Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební kritik s nezaměnitelným hlasem je součástí českého nejen hudebního, ale i společenského života. Hudební legenda v opravdovém slova smyslu. U nás není na hudebním poli většího znalce hudby – od opery, přes pop, folk, rock – jeho znalosti a zkušenosti jsou obrovské. Jeho články v tehdy populárním týdeníku Mladý svět nebo Melodie byly dychtivě očekávány. Jiří Černý jistým způsobem formoval i hudební vkus posluchačů i čtenářů. První československá rozhlasová hitparáda Dvanáct na houpačce byla nesmírně populární. Po ukončení Houpačky z politických důvodů pořádal Jiří Černý v mnoha městech republiky pravidelně své Antidiskotéky, kde pouštěl i zakázané autory žijící v zahraničí. Tento výjimečný člověk nezůstal pouze u hudby. Jako bývalý sportovec rozumí mnoha sportům a dovede o nich zasvěceně vyprávět. A další, velmi výrazná vlastnost Jiřího Černého – značně se angažoval v politice. V listopadu 1989 se účastnil zakládání Občanského fóra a v prosinci 2011 v Lucerně uváděl koncert Pocta Václavu Havlovi... Ve filmu se ohlíží za svým profesním i soukromým životem. Vysvětluje hodnotící kritéria v posuzování hudby. K jeho osobnosti se vyjadřují jeho přátelé i kolegové. Jiří Černý je neodmyslitelnou součástí českého hudebního i společenského života. I po osmdesátce je stále aktivní a originální. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Klasicky vystavěný portrétní dokument, který potěší všechny fanoušky Jiřího Černého. Nevyhýbá se ani těm pár sporným tématům, které se v jeho kariéře dají najít, a možná spoustu lidí překvapí něčím, co o něm nevěděli. Dobových ukázek je méně než mluvících hlav, ale ničemu to nevadí. Těch pár hraných scének mi naopak přišlo zbytečných. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Portrét významného (ne-li nejvýznamnějšího) českého hudebního kritika a publicisty, jehož jméno je dnes už pojem. O výjimečnosti Jiřího Černého svědčí i jeho pravidelné posluchačské večery, kterým za ta léta vtiskl nezaměnitelnou osobitost a pomáhal tříbit hudební vkus několika generacím. Škoda, že tvůrci televizního dokumentu nechali diváky vlastně jen nahlédnout do života tohoto muže s nezaměnitelným hlasem a bystrým úsudkem. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Jiří Černý... tak mě jako první napadne jeho charismatický hluboký hlas, jako druhé jeho slušnost a galantnost a jako třetí, a nejhlavnější, jeho rozhled napříč kulturou nejen hudební, ale i literární, filmovou nebo divadelní. Ale samozřejmě je to pro mě hlavně český hudební guru, arbitr vkusu a chodící encyklopedie. Mít aspoň z deseti procent stejný rozhled, jako má pan Černý, a budu spokojený člověk. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Slabiny v dokumentu vidím především v dramaturgickém "neuspořádání" jednotlivých pasáží a trochu chaotiku ve vyprávění příběhu - naopak to možná zase udrží diváka ve střehu. Nevím. Kamera je ovšem velice pěkná a hlavní představitel moudrý, zábavný a sympatický. Co jsem v dokumentu ale postrádala byla Čeného rodina, někdo, který by mluvil i o tom, jaký je "doma" - škoda, že rozhovor s manželkou, nebo s dcerou nebyl součástí jinak celkem hezkého zasloužilého dokumentu. Glanc tohoto typu dokumentů ČT sluší a měla by jich dělat více. Někdy jsou až zbytečně odsunuty na art. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Jiří Černý byl evidentně člověkem inteligentním, zvídavým, (tím pádem) se spoustou různorodých zájmů, s obrovským přehledem (nejen v hudbě). Velká renesanční osobnost, u které zřejmě stačilo, aby prostě začala mluvit (či psát) a člověk si mohl být jistý, že to asi bude zážitek, že se dozví něco zajímavého, obohacujícího. Dokument o takové osobnosti, pokud je hodně postaven právě na "výpovědích" dotyčného, snad asi ani nemůže být špatný. Doplněno o výstupy Černého známých či ukázky hudby jsem měla pocit (o Černém jsem toho před zhlédnutím dokumentu až tolik nevěděla, takže se spíše mohu jen domnívat), že se asi docela podařilo podat o skvělém hudebním kritikovi nějaký ucelenější obrázek. Proč čtyři hvězdy a ne pět? Přišlo mi, že spousta věcí byla spíše jen tak naťuknutých, chtělo to za mě udělat film třeba o něco delší a jít více do hloubky (mě osobně by třeba hodně zajímaly názory pana Černého na aktuální populární - tuzemskou i zahraniční - hudbu). 80 %. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama