Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobový kriminální příběh slučuje vyšetřování vraždy s politickým pozadím. Vyšetřovaný zločin se totiž odehrál v roce 1933, nedlouho po převzetí moci Hitlerem, kdy byl v Mariánských lázních zastřelen jeden z emigrantů. Vrah tehdy uprchnul zpět do Německa dříve, než mohl být dopaden. Teprve po skončení druhé světové války, tváří v tvář nacistickým pohrobkům, otevírá policie dávný případ... Angažovaně se tvářící dílko až příliš rušivě dokazuje, kdo vždy bude narušovat mírové snažení a komu nelze nikdy důvěřovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Bylo fakt nutný dát tam ten závěrečný proti německý slint ? No nebylo, ale protože jste komouši a tudíž nenávistný hovada, tak jste ho tam dali, co ? A víte co, vy rudý kurvy ? Já vám za to dám odpad. Kdyby nebylo konce, možná bych byl i smírčí a nějakou tu hvězdoslavu bych udělil, i když upřimně, z hereckej výkonů jsem dvakrát říčnej nebyl a motanice to byla na entou. Třeba tajtrlíkování se žebříkem zabralo asi 20 minut, který se krásně mohli prsknout do nastolení atmosféry, protože nápad to nebyl až tak špatnej. Vyšetřování vraždy těsně po válce, kdy ještě kdejakej nácek, nechtěl pochopit, že zazvonill zvonec a vyvolený rase bylo konec. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ten hlas, ta podoba. Ta zkušenost při obsluze knihovnických schůdků, ta neschopnost vzdát se obluzování sukní ať už jsou v přesile nebo z Hitlerjugendu. To je Vrána! A nenechte se zmást, že namísto velorexu jezdí v americkém džípu. On vám bude klidně tvrdit, že je inženýr Králík nebo kriminální asistent Hanousek.. Možná překvapí osvícené filozofování nad pohnutkami zločinu, ale jinak je vyšetřování předválečné vraždy plné reminiscencí, nezáživnosti a Fulínů z VB. Kdyby se Jenda Zeman teprve nerozkoukával po návratu z lágru, rozlouskl by to dřív, než stačíte říct „zlý občan Německé spolkové republiky“.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příliš ustrnulý příběh... krimi, které spádá do čsr.normály. Ničím nevybočující, skoro až nudné, ale dobře obsazené i Němci. Zápletka není špatná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s honajzem, tohle je trochu jiný šálek komunistické melty. Takový lepší! Pod taktovkou Tomana vznikala různá zvěrstva, ale tohle bych jím zrovna nenazýval. Nebýt toho závěru, mohla z toho být celkem zajímavá kriminálka a v podstatě jí i byla. Film je zajímavý již jen lokacemi, kde se odehrává. Děj se odehrává v našem západním pohraničí krátce po válce, tedy na uzemí spravovaném americkou armádou. V pohraničí se po kopcích stále toulají bandy werevolfů i členů Hitlerjugend, kteří se odmítli smířit s koncem války a dál hodlají bojovat. Do toho je třeba dostat do již odsuny vysídlených domů nové přistěhovalce a vůbec řešit každodenní lapálie poválečného života. V takovém ovzduší konce jara 45 se jeví trochu jako pitomost vyšetřovat vraždu, která se stala v roce 1933 obzvláště přihlédne-li člověk k faktu, že miliony lidí zemřely, zmizely nebo byly někam přemístěny. Archívy neexistují a vše funguje hodně chaoticky... Je překvapivé, že toto téma dostalo zelenou v době normalizace. Jako vždy jsem se soustředil na detaily a krom nezbytných účesů ,,na patku'' a kotleťáků si film celkem držel feeling začátku padesátých let. Naši jezdí a americkou technikou, krom Jeeepů i se štábními vozidly Dodge WC40 a WC54. A když jedou hrdinové do prahy, na nádraží je to samý Rudoarmějec, prostě někdo si s detaily vyhrál byť ta scéna na nádraží má asi 30 sekund... Myslel jsem, že to bude další ze zábavných normalizačních pitomostí, ale příběh zaujal a herci hráli dobře... Dávám tedy za 3 průstřely okna bytu profesora. * * * ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pepu Abrháma v nejlepších letech já můžu kdekoliv. Tady sice diverzanti tvoří formát téměř majorovsko-zemanovský, nicméně jako detektivka pro nedělní deštivé popoledne, proč ne. Karel Hlušička, kterého si jako normalizačního herce moc nepamatuju (kromě Zbraní pro Prahu, tentokrát záporák. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pane svědku, uvědomujete si, že ač jste ochráncem zákona, obhajujete nepřátelé státu?" Velice zajímavý kriminálně politický případ podle skutečných událostí, v spíše průměrném zpracování. Na vině dle mého názoru není ani tak scénář, ten snad v každé druhé scéně něco pěkného přinese. Například ukázku ze soudního procesu, kde myšlení a projev kriminálního inspektora Šedého se vůbec neslučuje s ideologií čerstvě založených VB a SNB, naopak se snaží najít pochopení pro protizákonné konání mladistvých rok po válce. Nebo pozoruhodnnou návštěvu onoho inspektora u vrchního majora kriminálky, který nejdřív Šedému pragmaticky zakazuje šťourat se v 12 let starém případě, vymlouvá mu smysl vyšetřování zločinu z politicky odlišného období, a následně po střihu při skleničce ho zase pro změnu podporuje, aby se svého cíliu a pátrání za žádnou cenu nevzdal. Užijeme si i atraktivně podanou kriminalistiku v nejednoznačném případu (dvě smrtelné průstřely a každá údajně z jiné pistole, záhadné střílení z jednoho útlého řebříku do dvou různých oken a pod.). Dobově politické souvislosti nejsou až na závěrečný doslov nijak přehnaně (ideologicky) podané, navíc se zde rozehrává netradiční spolupráce vyšetřovatelů VB s bývalým vrchním radou prvorepublikového komisařství, kterého zde ztvárňuje Bohumil Šmída (jeden z klasických herců ČS krimi výjimečně v kladné roli!). Co film dost zabíjí, je herecké obsazení a výkony, které jsou z velké části (zejména v případě hlavní vyšetřovací dvojky Neužil-Abrhám) poměrně nezáživné. A také hodně pomalý rozjezd filmu za doprovodu několika nadbytečných scén (lázeňský orchestr, kankán v divadlu) a občas i znějící podřadné hudby. Vzít tohle do rukou Jiří Sequens, pozvat k hudební spolupráci Zdeňka Lišku a natočit to filmařsky ve stylu Kroniky žhavého léta či prvních dílů Případů majora Zemana... to by byla panečku jiná káva! Summa summarum: námět a obsah 5*, scénář 4*; zpracování: atmosféra 3*, napětí 3* (spíše až v druhé půlce), humor NE, herecké obsazení 2*, soundtrack 1*. Osobní přínos 5*... 65% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojaté. A docela se divím, že to vzniklo v 73. roce, protože jsou tam i špílce na komunisty (Zdeněk Dítě jakožto dosazený velitel pražské VB, který oficiálně říká něco jiného, než pak večer u pár sklenek vína; řeč komisaře při soudu s hitlerovčíky), což se pak snaží dorovnat ten naštěstí krátký závěr o prohnilém SRN, kam si chodí vrazi z Čech pro pochvalu a případnou prebendu. Ale mně se líbilo, že vlastně ani tak nejde o tu vraždu 12 let starou, jako o to prostředí a jeho proměnu. Ty Mariánské Lázně hnedle po válce (druhé světové), ty drobné náznaky na soužití s Němci (Habermann), celé je to takové syrové, ale drží to pohromadě a vypadá civilně a realisticky. Mladý Abrhám hraje svého mladého a zbrklého poručíka skvěle. A dostalo mě tam pár zvratů (archív, alespoň spoluúčast apod.). Jo, a poprvé možno viděti "Pacínka" hrát na opačné straně barikády komisaře, dobrý fór. Celý film mi přišel uvěřitelný, dobře zahraný, se skvělou výpravou - jako by tam člověk byl. Odsýpá zdánlivě pomalejším tempem, ale přitom se v každé scéně odehraje a řekne tolik, že je toho hodně na přemýšlení. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mdlá detektivka, jen co je pravda. Nějak závratně jsem vskutku oslněný nebyl a zázraky nepředvedli ani obsazení herci. Několik zvučných jmen, ale když samotný příběh není moc záživný (ale nemůžu říct, že by námět nebyl zajímavý), tak vás to prostě nebaví. Přeskakování z místa na místo a tuna dialogů vám totiž zajímavou atmosféru nevytvoří, bylo to vážně celé utahané a místy i nudné. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh inspirovaný skutečnou událostí, kterou byla vražda nacismu nepohodlného profesora Lessinga. Vrah nebyl v roce 1933, kdy se vražda stala, dopaden. Děj filmu nás přenáší do roku 1945 a po zajímavých peripetiích, kdy konečný důkaz přináší kolaborant (!) končí odhalením možného pachatele. Myšlenka filmu je zajímavá, příběh poutavý, avšak zpracování nikterak nezaujme. Přidávám informaci pro ty, kteří se zajímají o dějiny kriminalistiky: vraždu prof. Lessinga a naší nejznámější nikdy neobjasněnou detektivní kauzu Otýlie Vranské dělily hodiny, maximálně jeden den. Některé odvážné teorie proto tvrdí, že vražda Vranské měla politické pozadí a byla provedena na objednávku, totiž aby odpoutala nežádoucí pozornost od vraždy, jejíchž objednatelé byli až příliš patrní. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

To se snad měl raději picnout do hlavy Gajer, klidně v Mariánských Lázních. Pak by nevznikla tahle utrápenina. ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 Toto vazne neslo - usnul jsem u toho po 30 minutach. Smidu mam rad, ale tady to byla hruza o ostanich lepsi pomlcet.. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Detektivka 70 letech s dobrým námětem, zajímavě obsazená českými i německými herci. Vyšetřování vraždy z 30 let, řeší příslušníci po skončení druhé světové války. Údajný vrah je dopaden a závěr filmu si neodpustil na tu dobu bohužel asi nutný dovětek namířený proti "západu". ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zcela prokaucovany namet. Utahane tempo bez nejakych zvratu, divak ma co delat, aby udrzel pozornost. Herecke obsazeni dobre, nikdo ale nijak vyrazne nezaujal. Nechapu, jak toto mohl natocit reziser, ktery stal za vybornym filmem Vrazedne pochybnosti... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Námět 5*,Scénář 3.5.* Herecké výkony 3,5,*. Nejslabší výkon Hlušičky co jsem viděl... Na to že film vznikl v době normalizace, tak je politicky minimálně zanesen, až na dovětek filmu... 65 % ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Ten samotný námět o vyšetřování politicky motivované vraždy (atentátu), která se stala ještě za 1. republiky, zasazené do poválečného prostředí pohraničí, kde se bandy bývalých členů Hitlerjugend jen neradi smiřují s tím, že válka už skončila (viz akční úvod s přestřelkou na lázeňské kolonádě), je určitě zajímavý. Zpracování je poněkud nemastné neslané, herecky to ale dost zachraňuje Josef Abrhám v roli detektivního asistenta Hanouska. Že to bylo natočené za normalizace si člověk naštěstí uvědomí až v závěru, který je zbytečně protiněmecký. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to podle novely Romana Cílka se skvělou hudbou Šustovou. Skvělý Pepa Abrhám i zloduch Karel Hlušička. Strhující detektivka z Mariánek, kde znám každej šutr. Jenže.....domovní prohlídka? Tlačeno na pilu 3. republiky. Vyšetřování je vedeno podivně. Závěr je ten, že NSR vraha přijala s otevřenou náručí a on se svým činem ještě chlubil. No kdyby komouši nesahali do scénáře, byla by to pěkná podívaná ala rada Vacátko 1945. Vysvětlení rady Šedého a mladých náccích předběhlo dobu o 40 let. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Detektivka jak pro debily: domovní prohlídka vykonaná na základě odmítnutého a de facto anonymního udání, o kterém není ani sepsán zápis (asi nám tím tvůrci chtěli naznačit, že takhle je to ok, abysme s tím počítali), vzápětí vyšetřovatel propálí jméno korunního svědka podezřelému, no prostě špíček na špíček pro opravdové milovníky žánru. ()

Související novinky

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama