Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film popisuje vraždu Piera Paola Pasoliniho, významného básnika a filmového režiséra, a jej následné vyšetrovanie. Príbeh začína zatknutím Pelosiho, mladého muža obvineného z Pasoliniho vraždy. Vyšetrovatelia si neustále kladú otázku: zabil Pasoliniho sám alebo mu niekto pomáhal? Situácia sa skomplikuje, keď sa objaví podozrenie, že umelcova smrť bola výsledkom jeho obvinení vznesených voči niektorým politikom. (edie sedgwic)

(více)

Recenze (6)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kolem některých lidí (myslím tím spousty lidí, nejen Pasoliniho nebo Lennona) se poté, co dlouho a stále radikálněji rebelují proti stávajícím mocenským nedostatkům, vytvoří něco jako výbušná atmosféra - zvláště když jejich veřejně proklamované názory mají široký dopad (v tisku a na datových sítích, pokusy o využití televize skončily vždy katastrofou). Potom stačí, když někdo (někde v záloze) žehne jiskru, výbuch pak nastane přesně tam, kde se právě nachází oběť... Mohlo by to stačit, přesto ale doporučuji ke studiu Dostojevského Běsi, kde se přesně (až nepříjemně podrobně) popisuje, jak zlo vniká, jak se hutní, jak se organizuje, krystalizuje, jak eskaluje, jak se pak opět rozpadá, přesouvá se na jiné působiště, na němž se znovu objeví a působí. Přesto, že Dostojevskij napsal svojí příručku o funkci zla už v roce 1872, prakticky se využívá až v poslední době. Najmout vraha/atentátníka je sice poměrně snadné, ale co pak (po činu) s ním. Může vydírat, klást si podmínky, vyhrožovat prozrazením, pak je ho třeba znovu uspokojit nebo raději zlikvidovat - a místo jednoho problému tu máme dva. Proto je lépe se spojit se stávajícím zlem, ještě ho povzbudit (třeba motivovat finančně a ideologicky) a nechat ho konat svoje dílo, dílo zla. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Ako kontroverzne zil, tak kontroverzne aj zomrel. Dodnes nie je uplne jasny motiv vrazdy a aj ohladom vraha sa neustale vynaraju pochybnosti. Pasolini je pre mna v prvom rade vyborny basnik, ktory videl do buducnosti a vedel slovami vyjadrit to, co malokto. Jeho filmy sa vacsinou nestretli s pochopenim, ale faktom zostava, ze Pasolini predbehol svoju dobu a nezasluzil si byt umlcany takymto sposobom. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný polodokumentárním románem Enza Siciliano "Život Pasoliniho". Kniha i film přibližují/ odkrývají snad nejotřesnější a nejtragičtější politickou vraždu v moderní historii, která byla nejen dokonale vymyšlená/připravená/ provedená, ale rovněž dokonale zametená pod stůl = záměrně nedovyšetřená, neb jisté vlivné/vládnoucí osoby a skupiny si to nepřály a vyšetřování všemožně korumpovaly a mařily. Sama policie svým laxním přístupem zničila spoustu důležitých stop a indicií... Šlo o to, navždy umlčet bez jakýchkoli nebo jen s minimálními následky/skandály jednu z největších a, pro určité politické a kriminální kruhy, nejobávanějších osobností v historii. Bestiální vražda, na které se podílela podle svědků a nalezených dokumentů nejen italská mafie spolu s vysokou oficiální italskou politikou, ale i americká CIA...Zájem na likvidaci nekompromisního a nebojácného kritika konzumu byl ze strany tzv. "demokratů" obrovský. ()

Reklama

Reklama