Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duševně nemocný muž Miroslav Macháček utíká za svobodou od lidí, kteří se o něj starají. Náhodně se dostane do hotelu, v jehož blízkosti se našla zavražděná desetiletá dívka. Je skutečně pachatelem hrůzného činu? (oficiální text distributora)

Recenze (60)

Lima 

všechny recenze uživatele

Já bych měl spíše "vražedné pochybnosti" o schopnosti pana scenáristy napsat smysluplnou zápletku a schopnosti Ivo Tomana jej přetavit v aspoň trochu kukatelnou záležitost. Neuvěřitelně špatný pokus o jakýsi psychologický film s detektivním plánem v druhém sledu, který dokonale zapadá mezi tu šedou masu filmové produkce roku 1978. Vydržet dodívat to do konce se dá jen díky mému oblíbenci, velkému herci Mirkovi Macháčkovi, jenž v civilním životě sžírán duševní trýzní, která se mu dokonale odrazila v jeho výrazu, se pro tak napsanou roli jevil jako zcela ideální představitel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Největší výtku mám k samotný zápletce, ale protože je spoilerující dám jí až na konec. Ano jistě horská atmosféra není špatná. Určitě pomáhá minimální hudební doprovod. Miroslav Macháček zahrál svou roli suprácky, ale, a teď POZOR TĚŽKEJ SPOILER, aby jsme se ve finále dověděli, že vraždil majitel chaty, to je přece ) úplně směšný. Vždyť malý děti bezdůvodně zabíjejí jenom psychicky narušený degeni. A to mě jako chcete říct, že on tam celou dobu žil, nikdy žádný dítě nezabil a zrovinka, když na chatu přijede Macháček, tak se ráno vzbudí a řekne si "ááá dneska si zabiju dítě", naprostej nesmysl. KONEC SPOILERU. Navíc u tématu vrah dětí očekávám velmi silný emoce a ty se díky naprosto dementnímu scénáři bohužel nedostavili. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když postava Macháčka v přítomnosti dítěte strká svou pravou ruku do kapsy od kalhot, znamená to: a) že si v pedofilním vzrušení tře přirození, b) sahá pro nůž, aby ukojil své vražedné choutky, c) sahá pro kapesník, aby si utřel zpocené čelo. S těmito kvízovými otázkami a trošku psychologičtějším přístupem než v Holce na zabití to na nás tvůrci pochybně zkouší, aby pak zhruba po dvou třetinách všechno „vyslepičili“. Kromě pachatele by se měl prokurátor zaměřit i na šéfvyšetřovatele Vinkláře, protože tohle bylo na § 391, Nedovolené šíření arogance. Apropo, prodávat jen pivo dvanáctku, aby si po desítce prahnoucí hosté kupovali nealko - to je zajímavá strategie pro výčepní, co jsou akcionáři Kofoly.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsná a nadprůměrná kriminálka. Hlavní postavou je psychicky narušený muž, který utekl od lidí, kteří se o něj starají. Dostane se do horského hotelu, kde poblíž byla nedávno nalezena ubodaná desetiletá holka. Podezření padne právě na něho. Film zobrazuje silně psychologii narušeného člověka, který mluví málo a je naprosto uzavřen do sebe. Ve filmu se chvílemi nemluví, ani hudba nehraje a atmosféra nabývá na intenzitě. Poměrně drsný konec a kvalitní herecké výkony Miroslava Macháčka, Slávky Budínové, Josefa Vinkláře a Ilji Racka dostávají film tam, kde je. Slušný nadprůměr a jistě jedna z nejlepších českých detektivek 70. a 80. let. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh z čias, kedy sa v krčmách ešte nečapovala kofola, a ak si chcel niekto, podobne ako hlavná postava, dopriať krígeľ tohto fantastického nápoja, musel požiadať o naliatie dvoj trojdecových fľašiek do pollitráka. Popri tejto zaujímavosti ide o zaujímavú štúdiu muža, sklamaného životom, idúcim kamkoľvek, len aby to nejako zapichol. Zapichnú však malé dievča, a on využije šancu. Nepomôže ani fakt, že sa dostane na peknú horskú chatu "Na vyhlídce", ani raňajky pod holým nebom, ani ústretová chatárka. Má toho jednoducho dosť. Ostáva len zodpovedať otázku, či je vrahom, alebo nie. Nevýrazný vyšetrovateľ (Vinklář) a celkove vyšetrovacia línia zrážajú podarený film s minimalistickou experimentálnou Hapkovou hudbou do priemeru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na těch schodech se vám jednou někdo zabije! Velmi zvláštní film kde detektivní příběh nehraje hlavní roli je to spíš takové temné psychodrama místo skoro až artovka se zajímavým výkonem hlavního představitele to rozhodně. Celkem hutná atmosféra a pár poměrně odvážných scén. Až na to, že je to celé trochu nedotažené a finální odhalení hodně nepřesvědčivě podané v tom souhlasím s Enšpíglem, navíc už ve scéně kdy Racek jde zaříznout slepici je všechno jasné a taky mě mrzí upozaděný Vinklář který tu neměl co hrát, ale oceňuji pokus o něco trochu jiného ze kterého vzniknul opravdu zvláštní a netradiční film.55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný snímek, brilantně zahraná hlavní role známým prudérním režisérem, mým oblíbencem, docela zajímavý příběh... Hned čtveřice českých zasloužilých umělců na scéně. Nejlepší Tomanův snímek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tomanovská rutina, nepříliš přesvědčivé herecké výkony, solidní scénář a výborná hudba jsou ingrediencemi detektivky na jedno zhlédnutí. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Těžko ohodnotit, rozhoduji se mezi 2 a 3 hvězdami. Ve filmu je velmi dobrá atmosféra (alespoň zpočátku), místy až hororová, a výborné herecké výkony v čele s Miroslaven macháčkem. Ovšem vše je zabito totálně nezvládnutým scénářem a poněkud dlouhou stopáží. Scénáristům asi nedošlo, že hlavnímu hrdinovi je jedno, že venku běhá vrah dětí, a on si tím bere na sebe jeho vinu (vesele), což z velmi sympatické postavi dělá naprostého ignoranta. Škoda, byl by to výborný český thriller. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa celkom vydarená krimi. Miestami som mala mravčenie, čo sa mi často nestáva ani pri výpravných a "vymakaných" filmoch. Možno preto, že som nič prevratné nečakala, ale myslím, že si zaslúži viac ako tri hviezdičky. Aj keď nie oveľa. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Díky scenériím, hudbě a herectví hlavního trojúhelníku (Macháček – Karel Pešek, Budínová, Racek - Machovi) celkem koukatelné. Zajímavé je, že Macháčkův bratr (Milan Pešek) neoslovuje Vinkláře soudruhu, ale pane kapitáne. Vinklář si v úvodu zahraje na věštce a v Restauraci Na Vyhlídce pronese „Vy se tady jednou zabijete.“ Ale jinak tápe stejně jako scénárista – závěr působí (nechtěně) až směšně. Pobaví i myslivecká intermezza – „Číhaná na pošťačku“. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když on tady ten detektivní motiv není podstatný, a to může mást. Tohle je o psychickém traumatu a přesně tak je film i vyprávěn. Dokonalý Macháček, Budínová, i zvolené prostředí, kamera a hudba. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já to říkám furt, že život je svině a nedá se před ním utéct… Sebevražda není řešení a přiznávat se k něčemu co… Macháček svou roli zvládl zdeptaného muže vcelku dobře, líbila se mi zvolená lokalita a atmosféra filmu. Je jasné, že dnešní generaci se moc líbit podobné filmy, které nemají pořádnou akci a vytuněné speciální efekty líbit nebudou, ale tenhle příběh je zajímavý hlavně z psychologického hlediska a vygradovaným závěrem. Ilja Racek i Slávka Budínová odvedli rovněž slušné výkony a nebylo od věci vidět i dnes už bohužel nebožku mladou Vávrovou. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ne úplně blbá normalizační kriminálka s výbornou Slávkou Budínovou a docela slušným závěrem. Chtělo by to ale lepší hudbu a na straně policie trochu akčnějšího hrdinu než byl Josef Vinklář. ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

"Je-li sebevražda zbabělost, je to jediná zbabělost, která vyžaduje odvahu. Člověk, který spáchal sebevraždu prošel jistě okamžikem velkého utrpení, to však není srovnatelné se zoufalstvím toho, kdo nemá odvahu sáhnout si na život a musí čekat na příležitost, která rozhodne za něj." ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Nic moc crimi v horskem prostredi - snad jenom kdyz Machacek platil pivo jsem si musel zavzpominat ;]] Takovych logicaku aby clovek pohledal.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběh sám o sobě příliš nefunguje, byť náhody se dějí. Film je takový utahaný, rozšafný. Když děj konečně nabere na obrátkách a objeví se i můj oblíbenec Josef Vinklář, přišlo ještě větší zklamání. Práce esenbáka nebo jak ho nazvat byla šílená, odfláknutá, pohrdavá k člověku a nebýt záchranné brzdy, bůh ví, jak by jedna postava dopadla. Pachatel byl odhalen příliš brzy a závěr? Darmo mluvit, to se musí vidět - pohříchu ale jednou a dost. Hodně průměrný snímek, kde moje očekávání tvrdě narazila na neschopnost tvůrců vystavět příběh poutavě a bez chyb. ()

Reklama

Reklama