Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Angličanka přijíždí na francouzský venkov, kde se právě chystají místní lovci na hon. Při náhodném setkání je znásilněna v rozbořené kapli bratry Danvillovými. Než stačí z místa odejít, vrací se násilník pro zapomenutou pušku. Mladá profesorka využije svou jedinou šanci a muže vážně postřelí. Starší z bratrů jí nabízí dohodu za mlčení. Protože na ni nepřistupuje, stává se z ní štvaná zvěř. (borsalino)

(více)

Recenze (50)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Asi jako uživatel choze jsem byl na základě zdejších vysokých hodnocení a komentářů opravdu víc než jen zvědav, co se skrývá pod touto starou francouzskou filmovou školou. Viz Kleopatra, zapomeňte na "Hollywood" aj. komentáře nešetřící superlativy. Po jeho zhlédnutí musím konstatovat, že film už bohužel nemá takovou sílu jako měl nejspíš tenkrát s tím vším, co přišlo před nebo po něm. Nedovedu si ale představit, jaký poprask musel vzbudit tady u nás v Československu při jeho prvním uvedením v kině v roce '80 (co my jsme tu do tý doby vlastně měli? "Smrt stopařek" přišlo až za čtyři roky!), možná pak i při jeho další repríze v tv, která ale už taky něco pamatuje. Od té doby jakoby se po filmu slehla zem, ale jeho nadčasové téma nezestárlo ani po více než třiceti letech. Film má opravdu silný námět, scénář, velmi jednoduchý příběh, ale i neobvyklé spiknutí (ve francouzských filmech do té doby něco nevídaného). Pořád si však říkám, že je to opět tady na ČSFD hodně přeceněný a nadhodnocený film nejspíše viděný staršími lidmi právě ještě z té doby, co tu u nás šel v kině. Film vám díky finální zcela nečekané a zničující scéně jistě utkví v hlavě na věky, ale takových filmů v historii kinematografie je zcela jistě víc a pak film nesledujeme jen kvůli finále. Dá se říct, že to, co se tu odehrávalo předtím, byla jen jedna velká nuda (neustálé dialogy, jednotvárné prostředí, stále šlapání pro diváka nepřitažlivou krajinou za pochmurného počasí), zcela jistě se najdou i tací, kteří si díky tomuto filmu vzpomenou na honitbu a ta se jim posléze zhnusí, já mezi ně díky bohu nepatřím. Mladá Mimsy Farmer podala ale velmi dobrý výkon, po celou dobu jako zcela osamocená, nešťastná a bezbranná dívka vydána napospas místním lovcům z vyšších sociálních vrstev (opravdu pěkná squadra zvrácených charakterů, jak je tu jeden uživatel přirovnal k politikům, to byla trefná poznámka na místě, i v tomto filmu vítězí vliv a peníze), kteří po ní jdou jak po své zvěři. Nejde o typický "rape and revenge" film, dívka je tu sice znásilněna (spíše jakýsi neškodný pokus), ale pomstu nehledá. Toto nebo podobné téma kdyby zpracovali ve své době Američani nebo Italové, možná by vznikl film par excellence. Co ve filmu dobře šlape, je naprosto bezvýchodná situace a bezmoc, narůstající napětí a agresivita lovců, jeho syrovost, ponurost a zdrcující konec, jinak to všechno mezitím docela nudí. Jo, nesmím zapomenout na dobré vykreslení všech charakterů podél dlouhé cesty a že se tu všichni herci něco našlapali. Odešel jsem mírně rozrušen s tím, že bastardi zase vyhráli, chjo:-( Zajímavost: film prý dodnes slouží různým lidem v různých zemích a to v kampaních kde se brání práva žen a zvířat. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Námet ponúka rýchlu a drsnú jazdu zo sychravých lesov a močiarov a hoci ide o drsnú záležitosť, rozhodne nie rýchlu. Je to v podstate komorná dráma skupiny mužov, ktorí sa vydali na lov do lesa a mladej žene, ktorá sa ocitla na nesprávnom mieste. Hoci je scenár prehľadný, niektoré scény ( hlavne samotné vyvrcholenie ) je famózne. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Zmiešané pocity. Tie mám hlavne z dôvodu celkovej nevyrovnanosti snímku. Na odkrývanie jednotlivých charakterov, psychologickú stránku a nepríjemnú drámu dôjde vlastne až v druhej polovici filmu. Tá prvá je plná hrozne nudných rečičiek okolo žien a poľovníctva, čo ma skoro unudilo k smrti. Chápem, že na zoznámenie sa s charaktermi postáv a dôvodov ich konania bolo niečo také nutné, ale určite to išlo spraviť aj zaujímavejším spôsobom. Záver bol už ale jedna báseň. Úžasné, akej premeny je človek schopný keď je niekomu niečo dlžný a navyše aj veľmi šikovne zmanipulovaný. Z toho dôvodu je síce koniec nekompromisný no zato o to viac reálnejší. Lepší priemer. 65/100 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Špinavý a syrový snímek odehrávající se v ponurých barvách pozdního podzimu. Mladá Helena se ocitla ve špatný čas na špatném místě. Nejprve je znásilněna, pak smrtelně zraní jednoho z násilníků a následně je štvána lesy jako lovná zvěř. Zprvu má sice možnost využít nabídky všech zainteresovaných, aby se nějak společně dohodli, jenže jí v tom brání nedůvěra. Pomalu a nenápadně se mění uvažování pronásledovatelů, až dospějí k závěru, že Helenu bude nutné umlčet, jelikož ona s nimi komunikovat zkrátka nechce. Útěk hlubokým lesem, hustými křovinami i studenými vodami rybníku je patřičně mrazivý. Snímek sice neobsahuje explicitní násilné scény, ale to mu na drsnosti neubírá. Stačí postřelená ruka a děsivý výraz v očích. Jednou z nejsilnějších scén je moment, kdy Helena stojí uprostřed rybníka. V našich kinech měl film premiéru ke konci druhé poloviny 70. let. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Expoitační příběh z francouzských nimrodských luhů, hájů a mokřin. No, nějaké složité dějové linky a křivky nelze očekávat, ba naopak, z obyčejného honu se po znásilnění líbivé Mimsy Farmer stane hon velmi speciální, jelikož se chuděrce obskočené podaří jednoho z lajdů střelit kulobrokem do báchora. Následné nahánění a přemlouvání k ututlání nikam nevede, takže v závěru dojde opravdu do tuhýho. Celkově mě film v průběhu nijak extra nezaskočil ani nenatchnul, ale ten závěr opravdu vynesl ohodnocení jako kvalitu, kdy symbolika s lovem zvěře, speciálně pak přirovnání k pocitům a zoufalým činům tvora si jistého svými posledními okamžiky, je nechutně sugestivní. Dá se doporučit! 80% ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama