Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době normalizace se někteří filmaři odhodlali dokonce oslavit boj Bezpečnosti s ničemnými odpůrci kolektivizace, kteří dokonce chystají diverzantské akce... Na schémata dobrodružného příběhu, kde nechybí pronásledování ani přestřelky, jsou naroubovány až nesnesitelně ideologické vycpávky. V málo životné podobě byl tak oživen žánr příznačný hlavně pro 50. léta - tehdy se ostatně tento film také odehrává. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak dnes jsem viděl estébáckou kombojku. Celé to mělo tak trochu westernovský nádech i ten závěr, kdy dojde k pokrevnímu přátelství mezi esenbákem a zloduchem. Navíc vše natáčeno v atraktivním prostředí lomu Amerika... Akorát ta doba byla krapet pozdější a místo medvědobijkou se tam střílelo empéčkama a stenama... Na filmu mne zaujal mladičký Kanyza a také vcelku chytlavá ústřední melodie Jiřího Šusta. Optikou dneška, kdy se pomalu začíná oceňovat a přehodnocovat ,,třetí odboj'' film svým námětem působí dvojnásob idiotsky. Jsem si ale jist, že naivně musel působit na diváky už i v těch sedmdesátých letech. Je to škvár a jasnej odpad z ideologického hlediska, ale z toho filmového jsem to celkem se zaujetím. Taková prostě byla doba a takové filmy se v ní točily... Jako studijní materiál komunistické propagandy ideální. Dvě krabičky CAMELEK. * * ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Rádoby dobrodružný fil, ve skutečnosti nechutná proestébácká propaganda, která si nezadá nic s některými díly Majora Zemana, bohužel (bohudík?) jí schází ta stejná filmařská zručnost. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film jakoby vznikl ze zapomenutého scénáře odloženého počátkem 50. let...Typický produkt nastupující normalizace, nechutná glorifikace STB a období kolektivizace. Jeden z nejslabších snímků své doby...Celkový dojem 5 %. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápu, co všichni proti tomu filmu máte! Bílé patníky podél silnic, plno krásných veteránů, v každý chalupě poctivá kastlová okna, žádný plasťáky, dřevěná vrata, ještě nezarostlá Velká Amerika, nostalgická hudba ... a já mám roztříděné a smotané všechny ponožky!! :o) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tarantík marně kopírující Illíka svými záběry elektrického vedení je mnohem méně trapný nežli Hlušička předstírající tvrďáka. Kdyby Toman rovnou přiznal, že půjde o parodii Krále Šumavy, možná bych mu odpustila i to, že jsem se místy smála nahlas. Jen nerozumím jedné věci, proč se do tohoto nezdařilého filmu nechal zangažovat sympaťák Šmída. ()

Jakubisko odpad!

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 ... Hrůza hrůz, řeknu to na rovinu, ale možná jsem vážně neviděl mnoho horších filmů než Cesty mužů. Samotné téma hrdinného agenta STB je samozřejmě k smíchu, k tomu revoltující ostrostřelci, jejichž trnem v oku je místní JZD...už to samo o sobě by stačilo na odpad. Ale ne, pro jistotu se ještě přidalo naprosto katastrofální filmařské pojetí. Neustále opakované stejné záběry, klišé, dialogy. Namátkou spočítejte scény, kde si postava zapaluje cigaretu. Ano, je to pěkná pomůcka, ale proč při každém delším záběru? Dále neustále se opakující schéma otázka - významný pohled - mlčení - žádná odpověď. Proboha proč? To tehdy lidé neuměli odpovědět na jednoduchou otázku že vždy zarytě mlčeli? No a jako třešnička na dortu je zlehčení ve formě úžasného vtípku, který jsem také napočítal aspoň čtyřikrát. "Jdem do vesnice." - "Chceš prohledávat chalupy?" - "Ne, chci na pivo", následovaný "Co teď budeš dělat?" - "Nejdřív půjdu někam kde mají dobrý pivo" a tak dále a tak dále... no prostě katastrofa... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Našinec si ten film pamatuje ze školního předvádění, zřejmě z toho roku 1972, a tenkrát mu to připadalo docela dobrodružné, ba postava, kterou hrál p. Kanyza, dokonce vyvolávala sympatie. Ovšem ten film zmizel z pláten kin a obrazovek televizorů již v době Normalizace. Ona je zde propaganda tak přešvihlá, že i ideově správně zaměřeným cenzorům nemohlo ujít, že koná režimu medvědí službu. I ty nejpropagandističtější díly mjr. Zemana jsou proti tomuto vzorem historické objektivnosti. Paradoxně tak tento film sdílel osud mnohých filmů z let šedesátých, které měl nahradit, ocitl se v trezoru. Ale vlastně to byly nevinné časy, kdy propaganda byla lehce rozpoznatelná, takže vlastně neúčinná. Od té doby učinila propaganda velký skok vpřed, takže v dnešní době vcelku úspěšně předstírá, že žádnou propagandou není. Našince pobavilo, že B. Pastorek, který měl později patent na role K. Gottwalda, hraje zde reakčního živla. Jistě je ten film často nechtěně komický, ta urputná snaha o nějakou ze západní komerční filmografie okoukanou akčnost zde trčí skoro neustále, ale má jednu nadprůměrnou složku, a tou je hudba. Té je až pro tento film škoda. ()

topi 

všechny recenze uživatele

No, je to agitka jak prase, odehrávající se v 50. létech v období kolektivizace. Snímku ale nejde upřít patřičné napétí, které si mě udrželo od začátku až do konce filmu. Některé dialogy jsou fakt děs, ale beru to jako stbáckou propagandu, takže jsem byl na lecoc zvyklý. Hlavní záporáci jsou docela drsní a střílí všechno, včetně lidí, srn a krav. Karel Hlušička jako agent Stb je docela přesvědčivej a když ho vyslýchali " záškodníci " , tak jsem byl napjatej jako struna. Jako dobrodružná akční podívaná plná přestřelek a oslavující hrdinské činy příslušníků Stb film funguje perfektně. Na filmu je asi nejlepší hudba Jiřího Šusta a Jan Kanyza v roli hodného diverzanta, který nakonec hlavního hrdinu zachrání a stane se " hodným " člověkem. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....nebolo to až také zlé.Ak si odpustíme to ideologično - dá sa pozerať.Karel Hlušička zahral veľmi dobre,ostatní herci tiež uveriteľní.....až na - až príliš moderné okuliare (postava,ktorú hral Jan Kanyza scéna vo vlaku)-no v 50-tych rokoch iste sa také nenosili.Aj v dobe vzniku filmu -rok 1972 to bol pekný módny doplnok -čo by robil v čase kolektivizácie...... ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Kowboy Hlušička... Že je to ideologicky odpad je jasné, ale ono je to i řemeslně a filmově... Plukovník Toman a stébák Gariš nezklamali... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je opravdu "slint". Když to takto nazvu. A snad bych mu ani nevyčítal, jak se naši stbáčtí hrdinové snaží vypořádat s prozápadními vyvrheli, ale to, že ten děj sám o sobě je slaboduchý. Nicméně si jistou divákovu pozornost udrží. místama je však trochu nepřehledný. A vůbec. Je to divný film. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

To, co tady píše uživatel Jakubisko - že se ve filmu objevuje spoustu klišé (cigarety, významné pohledy) - to je sice pravda, ale dá se to vzít jako stylizace. Koneckonců, americké noiry jsou také často přestylizované, a nikomu to nevadí. Téma je zajímavé, tempo dobře zvolené. Přece je tu ale slabina - a pro mě klíčová: chování skoro všech postav postrádá logiku. Je to tu asi jako kdyby detektiv honil zloděje, zahnal ho do slepé uličky, přišel k němu a řekl: "Prosím vás, nevíte kolik je hodin?", na což by mu lehce zaskočený zloděj opáčil: "Bohužel nemám hodinky." Načež by se rozešli jakoby nic, a cestou domů by si každý z nich ještě gratuloval, jak toho druhého zmátl. ()

Ertai 

všechny recenze uživatele

Film, který o 20 let zaspal dobu. Normalizační estébácká agitka se však od filmů z let 50. liší absencí nechtěného humoru a tak vyznívá spíše nudně. Z šedého podprůměru vyniká snad jen postava Jana Kanyzy. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Femme fatale Zdena Hadrbolcová? Proč ne, že? Otřesná záležitost plná samopalů, intrik a té správné "odvahy". My to JZD vybudujeme, ať to stojí, co to stojí... Jedna hvězdička je za hlášky ala Bruce Willis, pronášené hlavním "hrdinou", stbákem infiltrovaným do diverzní skupiny (když v pondělí skáču ze skály, tak mám zkažený celý týden...). Jinak odporné každým coulem. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Ano, je to celé nechutná propaganda: skrz naskrz překroucená historie, milí příslušnící StB velmi něžně vyslýchají podezřelé, a když nakonec zjistí, že jde jen o malé ryby, propustí je... Směšné od začátku až do konce, nicméně určitou dávku napětí filmu nelze upřít, a dalo-li by se odhlédnout od mocných nánosů ideologického balastu, což ovšem dost dobře nelze, jistě by si tento snímek našel své diváky i dnes. Nemohu rovněž opomenout výtečnou hudbu Jiřího Šusta, díky níž se u mě Cesty mužů dostávají nad průměr. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a akční film, ostatní uživatelé píší o propagandě, ale v tomto filmu jí zase není tolik, aby měl tak špatné hodnocení. ()

Reklama

Reklama