Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o premene krajiny, vplyve iných, kultúre a hodnotách. Tento film mi je sympatický z dôvodov, že v ňom vystupuje sebavedomá, zásadová žena, ktorá nie je ochotná sa podvoľovať nezmyslom a jej kultúra a hodnoty pre ňu hrajú veľkú rolu. Taktiež, že je tam kráľ, ktorí sa postupne mení z pyšného a nadutého na rozumného. Avšak smutné je to, že v realite je to skôr film o výnimočnom správaní jedného kráľa. V realite by dnes asi takí ľudia so správaním ako ten kráľ a Anna neboli a aj v minulosti ich bolo málo. Ale inak je to pekný príbeh. Čo mi vadí je istí rozpačitý tón, či trápnosti, kvôli ktorým som sa pri ňom necítil úplne pohodlne, taktiež bol dosť dlhý. Jodie Foster nie je moja obľúbená herečka a tak mi nejakú zvláštnejšiu emóciu nepriniesla, ale myslím, že to všetko zahrala presvedčivo, akurát mi vo filme chýba ten moment vzplanutia citov medzi kráľom a Annou, lebo buď sú na seba hrubí alebo príliš cukroví, akosi som to tomu filmu neveril aj keď je o pekných veciach, ako porozumení, láske a vzdelaní, cítim trochu rozpaky. Yun-Fat Chow sa aj vďaka tomuto filmu vyšvihol opäť vyššie medzi hercami, dnes sa dá povedať, že patrí k svetovej špičke, páčilo sa mi, že do hlavnej role kráľa obsadili jeho. Kostýmy, atmosféra filmu, hudba boli príjemné, no scenár mi pripadal obyčajný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $39,263,420Tržby Celosvetovo $113,996,937║ V prvom rade nebol moc správny výber režiséra a ani Jodie Foster mi tam moc nesedí, aspoň že Chow Yun-Fat a jeho charizma drží nad vodou strašne rozťahaní príbeh, na ktorom ten veľký rozpočet až tak vidieť nie je. /55%/ ()

Reklama

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Historický film s nádechem romance o skutečném příběhu ženy učitelky (Jodie Foster) v poněkud patricijském prostředí, která má za úkol jak seznámit děti (a je jich hodně) krále Siamu s kulturoua a vědou industriálního a imperialistického světa (Anglie) i samotným anglickým jazykem, tak přijmout toto nové prostředí, nové zvyky i civilizaci jako takovou... Nezní to možná jako nějaký "vodvaz", ale film prostoupený takovou lidskostí a porozuměním je opravdu tím pravým pro pohodový nedělní večer. Za upřímné a čestné jednání krále (skvěle zahraný Yun-Fat Chowem) i ostatních, plus za nádherné přírodní scenérie doprovázené příjemnou hudbou 5 hvězdiček... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)
  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)

Reklama

Reklama