Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V devatenáctém století v Dánsku se dvě postarší dcery protestantského pastora z odlehlé vesnice Martina (Birgitte Federspiel) a Philippa (Bodil Kjer) vzdaly svého života ve prospěch otce a jeho farnosti. Po letech k nim jako hospodyně nastoupí francouzská uprchlice Babette Harsant (Stéphane Audran). Nějakou dobu po smrti otce se rozhodnou uspořádat hostinu pro celou vesnici na oslavu stého výročí jeho narození a Babette je prosí, aby ji mohla přichystat. A nikdo netuší, že hodlá předvést vesničanům zážitek, na nějž budou moci vzpomínat do konce života... (monolog)

(více)

Recenze (54)

Pafl 

všechny recenze uživatele

Hostina, co zahřeje u srdce. Nebo, "zahřeje" možná není to slovo. Spíš ukáže přívětivější tvář zimy. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Sic ze staré doby, ale na základech stolování, postupech a kombinaci chodů a pití se zas tak moc nemění. Krásná ukazka jak tyto věci nachystat a jak na lidí působí. Doporučuji po dobrém kině takhle ještě zajít do do dobré francouzské restaurace a vyzkoušet si to naživo. No to ještě nemám české titulky, které příště film obohatí o nejednu moudrost. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Vydání se z výhry (daru) pro člověka, který se onoho daru bojí a má spousty předsudků a ani není schopen pochopit cenu této oběti, která stála všechno, ale pochopení není zase tak klíčové. S oním vezměte a jezte se může každý vypořádat sám a Kuchařka stojící za vybranými jídly se raduje z naši radosti, případné touhy či uvědomění si toho, že je dobře že jsme tady. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o tom, jak mezi skupinu zákonických věřících přišla milost. Je to nestálo nic, ale Babetta za to dala celou svoji výhru... Příběh je to silný, ale zpracování mi nesedlo. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jsou knižní předlohy, které se zdají být nezfilmovatelné a mne vždy znovu a znovu udivuje, když se to podaří. Jde to ale jen při neskonalé úctě tvůrců k předloze. Tenhle film si rozhodně dám ještě jednou. To že film může být výsostným uměním vím dávno, ale že jím může být i vaření je pro mne novým zjištěním a to především díky tomuto dílu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Pěkné, ale přesto cítím, že se z toho dalo vytěžit ještě více. Pozor, po shlédnutí tohoto filmu se dostaví neodolatelná chuť zajít do francouzské restaurace. Naštěstí občas jezdím do Prahy, tak jsem dnes jednu navštívil. Měl jsem polévku "krém z pečené cibule" (úžasné) a "tarte flambée" (velmi dobré). Budu muset zajít zase... ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Televizně sevřený, asi nízkonákladový snímek, vyprávění využívající spíš mluvené slovo než typické výrazové prostředky filmu, stojící na kontrastu asketického puritánského severu s gurmánskou francouzskou mentalitou. ()

AneMKa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní zajímavý film, který mě vtáhl do děje, i když jsem to zprvu nečekala. Jednoduchý komorní příběh plný symbolických obrazů. Pět hvězdiček pro Babettinu hostinu! ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Jemný, veselý a hlboký film, s niekoľkými krásnymi prekvapeniami. Okamžitý majsterštyk, ktorý zaslúžene získal Oscara. Scenár napísal režisér, podľa poviedky Isaka Dinesena. ()

FireFox 

všechny recenze uživatele

Kdysi náhodně shlédnutý film patří k těm, na které se nezapomíná. Největší gurmánský zážitek mého života, který mě s každým chodem tlačil hlouběji do křesla, a po jehož skončení jsem jen utřela slinu z brady, zavřela ústa a dlouze vydechla. ()

Goodboyko 

všechny recenze uživatele

Bol som požiadaný dohladať tento film niekde na nete a čo človek neurobí takmer z lásky... A ono z toho bola láska, ale k tomuto úžasnému film. Tá hostina naozaj nemala chybu, duša nasýtená. A pozor, vyhladne Vám! ()

Reklama

Reklama