení rezidencí společenské smetánky, kde se příběh odehrává. Za mě s výjimkou herců už film nemá co nabídnout. Celkový dojem: 45 %. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Krize v italském manželství nemusí být vždy jen o křiku, nadávkách, nebo házení kuchyňského nádobí. Neshody partnerů se dají vyřešit i jinak. S vtipem, kreativně a bez zbytečného rozdávání pohlavků. Jedna hloupoučká sekretářka, která se ráda svléká a prachatý milenec, jemuž narůstá ego s vrozenou smyslností nevěrné Lisy, rozjedou řadu humorných momentů, jenž zvládají všichni z mileneckého čtyřúhelníku na výbornou. Zvlášť prostořeká služka mě bavila. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Díky ivysilaní jsem si udělal italský filmový večer. První film by Kachna na pomerančích. Když se napíše - řekne mít Itálii, tak to tento film vystihuje částečně. Zde jde o vášeň a žárlivost rafinovanou, intrikářskou i trochu majetnickou. Zlatovlasá a zelenooká Římanka Monica Vitti je nádherná a svůdná. Vyschlá šiška (citace z filmu) Barbara Bouchet, rodačka z Liberce (tehdy Reichenberg) , ji trochu konkuruje především nahotou. Je to nenáročná komedie, Kladem mnou viděné verze je kvalitní český dabing. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná konverzační komedie, která mě strašně bavila - Monica Vitti je zde naprosto úchvatná, a taktéž Ugo Tognazzi v roli jejího manžela nemá chybu. Velmi povedený je i český dabing (hlavní postavy namluvili Vladimír Brabec s Eliškou Balzerovou). Při sledování to na mě působilo dojmem téměř divadelní hry, řekněme něco na způsob Brouka v hlavě - téměř celý film se odehrává na jednom místě a neustále se tam mluví a něco děje a má to rychlý spád, a člověk se ani na chvíli nenudí - a je to chytré a kultivované - a na konci to dopadne přesně tak jak má. Skvělý dojem jen trochu sráží postava intelektuálně nekomplikované Liviovy sekretářky, jejíž chování je vyloženě dementní (většinu filmu se prohání nahá), a navíc je neobyčejně ošklivá. Myslím, že takový film mohli natočit jen Italové a že odráží svou dobu v dobrém slova smyslu - kdyby třeba někdy nedejbože napadlo Američany natočit remake, myslím, že by to celé zabili. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tato příjemná konverzační komedie nezapře svůj původ na divadelních prknech. Vitti a Tognazzi jsou skvělí a Eliška Balzerová v českém dabingu je třetím do týmu, který pomáhá tento film udržet nad průměrem. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Spektákl o manželské rozmíšce dvou znuděných záletníků, kteří berou svůj vztah jen jako hru. Po vizuální stránce skvělý film, plný líbivých scének a zajímavých situací. Jen ten humor jsem tam nějak hledal marně. Přišlo mi to všechno až takové příliš nucené. Očekával jsem melodrama s jímavým a hlubokým závěrem. Nakonec to bylo však jen takové řídké a bezbarvé. Od závěrečných titulků jsem se odvracel s rozporuplnými pocity. Hvězdu navíc si to však zasloužilo za krásnou Barbaru Bouchetovou, která alespoň potěšila oko, když už dialogy nestály za mnoho. 55% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Manželská krize manželů Lisy a Livia (Monica Vitti a Ugo Tognazzi) řešená neobvyklým způsobem pomocí pomocí milence či milenky pozvaných do své velké rezidence. Vidíme dost vtipných situací a zručně napsané dialogy. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Manželé se podvádějí na každém rohu, přesto bez sebe nemůžou být. Plánovaný rozvod se rozhodnou řešit civilizovaně, jako přátelé. Nejspíš tohle už samo o sobě vyvolávalo v Itálii sedmdesátých let salvy ohromeného smíchu. Možná je to jen můj předsudek, ale tipla bych, že tehdy spíš letělo řešení sicilské služky - fláknout manžela motykou přes palici. Takže čas a prostor už komedii nějaký ten vtip ubral, přesto je to stále svěží dílko, byť jen jednohubka. Rychlé a břitké dialogy, scény hraných představ. Barbara Bouchet se předvedla v plnočelné nahotě, která patrně nejednomu italskému chlapci zpříjemnila dospívání. SHRNUTÍ: Když jste v soužití spokojení, tak v něm zůstaňte, ať si společenské normy říkají, co chtějí. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Velice vtipný snímek. Opravdové herecké mistrovství Tognazziho i Vitti. Livio(Ugo Tognazzi) a Lisa (Monica Vitti) mají po deseti letech manželství krizi a oba pokukují po milenckém vztahu. Lise se to plně podaří a když jí Livio "nachytá" při lži během večeře, vše praskne. Oba vzpomínají na své začátky vztahu a Livio se nakonec rozhodne pozvat nového milence své ženy (John Richardson) k nim domů na víkend. Rozhodne se ho zesměšnit při tenise, ale končí to jinak. O své sekretářce se před manželkou vyjadřuje jako o "vyschlé šišce" a na víkend ji pozve také. Samozřejmě, že Patty (Barbara Bouchet) je okouzlující a manželé spouštějí válku kdo z koho. Vzájemná žárlivost se však stupňuje a jejich vztah na tom ještě nebude tak špatně. Velice povedené scény jako například vzájemné předhánění se v hlasitosti fingovaného sexu a další jsou zárukou skvělé zábavy. V tomto případě neubral snímku nic ani náš dabing, ve výborném provedení Vladimíra Brabce a Elišky Balzerové. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Taky pohodovy 70. kovy oddychovy film, riesia sa veci ako kriza manzelstva, postupujuca nevera z oboch stran ... pozvanie. Kulisy konecne na urovni, aj to ich sidlo - vila sa mi pacilo. len skoda toho humoru, viem, ze to tu nepatri, ale napisem to - taka dvojka BS/TH mala legendarne rvacky, ktore ich preslavili ... len tu kde nic, tu nic, a aj ten humor sa mi videl nasilu ..... maximalne hodnotenie preto nebude : 70 % ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Jaké blaho, tyhle konverzačky. "Usmrkance si bereš Ty nebo já?" "Usmrkanci zůstanou u mé matky, tam jim je nejlíp." ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Bez poznámek. Tak partneří, na prahu báječného rozchodu, diplomaté. Za vůně šťavnaté vztahové kuchyně. (H)Řešíme. Nevšedně. Na úrovni. Lechtivě. Nevinné hrátky srdeční. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Príjemné partnerské konverzačné filmy sú obyčajne zo začiatku vzťahu a nie z jeho konca pred rozvodom. Nevera bez žiarlivosti, s pokojom Angličana a požehnaním manžela vyvedie z miery každého, aj diváka. A to ešte príde na scénu vyvádzať z miery úplne všetkých jedna vyschlá šiška bez zábran. Jednoducho za manželstvo treba zabojovať akýmikoľvek prostriedkami. –––– Protože nešlo o jednu pusu. Ale ty jsi moderní muž, ty to pochopíš. –––– Seznamte se. To je moje budoucí exmanželka. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Symfonie hlavně namaštěných bradavek „naší“ odsunuté šťabajzny Barbary (která tady teda vypadá spíš jako nějaký replikant), ale dobře, kadence vtipných dialogů je docela slušná. Akorát jsem to celou dobu šacoval na silné 3* (taky za dobrý dabing, Balzerová sedla náramně), které za níže zmíněnou přidanou hodnotu zvednu na 4, leč ten konec je tak slaboduchý, že bohužel. Přece jen kladu nějaké nároky i na nenáročné italské komedie... - - - Monica ve snové scéně coby oddávající ve velkých brýlích... jakože mňam ()

Související novinky

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Reklama

Reklama