Reklama

Reklama

Starověké říše

(seriál)
  • USA Empire Games
USA / Česko, 2018, 4 h 48 min (Minutáž: 48 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Výpravný dokumentární cyklus zaměřený na politické útoky, osobní pomsty a společenské proměny, které zformovaly dějiny starověkých impérií. (Česká televize)

Recenze (9)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Instantně pojatá historie se zaměřením na senzace, skandály, úchylky mocných apod., kde jsou navíc hypotézy často podávány jako hotová věc. Nečekejte nic seriózního, spíš přístup v lepším případě populárně naučný, v horším skoro až bulvární. Když použiju analogii v oblasti domácích periodik: není to nic pro čtenáře Dějin a současnosti, zato stoupenci magazínu Epocha si přijdou na své. -------- Díly (nejsou číslované, takže v rámci chronologie abecedně): 1) Čína ***, 2) Egypt **, 3) Řekové ***, 4) Římské impérium z vraždy zrozené **, 5) Aztékové - střet civilizací **, 6) Brutální Keltové **. -------- V titulcích jednotlivých dílů seriálu uvedeno: režie Max Serio (díly 1-6), Robert Kirk (díly 2, 3, 6); rok výroby 2017 (díly 1-4), 2018 (díly 5, 6). ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Epizoda 1 - Římské impérium. Pokud vnímám tento díl jako jakousi snahu zpřehlednit římské dějiny okolo přelomu letopočtu, tak celkem dobře funguje. Předmětem dokumentu jsou sice skandály a různé záležitosti bulvárního typu, ale ok - beru to. V určitých momentech je zde alespoň patrná snaha o nějaký kritičtější pohled na některá důvěrně známá témata a osobnosti. Co ale vnímám jako veliký zápor, je užívání mnohdy nevhodných ilustračních záběrů, které ani moc nesouvisí s tím, o čem se mluví. K tomu jsou zde chorobně využívané záběry z cyklu BBC Starověký Řím - vzestup a pád impéria. Kritizuji ale pouze jejich (nevhodné) nadužívání, zmíněný cyklus totiž mám ve veliké oblibě. Dále jsem postřehl jednu vskutku píčovinu. Zvolit tvrzení, že Caesar při cestě do Pompeiova divadla míjel Koloseum... ano tu stavbu, která vznikla století po jeho smrti... považuji za velice nešťastné. Kdyby bylo řečeno, že šel okolo míst, kde stojí budoucí amfiteátr, neměl bych s tím problém. Špatné je však to, že na přiložené vizualizaci Říma vidíme doslova název Koloseum u hmotové rekonstrukce objektu. Prostě WTF. Za zmíněné nedostatky hodnotím první díl 3 hvězdičkami. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že seriál Starověké říše představuje v dnešních dobách zhruba standart toho, jak mají podobné série vypadat. Vidíme řadu hraných scén, promlouvají odborníci, grafické ukázky jsou barevné a hodně názorné. Řada civilizací je dodnes nezapomenutelných, z mnoha odkazů čerpáme i teď. Tvůrci se příliš nezabývají detailními zmínkami o celé historii té či oné civilizaci, ale pouze o tom nejdůležitějším. Lze to tedy brát jako jakési shrnutí těch nejpopulárnějších faktů a zajímavostí. A to si myslím, že je důležitější než dopodrobna rozebírat každou maličkost, kterou si stejně nikdo nezapamatuje. ()

yntelygent 

všechny recenze uživatele

brrrrrrrrr ... to je priam sprska historickych nepresnosti,no kedze to natocili blbi americania,ktori nepoznaju ani svoje vlastne kratucke dejiny,nemozno od nich cakat znalosti ....bulvarna znoska polopravd a nepresnosti...to uz v starych ceskych rozpravkach tvorcovia kladli doraz na historicku a kostymovu autentickost....a tam sa to nevyzaduje na rozdiel od seriozne sa tvariaceho dokumentu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál, ktorý ponúka rýchlokurz dejín vo vybraných oblastiach, žiadna hĺbková analýza, sú tu prednesené len najdôležitejšie fakty a udalosti. Výčitka o bulvárnosti sa dá prisudzovať len prvej časti o Rimanoch, ja to však nepovažujem za škodu, pretože historický bulvár odhaľuje veľké osobnosti ako obyčajných ľudí s neresťami a zlozvykmi. Prvá časť o Rimanoch sa týka hlavne Caesara, Antonia a Kleopatry, Caligulu a Caesara. Jediné, čo mi tu vadilo bol nejaký taliansky historik, ktorý hovorí o starovekých autoroch, že klamú, a on vlastne vie, ako to bolo. Takéto naduté názory naozaj nemusím, v skutočnosti sa môžeme niečo domnievať, ale zavrhnúť nemôžeme žiadnu verziu. Druhá časť: Grécko rieši mýtického Homéra a Trójsku vojnu, zrod demokracie (Kleisténes), grécko-perzské vojny, Filip a Alexander Macedónsky. Dosť z rýchla riešené staroveké grécke dejiny a tá „bulvárnosť“ ustupuje. Diel 3: Egypt – revolucionár Amenhotep IV., krutí stavitelia pyramíd, Ramesse Veľký. Diel 4: Staroveká Čína, tajomná a konfuciánska, zjednotenie Číny a hľadanie nesmrteľnosti, ktoré paradoxne cisára zabilo. Nechýba samozrejme Čínsky múr. Diel 5: Kelti. Veľmi zaujímavá krvavá kultúra, ktorej sa dáva málo priestoru. Aj tu sa však obmedzujeme len na rímske anály a príbeh Vercingetorixa a kráľovnej Boudiccy. Posledná časť sa venuje Aztékom, ich krvavým náboženským obradom a dobytiu ríše Cortézom. Všetky časti na jednom mieste: https://dokumenty.tv/staroveke-rise-komplet-1-6-dokument/ ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama