Reklama

Reklama

VOD (1)

Knihy smrti vypráví tři zdánlivě nesouvisející příběhy, které jsou do sebe zapletené v prostoru a čase. Hlavním tématem je ale smrt a to, že smrtí život nekončí... (TV Prima)

Recenze (88)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Presne takto si predstavujem debut na hororovej scéne. Nemusí to byť vyslovene niečo, z čoho padnem na zadok, no musí to spĺňať aspoň minimálne kritéria, ako kvalitu spracovania, štipku originality, atmosféru, ktorá udrží diváka pri zmysloch bez toho aby upadal do polospánku, či zopár gore scén, z ktorých sa človek vyslovene nemusí pozvracať, no mohli by aspoň sčasti pôsobiť realisticky. Brannon Braga má za sebou prvotinu, ktorá spĺňa všetko, čo sa od debutu očakáva. “Books of blood” nebude hororom roku, no ako poviedkový počin bude vo svojej kategórii spĺňať (takmer) “všetko”, čo náročnejší fanúšik hororu očakáva. Žiadne potoky krvi, žiadne mimoriadne zimomriavky na chrbte, sa nedostavia. No pomerne zaujímavé, nápadité príbehy, so správnou dávkou atmosféry, ktoré v závere pomerne originálnym, jednoduchým spôsobom splynú v jeden celok, určite áno. Veľmi spokojný! “A komu sa neľúbi, nech ide do ...” ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po delší době kvalitní, drsný, nepříjemný a zvrácený antologický horor na motivy povídek od Clive Barkera. Film sice nebude úplně pro všechny a myslím, že mainstream a teen diváky odkojené na duchařinách film nezaujme, ale hororoví veteráni si pošmáknou. Film působí jako by vypadl z VHS kazety někde v roce 2000, ale nepřekáží to, ba naopak to slušně podporuje atmosféru, která je výborná. První nejdelší povídka je zároveň i ta nejlepší a takhle hutný psychický terror tu snad ještě letos nebyl. V duchu jsem si říkal, že něco takového jsem očekával od nedávné Kaufmanské hrůzy Asi to Ukončím, ale naštěstí to dokázal nový debutant na scéně. Má to zvrhlý nápad, dojde i na trochu pěkného gore, tísnivou atmosféru i dostatek creepy momentů. Vlastně jediná výtka k filmu je, že má pomalejší tempo a místy je zbytečně až moc dialogů, ale jakmile dojde na krájení chleba, tak si nejde na nic stěžovat. Druhá povídka zaujme především nápadem, zvratem a originálním finálním revengem. Třetí je nejkratší a působí spíš jako propojení předchozích příběhů, ale vymyšlené obstojně a opět došlo na pár pěkných záběrů. Celkově vzato spokojenost. Je to drsný, nepříjemný, atmosférický a hodně psycho a takhle to mám rád! Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí****, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlé a mať to vyladenejšie scenáre (konce jednotlivých „poviedok“ mi pripadali trochu... divné) a áčkarskejší kasting, možno by som dal aj/až 4*. Takto to občas hapruje, občas je v scenároch niečo, čo tam byť nemuselo, občas v nich chýba niečo, čo v nich po správnosti byť malo a akože sorry, ale 100 metrový pád z útesu a zlomená ruka? To ako vážne? Inak ale hororová spokojnosť. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zaklíná se to jménem Barkera a přitom je to tak atraktivně zpracovaný díl Věřte nevěřte, že by jeho moderátor při uvádění usnul uprostřed věty. Momenty s nějakou mrazivější atmosférou by se teoreticky vešly za okousaný nehet, ale to by muselo být přítomno něco, co by k jeho ohryzání vedlo. S dvojitým epilogem jsem si už jen vzal polštář a šel si bucnout vedle Jonathana Frakese. Prosím údržbáře, aby zhasnul.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tři příběhy různých lidí které do sebe nakonec perfektně zapadnou. Perfektní temná atmosféra s poselstvím, že je život na hovno a není úniku. Nachází se zde i několik celkem strašidelných scén a jelikož je příběh na horor nebývale dobrý, tak jsem s filmem velice spokojený. Přes všechnu mojí spokojenost však 5* tentokrát nedám. Něco mi zde přeci jen chybělo. 80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Atmosféra založená spíš na rozkrývaní tajemství s příjemným mrazením v zádech nežli na prachsprostých lekačkách je sice fajn, ale každá storka by se klidně dala roztáhnout na celovečerní stopáž. Takhle mi děj příšel až moc zkratkovitý a uspěchaný, přičemž ani to finální propojení vlastně nedává moc smysl, počínaje záhadným knihkupcem v úvodu. [Disney+] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cliva Barkera považuji za jednoho z nejlepších a nejoriginálnějších tvůrců hororů (promiň Stephene Kingu, také jsi dobrý, ale Clive má více fantazie). Samozřejmě převáděni jeho děl do filmové podoby je vždy poněkud ošemetné, pokud tak nečiní sám. Na Knihy krve jsem se těšil. Povídkové filmy mají totiž jednu výhodu, při sledování máte naději, že alespoň jedna z povídek bude stát za to. První povídka o Jenně má pomalejší rozjezd, ale od první noční můry v cizím domě se příběh rozjede. Oblíbený motiv domu v domě je zde nápaditý. Hostitelka v promluvě k dívce řekne, že svět je hrozné místo a že ona se snaží poskytovat druhým klid a bezpečí. To, co se následně zdá děsivým, se nakonec ukáže jako přijatelné. Druhá povídka má námět typický právě pro Barkera a dobré je připomenout Knihu krve (2009). Třetí je spojnicí obou a uzavírá kruh, který započala. Krvavý úsměv knihovníka napověděl, že osud postav bude děsivý. Spokojenější budou nejspíš Barkerovi fanoušci, i když se film předloze nevyrovná. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Za posledních pár dní je to už několikátá antologie co jsem viděl a tahle z nich byla rozhodně ta nejlepší. Hned první povídka je nejdelší cca něco málo přes 50 minut. Zároveň je ale taky nejlepší. Nabízí hutnou atmosféru a řádnou dávku napětí. Druhá povídka je už o něco slabší(především ze začátku) ale díky povedenýmu konci jde pořád o slušnej průměr. Třetí povídka se nějakým způsobem snaží propojit s předchozími povídkami. A musím říct, že celková myšlenka téhle antologie nebyla vůbec špatná ba naopak na mě celkem zapůsobila. Nemám problém dát slabší 4 hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na výplody Clive Barkera musí být to správné rozpoložení. Evidentně jsme se jaksi míjeli. Tři hororové příběhy se vlastně slijí v jeden, načež tento nikterak objevný postup je zde podáván tak okatě, až to bylo blbé. Na to, že se ale jedná o televizní projekt, disponuje snímek kvalitním technickým zázemím. Takže režisér Brannon Braga sice nezapře své přednosti televizního režiséra, rozhodně se ale prezentoval v dobrém režijním světle. Mnohem hůře obstál jím osobně sepsaný scénář, který prostě nestrhl. Ano, Anna Friel by opravdu už potřebovala hromadně osouložit, Britt Robertson už (snad) definitivně odhazuje dívčí střevíčky, načež i ona možná koketuje s koitem s vícero přírazy, načež další větší herecké osobnosti už tenhle povídkový počin do svých řad nezlákal. Vadil mně poměrně pomalý spád událostí. Než k něčemu výraznému došlo, tak to nemálo trvalo. A jednotlivé náměty povídek byly hodně "osmdesátkové", respektive typicky "barkerovské". Provázanost povídek se určitě povedla, rozhodně měl film své temnější notičky, některé scény byly nemálo působivé a znepokojivé. Převažuje však můj nezájem si film pustit opakovaně v budoucnu podruhé. Globálně vzato se snímek mohl vytáhnout o něco víc. 6/10 ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Parádní všechny tři povídky, které do sebe v závěru krásně zapadnou. Tempo je dost pomalé a na první pohled se bude zdát, že se jedná o obyčejný, nudný, stereotypní Horor, který spousta lidí vypne už po 30 minutách, ale mě to pohltilo svoji atmosférou už od samého začátku a ve finále mám díky Books of Blood nádherný, Hororový zážitek. Sice si už BoB sám od sebe nikdy nepustím, ale jsou Horory, které stačí vidět jednou a nikdy na ně nezapomenete. Originální, šílený, krutý, temný. Za mě krásné 4 hvězdy (476. hodnocení) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Books Of Blood" je pre mňa trošku mix. Nemôžem filmu uprieť jeho kvality, no súčasne mám pocit, že nie všetko dopadlo tak, ako by som si predstavoval. Príbehy ako také sú zaujímavé, vizuálne to ponúka niekoľko skutočne strašidelných momentov a rovnako sú na tom aj zvukové časti. Všetko zvládnuté skvele. Mne však vadí len jedna vec, a tou je to, že by som chcel asi vedieť viac o príbehu Jenny. Asi by som chcel spracovať prvý príbeh ako samostatný film. Len neviem či sa dočkal uspokojivého zakončenia. Keď som videl posledné minúty filmu, tak som skutočne nevedel či im to žerem. Skôr som sa cítil, že všetko čo sa počas prvej časti budovalo bolo vlastne zbytočné. Nebudem to vysvetľovať, no koniec mi to proste celé pokazil. Čakal som niečo silnejšie. Príbeh Mary a Simona je tiež celkom zaujímavý a na konci sa dočkáme dobrého zvratu, no chvíľkami pôsobil trošku monotónne. Najlepšia časť na ňom je práve ten spomínaný záver. No a záverečná časť je skôr len bonus na to, aby sa nám príbehy prepojili a nejako sa to celé uzavrelo. Oceňujem hercov v tomto filme, vizuálne a zvukovo super, no čakal som, že ma príbeh dostane trošku viac. Každopádne ak ste fanúšikom hororov, prídete si tu podľa mňa na svoje. Hodnotenie: C+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem si zopakoval  Knihu krve (2009), a tak jsem byl zvědavý i na tuhle novou adaptaci báječné povídkové série mistra Barkera, kterou si mimochodem brzy rád připomenu i v knižní podobě.  A docela milé překvapení, zejména s ohledem na jméno režiséra, které určitě není neznámé fanouškům Star Treku, ale ve vodách filmového hororu nemá na kontě kromě pár epizod seriálového Salemu zhola nic.  Je to v poslední době již poněkolikáté (např. Anything for Jackson, Night Warning), kdy mne režisér hororem jinak nepolíbený překvapil svou invencí.  Povídkový film, v němž se všechny tři příběhy v závěru spojují do jediného, se po krátkém entrée, kde jinde než v knihovně, pouští do první povídky o dívčině utíkající z domova a jak se později ukáže i před svou vlastní minulostí. Azyl nakonec nachází u milého postaršího páru, který nabízí podobným ztrápeným duším originální řešení jejich trápení. Skvělé vygradovaná a dobře zahraná povídka s až nečekaně  potměšile smířlivým vyústěním. Přijde-li vám spojení potměšilosti a smíření podivné, vězte, že je zcela záměrným... Druhý a vlastně i třetí spojující příběh  pak připomenou verzi z roku 2009 a tady jsem přes jistá pozitiva pocítil i určité zklamání.  Chlípná a snová oidipovština dřívější verze se tu zcela vytrácí a milostný vztah mezi podvodníkem Simonem a vědkyní Mary postrádá jakoukoliv chemii. Dovětek v podobě spojující třetí části o nájemném vrahovi ale zase vrací Books of Blood  trochu pošramocený kredit a barkerovské hrůzné fantastično se hezky uzavírá do jednolitého vyprávění o knize krve a světu mrtvých.   Tak tedy další čtyři slova na kůži... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nenajdete jediný důvod se na tento film dívat. Gore, sebevražda, vražda a duchové vytvářejí něco, čeho litujete, když se rozsvítí světla. Herci dělají co mohou, zejména Friel a Robertson, ale žádný ze tří příběhů by neprošel hororovým testem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Clive Barker je pro filmový svět těžký materiál a zde to je vidět. Je fajn, že vznikají poměrně originální horory, ale k originalitě potřebuji i zábavu a tu jsem zde bohužel nenašel. Krev by byla, napětí ne. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Barker je na zfilmování pekelný oříšek, ale tady se to výjimečně povedlo. Mám rád horory složené z několika příběhů či povídek, navíc když se v určitém momentě protnou a jednotlivé příběhy utvoří celek. Pokud bych to měl vzít odděleně nejkvalitnější je povídka první. I přes její šílenou předvídatelnost která už mě začíná trochu unavovat (jasně. je těžké být po 120 letech točení filmů originální, ale když si člověk řekne pointu po pěti minutách, prostě to už nasere), je první příběh nejlepší. Je znepokojující a řádně úchylný. Je to i tím, že mu tvůrci daly hodinu a nejvíc prostotu. Jenže když se vše protkne vychází jako vítěz jednoznačně druhá povídka s třetí dohromady, protože prakticky působí jako schopný celek a první povídku na sebe děj potom šroubuje už jen pro oko a finální pointový efekt. Ony dva příběhy bych spíš rozepsal a udělal z nich jeden víc děsivý horor plný duchů. To opuštěné město mělo sakra atmosféru. Není to bůhví jak strašidelné, ale herecky, produkčně i scénáristicky je to kvalitní a při akutním nedostatku hororů v letošním i minulém roce to výtečně zabavilo. i proto mírně zaokrouhlím hodnocení nahoru. Barker je prostě dobrej. 68%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Uspávanková žánrovka, ktorej chýba rytmus a drive. Až keď som zistil, že je to podľa predlohy Cliva Barkera, pochopil som, prečo film zostal kdesi v 80-tych rokoch... Dnes už treba trochu viac. Potenciál to však malo. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Tři vzájemně propletené příběhy, které nejen že jsou zajímavé a scénaristicky poutavé, ale jsou sakra atmosfericky hutné, vizuálně působivé a napínavé. Švábi, krysy, duchové i psycho maniaci - originální nápady s pořádným hororovým duchem, který přesně v současných hororech chybí, možná právě proto jsem z Books of Blood tak odvařený. Slušný hit a Clive Barker potvrzuje, že v hororovém žánru je jeho jméno na vrcholu právoplatně. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tvůrci vykašlali na zbylé dva příběhy a pořádně zpracovali Jenny, byl bych spokojený. Takhle dva zbylé příběhy celý film hodně stahují dolů. Málo atmosféry. Vrahem je zahradník. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pro oživení paměti jsem ještě předem znovu zkouknul britskou verzi z roku 2009. A tohle je úplně jiný film, a nejenom scénáristicky. Věrnost literární předloze posuzovat nemůžu, neb ji neznám, ale tipnul bych si, že starší verze je knížce/knížkám bližší (druhá povídka). Ale tahle nová americká variace jede i v úplně jiném stylu, trochu odlehčeném, více televizním, přípomínalo mi to celou dobu nějaké ty softhorrorové TV seriály typu Příběhy ze záhrobí apod. Ale jelikož mám právě takovéhle odlehčené softhorrorové televizní filmy v oblibě, bavily mě Knihy krve 2020 stejně, jako temnější a "serióznější" Kniha krve 2009. Nejvíc mě samozřejmě zaujal milý postarší pár pana kutila a oduševnělé paní zahradnice, kteří rádi pronajímali ve svém vymazleném domečku pokojíčky, moc miloučké. ()

Reklama

Reklama