Reklama

Reklama

Řezník

  • Francie Le Boucher (více)

Obsahy(1)

Jednoho dne se ředitelka základní školy na svatbě seznámila s řezníkem, který se jmenoval Popaul. A zrovna v té době začne městem otřásat série záhadných vražd.... Kdo, nebo co je má na svědomí? (duklak2)

Recenze (42)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Žánrovo ťažko zaraditeľný snímok. Slasher, dráma, romanca? Z každého rožku trošku. Toho slasheru si moc neužijete, dramatické to je len z hľadiska námetu a romantiku si pri hlavných dvoch ( nič v zlom ) nesympatických postavách, akosi nebudete môcť predstaviť. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude výjimečný film, ale jednoduše není. Je to dobrý film, který dává dohromady dvě zajímavé a naprosto jiné postavy, ale to je jednoduše to hlavní, co snímek přinese. Ano, ono to funguje a ty postavy jsou dobré, jsou skvěle zahrané, i když mužská postava mě tak nezaujala, ale nic víc v tom prostě není. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mile mě to překvapilo. Popravdě mi přijde krapet zcestné říkat, že je to o ničem, když se to celé jen pomalu, ale NĚKAM vyvíjí. Není to nijak zvlášť akční, nijak zvlášť drsné, ani těch mrtvých tu tolik není (a jejich mrtvoly většinou ani neuvidíme), je to takové minimalistické a skoro-až poetické a zároveň trošičku znepokojující, ale tady mi to naštěstí docela dost sedlo a nejedna scéna tu má dost co do sebe. Přišlo mi to dostatečně podmanivé i přes ten nezajímavý začátek. Své mouchy to sice má, za nic bůhvíjak geniálního a zásadního bych to určitě neoznačil, ale i tak jsem si ten film celkem užil. Akorát mě dost zklamal závěr, kterému zoufale chyběl nějaký zvrat, nějaké překvapení, aby tím vrahem nebyl ten, na koho to už od začátku nejvíc pasuje - jenže to mi vadilo do chvíle, než mi došlo, že to tam má svůj úděl a další, celkem zajímavou (byť nejspíš nijak zvlášť originální) pointu. Slabé 4* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Řezník je jedním z povedenějších Chabrolových niterných kriminálních thrillerů. Claude Chabrol opět dává přednost krajinám vnitřních světů před efektem zločinu a proudící krve, obrazové kompozice Jeana Rabiera propouští intimní pocity lidského nitra na povrch i mezi skleněné tabule v tmách, úzkostech i nadějích tísnivého pocitu osamělosti. Zaměření se na nitro využívá základy psychoanalýzy, vyplavují se tak touhy, strachy i traumata zjizvených duší. Estetický řád poezie Nové vlny modeluje krajiny vnitřních světů, energie je shromažďována tiše a v ústraní, neboť láska se obává vyzrazení. Láska a strach, zkušenost a naděje, osamělost a vzájemná náklonnost, traumata a nutná potřeba niterného naplnění, z protikladů jsou utkány konstrukce vnitřních světů, touží po lásce. Návštěva jeskyní Cougnac je paralelou k základním, a primitivním, instinktům, u Balzaca jde o to co čte, ale Chabrol na Balzaca pamatoval ve svých filmových dílech vícekrát. Hrdinkou slok niterné poezie je Hélène Davile (vynikající Stéphane Audran), ředitelka školy malého městečka Trémolat. Zkušenost je ale bojácná partnerských vztahů, náhražkou se stává výchovná činnost, přesto vnitřní svět stále skrytě doufá. Láska a strach, nekončící svár vnitřního světa, černý humor si ji krutě dobírá. Druhým hrdinou je Paul Thomas alias Popaul (pozoruhodný Jean Yanne), místní řezník po návratu z patnáctileté koloniální vojenské služby. Otcova výchova, povolání a válečné hrůzy se natrvalo zapsaly v jeho duši. Spásou pro utrápenou lidskou duši je opětovaná láska a pocit vnitřního štěstí, ale v okolí městečka se pomaloučku rozpíná strach s pachutí krve. Z dalších rolí: úmrtí mladých děvčat vyšetřující policejní inspektor Grumbach (Roger Rudel), mladý učitel místní školy Léon Hamel (Mario Beccara), či nejviditelnější školák Charles (William Guérault). Film Řezník je niterným dramatem v poetických obrazových i pohybových kompozicích. Láska a strach, bolest a úzkosti, traumatizovaná psychika a víra, vnitřní světy jsou v jednom ohništi, aneb Claude Chabrol a jeho unikátní pojetí kriminálních thrillerů. Poetický filmový prožitek! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Očekávatelný duel veterána s účou v zločineckém pokračování Bestie musí zemřít s týmž Yannem v romantičtější roli. Největší stylový kus práce ale odvádí samotnou účastí S.Audran. Pouze snaživá hudba Pierra Jansena. "Slečno Helenko !" 2-3* ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Spřízněni naléhavostí vraždy. "Slečno Helenko,…“ Má poslední slova patří té, jež polibkem bezedným mě obdařila, jež „vztah v ústraní“ mi opětovala. Tekoucí krví nevinných dívčích líček přimět sám sebe jsem chtěl zaklapnout vrátka stigmatům mysli vrávorající nutnou „medikací.“ Maloměstské klima jako otevřená líheň dobrosrdečnosti, do které v běhu času, symetricky vklouzává chlad krutých pohnutek. Úhledný kostýmek paní učitelky, fotogeničnost S. Audran, která svýma očima hypnotizuje jeviště svého já v poetickém plynutí, která předmět doličný v zásuvce ukrývá. Ve vzduchu visí cosi panického, labilního, cosi nezvladatelného, cosi roztřepeného. Věz, že potřísněn nevyhnutelným zlem jsem. Krev na rukou mých ulpěla na místě činu. Již nechci dál nést břemeno své. Nutný skon, jist znamením tvým. Dej mi lehkou zem. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Žádný krvák ani nic přehnaného. Atmoška byla naprosto úžasná. Film má pěkný říz a to stačí jen dva momenty se zapalovačem. Při ztrátě a při nálezu :-)) Závěrečná scéna je pro silné povahy, moment kdy učitelka pozamyká dveře které jenom může a řezník na ni promluví přes třídu ze tmy je úúúžasná:-))) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Zvláštny film, ktorý sa chvíľu tvári ako amatérske rodinné video (dokumentovanie svadby, školského výletu), chvíľu zase ako thriller od Hitchcocka. Je akousi podivnou kombináciou romantického príbehu a kriminálneho príbehu sériového vraha, oboch si pokojne plynúcich v ospalej a melancholickej atmosfére francúzskeho vidieckeho mestečka. Obaja hlavní predstavitelia sú herecky na úrovni, postavy, ktoré hrajú, sú celkom sympatické (hlavne postavu mäsiara som si celkom oblúbil). Trochu som bojoval so soundtrackom, ktorý pozostáva z akýchsi podivných zvukov. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý příběh, který by s použitím kvalitních filmových narativních technik mohl být i tak působivý. Bohužel Chabrol se držím při zemi a servíruje jen ploché a nudné postavy s předvídatelným koncem. Pokud vezmu, co v podobném žánru točil ve stejném roce "béčkař" Argento, je to dost smutné srovnání... ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Jen škoda dabingu, brněnské studio navíc neváhalo počeštit jména postav, Pavel a Helenka, to znělo ve francouzském fimu docela divně. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

První film od proslulého Chabrola, který jsem viděl, a obrovské zklamání. Ne že by se na to nedalo koukat, ale strašně pomalé tempo, nezajímavé postavy, snad s výjimkou Popaula, žádné dramatické scény, prostě nuda, šeď, prázdno. Tři hvězdy jsem dal snad jen z úcty k autorovi. 40% ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Taková jiná romance. Nicméně člověk poznamenaný válkou tak, že se mu příležitostně otevírá nůž v kapse, ale jinak je těžce v pohodě, je těžko uvěřitelný. Změna tempa na konci filmu dojem hodně pomuchlá nedaleko zklamání a hnusu. 70% ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, nepochopí.....ta ATMOSFĚRA /díky Chabrole/, ten brněnský dabing! To už nikdo nikdy takhle nenamluví.....co na tom, že závěr není nic moc a že se ve filmu valnou měrou moc toho neděje. Jak říkám, kdo neviděl, nepochopí tohle kouzlo starých filmů. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Chabrol zůstává stále sám sebou, ale možná proto už mě tak nebere jako u prvních filmů, které jsem viděl. Tento snímek má pěkná místa - občas kouzelný závěr kamery, neustálé vyzvánění zvonů, neovyklá vážná hudba... Ani to ale jako celek na mě tentokrát příliš nezapůsobilo, takže 70% a "jen" 3*, příště možná v lepším rozpoložení mě to víc dostane. 15.8.12. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Ti, kdo dávají kvůli jménu režiséra tomuhle filmu víc než 3*, jsou u mě snobi. Je to po všech stránkách nudný film, který nezachrání ani Chabrolova ženuška a Jean Bestie Yanne. ()

Reklama

Reklama