Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Váhavým střelcem se tu stává bázlivý mladík, z něhož teprve vojna udělá opravdového chlapa. V komediální agitce, která má zlidštit vojenské prostředí, jsou velmi zřetelné výchovné tendence, které nezměkčil ani Jan Tříska v hlavní roli - své první. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jak to chodíte, člověče? To chcete být výsadkářem?" Já jsem si tedy celkem jist, že životním snem kuchaře parašutisty vojína Něničky zase tak moc není touha být výsadkářem. Daleko raději by běhal s učitelkou Evou po rozkvetlých lukách. Než k tomu však dojde, tak z něj vojna musí udělat chlapa a plnohodnotného vojáka ČSLA, který bude odhodlaně bránit svou socialistickou vlast. Tohle je totiž vojna, jakou jsem nepoznal. Chápaví velitelé, kamarádští mazáci a nevyspěle vtipkují nováčci. Za mě to bylo tak nějak naopak, ale já jsem sloužil vlasti na skutečné vojně a ne v agitačním filmu. Tohle byla prostě nuda, kterou nezachránily ani jinak celkem podařené Marvanovy výstupy. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vcelku neškodná agitka, která sem tam koketuje i s odvážnějším pojetím, ale žádná sláva to není. Velkou zásluhu na tom, že film si drží příjemnou komediální úroveň má bezesporu vynikající Jaroslav Marvan v roli starostlivého venkovského otce-holiče. Po jeho boku si svůj filmový křest ohněm odbyl také dvacetiletý Jan Tříska, později jeden z nejlepších českých herců, sehrávající zde roztomilou instruktáž o tom, jak teprve vojna udělá z chlapce správného hrdinu. Vhodné i pro ryze dokumentární účely (vojenská technika z padesátých let). ()

5150 

všechny recenze uživatele

Není to zlé, hodně prostoru dostává milostná zápletka a také vojenské prostředí výsadkářů není k zahození. Hereckému obsazení nelze nic vytknout, naopak Jan Tříska hned prvním filmem dokazuje svůj nesporný talent. Stopáž filmu je okolo 80 minut. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Váhavým střelcem se tu stává bázlivý mladík, z něhož teprve vojna udělá opravdového chlapa. Celkem povedený snímek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kdyz se dej filmu odehrava v civilnim prostredi, tak to jeste jde. A to predevsim diky Marvanovi v roli starostliveho otce. Vojenska cast je vsak nehorazna nuda. Film, na ktery divak hodne brzy zapomene. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie z vojenského výcviku, který byl do roku 1989 pro všechny zdravé kluky povinný. Na vojnu se vždycky nadávalo, ale taky mezi chlapy často vzpomínalo. Kluci se tam naučili pořádku a disciplíně. Nepovažuji to za agitku a nemám představu, jak by nás dnešní zpohodlnělí počítačoví bojovníci v případě nutnosti ubránili. Herecké výkony byly dobré, Marvanův nejvíc. Na filmu jsou roky znát, technická kvalita nic moc, ale příběh nenudí i když je určen hlavně pro ty, kteří tu dobu pamatují. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Já furt čekal, kdy se začne střílet, ale (SPOILER:) střílet se nezačalo nikdy. Tříska je mi osobně strašně protivný, vůbec se divím, že takovýho zmrda na tý vojně nechali přežít. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jan Tříska ve své první filmové roli ve snímku z vojenského prostředí, který ve své době sloužil jako filmová agitka známého rčení, že vojna dělá z chlapců skutečné chlapy. Název snímku se může zdát podivný, když jde v příběhu o parašutisty, ale faktem je, že se jedná o psychologické označení nerozhodného či váhavého člověka. A takového si Jan Tříska tímto zahrál. Nejvíce však stejně vyniká energický Jaroslav Marvan v roli jeho starostlivého otce, dělajíc všechno proto, aby mu vojnu co nejvíce ulehčil. Naopak jeho protipólem je mladá učitelka, kterou si zahrála Marie Tomášová. Ta je právě tou výchovnou agitační figurkou na šachovnici. Takže tu máme vojína Martina Něničku se strachem na vojně skočit na trenažéru, natož z letadla, jeho otce Jakuba Něničku snažící se mu vojnu ulehčit a učitelku mateřské školy Evu, která naopak svou výchovnou učitelskou náturou chce, aby z Martina něco bylo. Tím je dána spíše úsměvnost až směšnost vzniklých hysterických situací právě ze strany Evy. "Já jsem myslela, že se na vojně změní. Že už nebude taková bábovka. Já jsem chtěla muže a ne koblihu." Přece nebude mít vztah s někým, kdo má na vojně strach. Inu, typická tvůrčí padesátá léta. Natočeno je to však dobře v plné zábavně odlehčené formě. Co se týče vojenského prostředí ale odlehčené až moc, což pozná i ten, kdo na vojně nebyl. Rčení, že vojna není kojná, tady rozhodně neplatí. No, berme to skutečně jen jako úsměvnou agitační komedii v rámci vojenské, tehdy dvouleté, služby, která rozhodně svůj smysl, což chlapcům musely dávat najevo i jejich dívky. Nic víc, ani nic míň vtom nalézt nelze. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Dovolím si polemizovat s obsahem, byť je přepisem z oficiálního periodika. Rozhodně bych film nebral jako agitku, určitě jde o komedii dobrou, která samozřejmě ve vojenském prostředí má svá specifika. I ono "nekamarádské jednání" spíš vzbuzuje úsměv než mentorování. Obětavý tatík v podání Jaroslava Marvana je také kouzelný, zvláště když se snaží uplatit husou velitele posádky a zajistit tak synovi klidnější vojnu v kuchyni. Což se mu sice povede, ale Martin musí na výcvik i z kuchyně. Můj názor je, že jde o snímek oddechový, který nebude nikdy aspirovat na film roku 1956, ale rozhodně se u něj pobavíte víc, než u některých rádoby zaručených děl. Jen těsně to nebyly čtyři, protože určitá schematičnost tu je a přeci jenom tomu něco málo ještě chybělo. Ale tři jsou poctivé - prostě dobré. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

„Tady skáčou i psi.“ Váhavý střelec je velmi hloupoučká agitka, která ukazuje vojnu plnou sympatických a správných chlapců v atmosféře bezstarostného dětského tábora. Parašutisté pěkně cvičí, skáčí a všelijak dovádí a ještě se u toho stihnout zasmát. Do toho sledujeme trampoty k uzoufání nesympatické postavy, kterou dostal chudák mladý Tříska. Jeho problémy mě nijak nebavily, navíc když každý tuší, jak to s tím chlapcem nakonec dopadne. I když má film jen hodinku a čtvrt, táhnul se, jak tuhý sliz a neměl konce. Jediným světlým momentem byly zajímavé záběry krajiny z letadel a cvičná vzducholoď. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Tak trochu srandovní film. V každém případě se dá na to dívat a to zrovna pan Tříska nepatří k mým oblíbencům. Ale je to zajímavé i z hlediska vojny, tehdejší paragáni jsou dobří. Herci hráli to, co měli, nic zvláštního nebylo k předvedení. A jen tak mimochodem, jasně, že je celý příběh nesmysl. Ale zábavný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vojna není kojná, ale tahle to v ní nevypadalo ani dnes ani tehdy. Nebyl jsem na vojně a ani bych nikdy nešel, ovšem tohle má fungovat jako propagace armády. Více by o nám o tom mohl říct dřívější komunistický agent a současný prezident Pavel. Toho by snímek jistě bavil o dost víc. Nicméně z tohoto idylického pohledu je zřejmé, že jde o 50. léta, seriál Chlapci a chlapi teda o vojně vypovídá pravdivěji. Na druhé straně je pravdou, že Jaroslav Marvan mohl hrát v sebevětší pitomosti, ale vždycky podal poctivý výkon a stojí za to se na něj koukat. Pro Jana Třísku šlo o první roli... ()

pOne 

všechny recenze uživatele

To můžou hrát ve filmu sebelepší herci, ale když je film takhle mizerně nasvícen, tak z toho divák prd má. Navíc technická kvalita snímku je taktéž bídná. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Jaký kontrast - nesmělý mladíček Tříska vs. ostřílený veterán Marvan. Film měl jen jeden účel, ukázat, že vojna udělá chlapa i z toho největšího poseroutky. Ten cíl splnila. Jinak je ale tahle komedie o ničem. ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama