Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Angličanka přijíždí na francouzský venkov, kde se právě chystají místní lovci na hon. Při náhodném setkání je znásilněna v rozbořené kapli bratry Danvillovými. Než stačí z místa odejít, vrací se násilník pro zapomenutou pušku. Mladá profesorka využije svou jedinou šanci a muže vážně postřelí. Starší z bratrů jí nabízí dohodu za mlčení. Protože na ni nepřistupuje, stává se z ní štvaná zvěř. (borsalino)

(více)

Recenze (50)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Představte si film, který vás kdy nejvíc vyděsil, zdecimoval, odrovnal a zkuste ten pocit znásobit třemi. Ne, znovu. Tohle se nedá k ničemu přirovnat a zvlášť, je-li člověk navyklý na hrůzu "made in Hollywood". Zapomeňte! TOHLE je hrůza. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Francouzský exploitation, kde násilí není vyloženě zobrazováno, ale představu si uděláte. Síla filmu je hlavně ve sráčství mužských postav, kteří kolektivně dělají vždy více a více nemorální, zbabělá rozhodnutí, až již není cesty zpět. Konec je velmi silný. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je z mého pohledu strašná škoda a nevyužitý potenciál! La Traque je spíše nudnou, ukecanou drámou, osobně nevím, jaká exploatace zde proběhla, jelikož krev, násílí a napětí zde vůbec nebylo i ono Znásilnění bylo velmi nepřehledné, rychlé a zkratka to nemělo vůbec štávu. Velmi jsem se při filmu nudil a těšil se na konec. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Asi jako uživatel choze jsem byl na základě zdejších vysokých hodnocení a komentářů opravdu víc než jen zvědav, co se skrývá pod touto starou francouzskou filmovou školou. Viz Kleopatra, zapomeňte na "Hollywood" aj. komentáře nešetřící superlativy. Po jeho zhlédnutí musím konstatovat, že film už bohužel nemá takovou sílu jako měl nejspíš tenkrát s tím vším, co přišlo před nebo po něm. Nedovedu si ale představit, jaký poprask musel vzbudit tady u nás v Československu při jeho prvním uvedením v kině v roce '80 (co my jsme tu do tý doby vlastně měli? "Smrt stopařek" přišlo až za čtyři roky!), možná pak i při jeho další repríze v tv, která ale už taky něco pamatuje. Od té doby jakoby se po filmu slehla zem, ale jeho nadčasové téma nezestárlo ani po více než třiceti letech. Film má opravdu silný námět, scénář, velmi jednoduchý příběh, ale i neobvyklé spiknutí (ve francouzských filmech do té doby něco nevídaného). Pořád si však říkám, že je to opět tady na ČSFD hodně přeceněný a nadhodnocený film nejspíše viděný staršími lidmi právě ještě z té doby, co tu u nás šel v kině. Film vám díky finální zcela nečekané a zničující scéně jistě utkví v hlavě na věky, ale takových filmů v historii kinematografie je zcela jistě víc a pak film nesledujeme jen kvůli finále. Dá se říct, že to, co se tu odehrávalo předtím, byla jen jedna velká nuda (neustálé dialogy, jednotvárné prostředí, stále šlapání pro diváka nepřitažlivou krajinou za pochmurného počasí), zcela jistě se najdou i tací, kteří si díky tomuto filmu vzpomenou na honitbu a ta se jim posléze zhnusí, já mezi ně díky bohu nepatřím. Mladá Mimsy Farmer podala ale velmi dobrý výkon, po celou dobu jako zcela osamocená, nešťastná a bezbranná dívka vydána napospas místním lovcům z vyšších sociálních vrstev (opravdu pěkná squadra zvrácených charakterů, jak je tu jeden uživatel přirovnal k politikům, to byla trefná poznámka na místě, i v tomto filmu vítězí vliv a peníze), kteří po ní jdou jak po své zvěři. Nejde o typický "rape and revenge" film, dívka je tu sice znásilněna (spíše jakýsi neškodný pokus), ale pomstu nehledá. Toto nebo podobné téma kdyby zpracovali ve své době Američani nebo Italové, možná by vznikl film par excellence. Co ve filmu dobře šlape, je naprosto bezvýchodná situace a bezmoc, narůstající napětí a agresivita lovců, jeho syrovost, ponurost a zdrcující konec, jinak to všechno mezitím docela nudí. Jo, nesmím zapomenout na dobré vykreslení všech charakterů podél dlouhé cesty a že se tu všichni herci něco našlapali. Odešel jsem mírně rozrušen s tím, že bastardi zase vyhráli, chjo:-( Zajímavost: film prý dodnes slouží různým lidem v různých zemích a to v kampaních kde se brání práva žen a zvířat. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Drsná syrová francouzská exploitations léta ... Jednoduchý příběh, který stojí zejména na skvěle zahraných postavách partičky myslivců a buranů z venkova - jak dnes nazýváme v hororech "rednecks" a samotném ději, který stojí na prosté myšlence dohonit a chytit či zastřelit mladou krásnou ženu, aby nevyzradila pravdu o neštěstí, které se během lovu stalo - znásilnění a následné postřelení jdnoho z buranů. Tíživá a syrová atmosféra, skvělé vykreslení jednotlivých postav, jejich vztahů, kdo s kým drží pohromadě a kdo je proti komu ... Samotný konec přidává v mém hodnocení pátou hvězdu, protože tohle jsem opravdu nečekal .... kamera, mlha, zapadající slunce a žena volající zesláblým hlasem v bažinách o pomoc, v povzdálí stojící nečinně několik postav ... to opravdu hrálo na nervy, stejně jako zjištění, že všichni zůčastnění honu byli stejní šmejdi jeden jako druhý ... Absolutní špička a zapomenutá klasika, kdysi prý uváděná v československých kinech. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kultovní fláky Straw Dogs a především Deliverance zanechaly v tomhle francouzském thrilleru nesmazatelnou stopu. Jak prostředím venkova a podzimních lesů, tak celkovým námětem i samotným zpracováním: znásilněná oběť napospas skupině lovců se snaží zachránit a utéct do bezpečí. O nic víc tu nejde. Syrovost, špína a beznaděj z něho přímo cákají, což je taky jedině plus. Jenže ten film se za celou dobu nikam nepohne. Spíše než o ubohou dívku se tu jedná hlavně o ty myslivecký zmrdy, z nichž každý jinak přemýšlí, koná, a navíc něco skrývá. Je to vlastně takový umírněný hixploiter, ve kterém nejde o mrtvoly, jako spíš o emoce. A ty jsou v úplném závěru pošlapány vskutku nemilosrdně. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na základě zdejších hodnocení jsem si film sehnal a těšil se na pěknou drsárnu. Ano, i mě zdecimoval a uvrhl do deprese, ale trochu jinak než kleopatru a spol. Zdecimoval mě totiž tím, jak byl strašlivě rozvleklý a nudný. Jen samé kecy, kecy a kecy a pobíhání po lese. Nikdy víc. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nebe se zasmušilo nad pohasínajícím dnem a jen polehlá tráva promáčená lesními jezírky. To byl zase jednou zážitek! No, nezbývá mi říct, že večer po zkouknutí to moc příjemné nebylo. To, co je nejvíce znechucující, je bezpáteřnost místních lovců. Co se příběhové linky týče, je to hodně depresivní. Nicméně poté, jsem si vlastně řekl, je to jenom film. Co se určitě povedlo, je opět český dabing. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Špinavý a syrový snímek odehrávající se v ponurých barvách pozdního podzimu. Mladá Helena se ocitla ve špatný čas na špatném místě. Nejprve je znásilněna, pak smrtelně zraní jednoho z násilníků a následně je štvána lesy jako lovná zvěř. Zprvu má sice možnost využít nabídky všech zainteresovaných, aby se nějak společně dohodli, jenže jí v tom brání nedůvěra. Pomalu a nenápadně se mění uvažování pronásledovatelů, až dospějí k závěru, že Helenu bude nutné umlčet, jelikož ona s nimi komunikovat zkrátka nechce. Útěk hlubokým lesem, hustými křovinami i studenými vodami rybníku je patřičně mrazivý. Snímek sice neobsahuje explicitní násilné scény, ale to mu na drsnosti neubírá. Stačí postřelená ruka a děsivý výraz v očích. Jednou z nejsilnějších scén je moment, kdy Helena stojí uprostřed rybníka. V našich kinech měl film premiéru ke konci druhé poloviny 70. let. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vysvobození naruby a po francouzsku - komorní a levný, ale drsně syrový a fyzicky náročný snímek, který jde na věc ze zcela jiné perspektivy. Není primárně o oběti, ale o lovcích, o rozpadajících se morálních zásadách v situaci, kdy parta obyčejných lidí náhle čelí drtivému tlaku těžké kolektivní viny. Občas trochu nešikovně sestříhané, ale zase realisticky zahrané i napsané a završené posledními minutami, které patří jednoznačně do zlatého fondu nejen všech exploatations - během nich jednomu skutečně vyschne v ústech... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Studie kolektivní zbabělosti vedoucí k nezastavitelné agresi. Po mírně rozvleklé expozici se rozvíjí syrový, neamericky opravdový thriller. Ještě zajímavější by však byl film o tom, co následovalo. Jak těch několik sobeckých, tupých a bezcitných lidí neslo svou společnou vinu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Expoitační příběh z francouzských nimrodských luhů, hájů a mokřin. No, nějaké složité dějové linky a křivky nelze očekávat, ba naopak, z obyčejného honu se po znásilnění líbivé Mimsy Farmer stane hon velmi speciální, jelikož se chuděrce obskočené podaří jednoho z lajdů střelit kulobrokem do báchora. Následné nahánění a přemlouvání k ututlání nikam nevede, takže v závěru dojde opravdu do tuhýho. Celkově mě film v průběhu nijak extra nezaskočil ani nenatchnul, ale ten závěr opravdu vynesl ohodnocení jako kvalitu, kdy symbolika s lovem zvěře, speciálně pak přirovnání k pocitům a zoufalým činům tvora si jistého svými posledními okamžiky, je nechutně sugestivní. Dá se doporučit! 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zmiešané pocity. Tie mám hlavne z dôvodu celkovej nevyrovnanosti snímku. Na odkrývanie jednotlivých charakterov, psychologickú stránku a nepríjemnú drámu dôjde vlastne až v druhej polovici filmu. Tá prvá je plná hrozne nudných rečičiek okolo žien a poľovníctva, čo ma skoro unudilo k smrti. Chápem, že na zoznámenie sa s charaktermi postáv a dôvodov ich konania bolo niečo také nutné, ale určite to išlo spraviť aj zaujímavejším spôsobom. Záver bol už ale jedna báseň. Úžasné, akej premeny je človek schopný keď je niekomu niečo dlžný a navyše aj veľmi šikovne zmanipulovaný. Z toho dôvodu je síce koniec nekompromisný no zato o to viac reálnejší. Lepší priemer. 65/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hudba: Giancarlo Chiaramello *** Tento film nemá zrychlení z nuly na sto pod deset sekund, pomalu se rozjíždí a každým dalším okamžikem stupňuje napětí. Ale od francouzského filmu sedmdesátých let bych přece jen čekala trošku víc. Nelze popřít, že scéna u rybníků je úchvatná, ale stále nějak neumím pochopit chování Heleny. Tvářit se hrdě sama v lese proti partě ozbrojených chlapů? Jasně, kdyby se tak nechovala, film by mohl mít stopáž tak deset minut. Ale vadí mi, když scenárista svým postavám nevdechne potřebu logického chování. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dva perverzní bráchové během lovu znásílní ženskou.A právě tento snímek perfektně ukazuje jak tento incident a tito dementi obrátí plno lidem život vzhůru nohama.Samozdřejmě nejvíc hlavní(znásilněné) hrdince.Ale i všem zúčastněným na lovu.Je zde krásně natočeno jak se z normálních chlapů majících zálibu v myslivosti pomalu ale jistě stávají sami zvířata toužíci po životě znásilňené ženy jen proto aby neutrpěla jejich pověst či kariéra.Z toho prostě mrazí.92 minut zábavy,která nenudí.Z toho přes polovinu filmu nervy drásající naháněčka znásilněné ženy.Celej film jsem si říkal jak to asi dopadne a musím uznat,že takovej konec jsem nečekal.Skvělej drsnej,atmosferickej film.Doporučuju. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

I v mé duši zanechal hluboký šrám, po pouhém jednom zhlédnutí před mnoha lety. Tento zoufale obyčejný, zváleným senem zaprášený příběh, ale jako řetěz omotaný kolem krku těžký film, při jehož finále jsem cítil, jak se i já propadám do bezedné bažiny... Do poslední chvíle jsem nevěřil tomu, že se zachovají jako zrůdy. Vždyť to byli všechno tak tuctoví a obyčejní lidé ze sousedství. Jako já. Nebo i vy... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Náladu nezvedne, ale film je to perfektní. Skoro na pět. Smutný příběh s výbornými herci a hlavně tíživou atmosférou, gradujicí na konci. Plný pokrytectví a falešného "kamarádství", které nejlíp vystihuje jedna z posledních scén. Fakt síla, čeho jsou lidé všeho schopní. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Strašáci, Vysvobození... a Jako štvaná zvěř. Další z řádky sedmdesátkových thrillerů, který mě ovanul až děsivě silným, vyčerpávajícím prožitkem. Přitom úplně stačily dvě vyloženě drsné scény, které ani nejsou bůhvíjak naturalistické, ale samotná perfektní atmosféra s rozehraným napětím a vzrůstajícím psychologickým dusnem tady mistrovsky vynahrazuje jakoukoliv brutalitu. Podzim, les, větve, rybník, trstiny a parta ozbrojených mužů s pušky a psy... Zapojení celého kolektivu do pokusu o vyváznutí ze spáchaného činu spouští v kruhu spřízněné sešlosti proměnu jedinců na stádnou zvěř, nerozvážně honící svou oběť. Z lidí budících na začátku dojem sympatických kumpánů klíčí nestoudné zrůdy, schopné v závěru i zničení jednoho nevinného lidského života s cílem oklamat a zadupat vlastní špatné svědomí a zbavit se již tak rozrůstlé viny. Nutno uznat, že ztvárněné a natočené to bylo nesmírně sugestivně, Mariellovi jsem toho chlápka s drtivou proměnou na extrémního hnusáka neměl problém uvěřit a jako obvykle mě herecky (navzdory onomu nepříjemnému pocitu) fascinoval. Ufff, až mi bylo poslední třetinu téměř nevolno, tak mrazivý existencialismus v čisté formě všichni protagnonisti spolu s tvůrci vystihli, tenhle film teď jen tak nevytěsním z paměti. Serge Leroyovi určitě nezazlívám, co nám zde rozehrál, jenom někdy nedokážu pochopit, kde se v tak prostém, obyčejném člověku může náhle zrodit a objevit tolik bezmezného zla. Podnětů k přemýšlení a také skrytých náznaků pro doskládání psychologie (např. i drsná legrace při jízdě s auty či brutalita na uloveném divočákovi) však film ukrývá vícero. [90%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Námet ponúka rýchlu a drsnú jazdu zo sychravých lesov a močiarov a hoci ide o drsnú záležitosť, rozhodne nie rýchlu. Je to v podstate komorná dráma skupiny mužov, ktorí sa vydali na lov do lesa a mladej žene, ktorá sa ocitla na nesprávnom mieste. Hoci je scenár prehľadný, niektoré scény ( hlavne samotné vyvrcholenie ) je famózne. ()

Reklama

Reklama