Reklama

Reklama

Balada o Ize

(TV film)
Trailer

Když stárnoucí vesničanka Anna ovdoví, dcera Iza, renomovaná lékařka, ji přestěhuje z venkovského domu, který byl celý život Anniným domovem, do svého neútulného velkoměstského bytu, aby se o matku postarala. Zdánlivě nezištný projev náklonnosti se pro Annu záhy stává dusivým a téměř trýznivým zážitkem. Skryté napětí mezi matkou a dcerou se stupňuje pod tíhou tichých gest a mučednického chování, které obě ženy přivede až na pokraj zhroucení. Z láskyplného a pečujícího vztahu zůstane jen pocit marnosti a bolest. Zatímco ostatní členové rodiny pouze bezmocně přihlížejí, vše nakonec vyústí v krizi, která bude mít tragické následky... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád staré ženy, které si svojí důstojnost dovedou zachovat až do konce života. Jsou většinou vzdělané (často hodně čtou), umějí dobře mluvit a člověk se v jejich přítomnosti cítí v bezpečí, protože ví, že takové budou ať se děje co se děje. Film byl natočen prostě, ale ne jednoduše. Mytí si rukou je zde vyloženě pilátovským symbolem - následně čtu, že se tak jmenuje celý film (Pilátus). Svoji roli tu ale hrají nejen lidé, ale i zvířata a věci. Realitu příběhu potvrzuje nejen recenzent kolemjdouc, ale i sám znám několik příběhů, bohudík nikoli s tak tragickým vyústěním (možná jen v důsledku pokročilé senility "obětí"). Příběh sám není v podstatě pilátovský, ale learovský. Kadý, kdo má nad sedmdesát (a já mám ani ne za týden), by měl činit opatření, aby se do takové situace nedostal. Divím se, že tu dosud nepadlo slovo o Ilze. Její pořádkumilovnost - samozřejmě v jejím pojetí - je zjevným symptomem špatného svědomí. Nevíme ovšem, kde se vzalo, z jejího dětství nevíme vůbec nic. Zřejmě s tím má její matka více společného než tušíme. (Moje matka bojovala proti své matce ještě ve svých čtyřiadevadesáti letech.) - Navíc se mi líbil i music track Bálinta Bolcsó. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

"Izuško a máš mě ráda?" "Jsi moje máma." "Taky odpověď." ... a přesně o tom to bylo o lásce matky s dcerou, která je hodně pošramocená, škoda jen, že nám tvůrci nedali nahlédnou proč. Proč je Iza tak strohá, sobecká a místy až zlá. A proč je maminka tak submisivní a poddajná.  Ať už je v jejich minulosti zapsáno cokoliv, po tatínkově smrti jsou obě ženy spolu a je to hodně emocionální jízda. Bylo to silné, velmi silné a pro mě těžko uchopitelné, hodně o Ize přemýšlím... ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vznikol na základe románu Magda Szabó. Túto knihu od tejto skvelej maďarskej spisovateľky som nečítal, ale po videní filmu by som sa do toho spustil. Film totiž vôbec nedopadol zle a má „dušu“. Zachytáva nejednoduchý vzťah medzi matkou (pani Anna) a dcérou (Iza) – matku, ktorá sa stala vdovou, si vezme jej dcéra k sebe do mesta, aby sa o nej postarala, aby od teraz žili spolu. Postupom času je pre diváka jasný, že tento vzťah je hlavne založený na obojstrannej úcte, ale postráca základný pilier, ktorou je láska. Iza si k sebe zobrala svoju matku, pretože cíti, že to je ten správny krok. Matka a jej dcéra sú spolu, ale občas to vypadá tak, akoby v jednej domácnosti žili dvaja neznáme osoby. Pani Anna si nevie nájsť svoje miesto v novom prostredí a cíti sa byť spíš „nechcenou“ ako „chcenou“. Obidvaja herečky Ildikó Hámori a Anna Györgyi podávajú veľmi vyrovnaný výkon, bez nejakého zaváhania. Obidvaja dokázali veľmi dobre osvojiť svoje charaktery. Film so smutným záverom a myšlienkami, ktoré v našom hlave zostanú nejaký ten čas. P.S.: Režisérka Linda Dombrovszky po plochej a nevydarenej „Don Juan kopaszodik“ ma teraz veľmi príjemne prekvapila. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

příběh který mě dosti dostal do minulosti.Takhle se odehrála tragedie v rodině známých.Přesně jak bylo v závěru filmu :připravená zavazadla v uklizeném pokoji a utonutí matky.V reálu dobrovolné??To se taky nikdo nedozvěděl.Starý člověk je jako starý strom.Ten taky násilné přesazení nepřežije.Má hluboko zapuštěné kořeny.Moderní,uspěchaná doba nese svoje ovoce. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Iritujúca megera a jej submisívna vymletá mama, ktorá ma vlastne iritovala tiež. Očividne (aj keď neviem prečo) bol ich vzťah naštrbený už predtým, ako si megera mamu k sebe nasťahovala. Na to, že bola vraj super inteligentná lekárka, jej mohlo dôjsť, že to nebude fungovať, a že to môže dopadnúť tak, ako to dopadlo. Knihu som nečítala, ale Za zavrenými dvermi s Helen Mirren od tej istej autorky sa mi páčilo viac. Aj keď... tiež tam bola smrť manžela, dramatický vzťah dvoch žien, a skončila sa smrťou jednej z nich. Autorka sa opakovala. Takmer ten istý vzorec, len iné prostredie. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama