Reklama

Reklama

Po jedné stopě - Série 1 (2020) (série)


Egungun, duch, kterého se nedotýká (S01E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Road movie dvou přátel pokračuje přes Togo do Nigérie. Barevné kužely ze slámy jako duchové noční hlídky v uličkách Toga, Benin s duchem Egungunem a tanečníkem v transu a nečekaná koncovka v Nigérii... Africká spiritualita je velmi rozvinutá a má mnoho tváří a masek. Barevné kužely ze slámy, které si razí cestu úzkými uličkami Toga, jsou duchové noční hlídky. Měli za úkol udržovat pořádek v celém království, dnes střeží jen určitou oblast nebo vesnici. Hlídkují v ulicích, odrazují nepřátele a předávají zloděje komunitě k potrestání. Průvodci a pomocníci kroužící masky ukazují na kameru, že uvnitř není žádný člověk, ale opravdu jen duch. Po návratu do reality, zajdou Martin s Igorem na prohlídku domu, v němž žila rodina otrokáře, a v kobkách pod podlahou přežívali otroci. K radostnějším zážitkům patří africké Benátky v Beninu a krásné dlouhé pláže. Nigérie byla na plánované trase jen průjezdní zemí do Kamerunu. Ale tam zaznělo na hranicích nekompromisní – dál už ne! V Kamerunu se, bohužel, opět válčí. A to byl neplánovaný konec první etapy africké cesty. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku nechtěně kluci naplnili to staré otřepané - v nejlepším se má přestat. Opravdu úžasný díl, kde mě mimořádně sere, že došlo k nepříjemnému, doufejme, že jen přerušení. Benin a šílení černoušci v kostýmech - to bylo něco. "Africké Benátky" to byl potom ještě vyšší level. Skvělá práce a velké díky, že jsem mohl tento dokument sledovat. Nádherný a přínosný divácký zážitek. [90 %] ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší cestopis z poslední doby. Otevřel nám oči (autentickým, drsným; a někdy i skličujícím a přesto krásným) pohledem do naprosto neznámých zemí, které jsou převážně mimo zorné pole většiny Středoevropanů. Podrobnosti viz. my comments u E10. Díky moc !!!! Třeba bude někdy pokračování..... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama