Reklama

Reklama

Po jedné stopě - Série 1 (2020) (série)


K pevnostem na Zlatém pobřeží (S01E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

Road movie dvou přátel pokračuje z Pobřeží slonoviny do Ghany. Vesnička na kůlech v jezeru Tadane, otrokářská minulost pevnosti Elmina a současná výroba netradičních dřevěných rakví – dáte přednost autu, botě nebo slepici? ... Z Pobřeží slonoviny už museli oba cestovatelé odjet, protože čas jejich cesty se krátí. V Ghaně si ale nenechali ujít cestu lodičkou přes mokřady do vesnice skryté původně před nepřáteli, dnes před záplavou turistů. Je totiž jednou z mála zachovaných starobylých osad na kůlech a platformách na světě. Také proto byla v roce 2000 zapsána na seznam UNESCO. V pevnosti Svatého Jiří, v Elmině, vás obklopí tragická atmosféra kobek vězněných otroků. Na pamětní desce stojí nápis: Kéž by lidstvo už nikdy nemělo spáchat takovou nespravedlnost proti lidskosti. Další zastávka byla neplánovaná, ale nedala se minout. Dílna zručných řemeslníků, kteří vyrábějí na objednávku rakve nejrůznějších tvarů, podle toho, co jste měli v životě rádi… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak Ghana je z dosud navštívených zemí v mých očích rozhodně tou nejprofláklejší. Vesničku na kůlech už jsem viděl mockrát, ale kluci to pojali po svém a mají své záběry, které jsou znovu prostě takové lidštější a více svojí atmosférou vtáhnou, takže se asi každý koukne rád znovu. Takový pohled na uzavřené lidské společenství obývající velmi netradiční místo se ostatně nikdy neomrzí. Znovu musím smekat a chválit, tento dokument pojali skvěle a děkuji za něj. Na závěr nechyběl tradiční obrázek o zamořování Afriky toxickým odpadem, protože někdo má stále pocit, že "je to přece daleko". [85 %] ()

caba 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší,nejzajímavější díl.Bídu a špínu kterou tam vidíme ,otřes. To si pak vážím toho co máme. ()

Reklama

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase se asi opakuju, ale je fakt hrozné, na jaké prkotiny si my v našich životech stěžujeme, když se v těhle koutech světa žije v tak hrozivých podmínkách. Změnit to ale v nějakém rapidnějším měřítku nepůjde ještě další desítky let. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama