Danny BoyleScénář:
John HodgeKamera:
Brian TufanoHudba:
David ArnoldHrají:
Ewan McGregor, Cameron Diaz, Holly Hunter, Delroy Lindo, Dan Hedaya, Ian McNeice, Stanley Tucci, Tony Shalhoub, Ian Holm, Maury Chaykin (více)Obsahy(1)
On je smolař, který pracuje jako uklízeč kanceláří a sepisuje knižní trhák, který určitě zabere, ona je znuděnou dcerou bezcharakterního milionáře. Ti dva jsou si souzeni, jenomže někdy se osud ne a ne naplnit. A tak jsou na zem sesláni dva andělé s důležitým úkolem, buď spojí ty dva dohromady, a nebo se mohou rozloučit s návratem "tam nahoru". A protože z nebe je sestup na zem pořádně tvrdý, natož s vidinou, že by měl člověk - tedy vlastně pardon anděl - mezi těmi bezbožníky dokonce setrvat - andělská dvojice se pekelně snaží. Jenomže ono to není tak jednoduché. Všechno totiž zkomplikuje, ale i zjednoduší, únos, vydírání, loupež, hudba, tanec, střelné zbraně a spousta dalších "banálních" záležitostí. (oficiální text distributora)
Nevěděl jsem, že má tenhle film pod palcem režisér takového kalibru. Také proto jsem se na film docela těšil a docela mě to i překvapilo. Pumpující taneční hudba k tomu ale dodala určitě svoje a bez ní by to tak napěchované napětím nikdy být nemohlo. Také ale Cameron Diaz ukázala, že má na filmu svojí důležitou část. Ta totiž kam přijde, tam je vždycky vymetýno. A stejně tak i v tomhle filmu. ()
Výstřední romantická komedie navazuje na tradici hollywoodských ztřeštěných romancí ze 30. letech minulého století. Inspirace je ovšem pouze v konceptu, zatímco příběh, styl a tempo plně náleží na konec milénia. Film si s potěšením hraje se základním žánrovým principem, kterak svést do milostného obětí dvě naprosto protichůdné postavy, a za tímto účelem doslovně začleňuje dvojici nešťastných andělů strážných, kteří mají nelehký úkol splnit. Výsledkem je hvězdně obsazená, euforická a přeplácaná divoká jízda, které není nic svaté a kde je cokoli dovoleno. Svého času se "Extra život" setkal s nelibým přijetím diváků, ale na vině byly spíše neadekvátní očekávání. Danny Boyle se po masivním generačním úspěchu "Trainspotingu" ocitl ve škatulce, ze které se několik let těžce vyhrabával. Dnes už nikoho nepřekvapí, že každým svým novým snímkem se vydává na pole zcela odlišného žánru. Bohužel v době uvedení "Extra života" to řada diváků vnímala jako zradu. ()
Jedna z nejlepších a rozhodně nejoriginálnější romantická komedie, co jsem kdy viděl. Originální, vtipné, hravé, a hodně cool natočené. K dokonalosti tomu chybí, jen kousek. Já osobně bych vystříhal několik zbytečných scén s andělama, ztrácí to kvůli nim spád. Ústřední duo je skvěle sehrané a zvlášť u Cameron mi to přišlo jako životní výkon. ()
Každý den nemůže být posvícení a každý film nemůže být Trainspotting, to ví už Danny Boyle asi dobře... Po takovém filmu se další projekt točí určitě těžko a očekávání bývají veliká, Boylemu se je bohužel podařilo naplnit jen z malé části. Trainspotting 2 se nekoná, jen velmi průměrná krimikomedie... ()
Proč mám tenhle film ráda, když mi vadí už ta nálepka "romantická komedie", únosy, nebeské vlivy a happyendy? Jednoduše pro dvojku McGregor-Diaz, kteří se napřed navzájem unesou, pak jeden do druhého správně prudí, pak loupí, vydírají, přepadávají, tančí, zpívají a mimochodem se zamilují. Jo a protože to celé koordinují andělé a že je to vůbec celý správně praštěný. ()
Photo © 1997 20th Century Fox

- Natáčení probíhalo v Salt Lake City v USA a trvalo 50 dní. (Terva)