Reklama

Reklama

Maléna

Trailer
Itálie / USA, 2000, 88 min (Director's Cut: 109 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla příliš krásná. A on byl příliš malý na to, aby ji mohl ochránit. Psal se rok 1940 a sicilské městečko Castelcuto nadšeně vítalo vstup Itálie do války. Dvanáctiletému Renatovi se však ten den zapsal do paměti ze zcela jiného důvodu. Ten den totiž poznal ji. Malenu. Mladou vdovu, po níž muži šíleli a na níž jejich manželky nenechaly nit suchou. Krasavici, která byla pro místní výrostky nevysychajícím zdrojem erotických představ a předmětem drsných sexuálních žertů. Pro Renata se měla stát bohyní, kterou toužil hýčkat a ochraňovat, první a nejsilnější láskou, jež jej poznamenala na celý další život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Maléna není moc válečným snímkem, jde spíše o příběh chlapce dospívajícího během války. Zakouká se do mladé ženy, která je středem pozornosti maloměsta pro svoji krásu, ale také život, který vede. Ať už se chová jakkoliv, vždy vzbudí pobouření nebo kolem ní kolují více či méně pravdivé fámy. Hlavní hrdina se postupem času stává více a více sympatický, potěší hudba a prostředí a herecké výkony hlavní dvojice - Renata a Malény. Je však potřeba se obrnit pevnými nervy, neboť jsem se mylně domníval, že pouze Japonci točí tak ukřičené filmy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Italové mají snad na podobné vzpomínkové filmy patent. Tornatore sice není tak dokonalý jako Fellini, ale (stejně jako u Bia Ráj) moc nechybí. Monica Bellucci není jako v amerických filmech obsazena jen jako dekorace, ale jako herečka. Když se přidá přesvědčivý hlavní dětský představitel, skvělá kamera a Morriconeho hudba, je to parádní poetický film. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krásná žena a mladý šmírák. Ošklivé ženy jdou po ní, závidí ji, nenávidí, později lynčují. Malý šmírák to nemá doma s rodiči snadné, takže jediné co mu naplňuje život je ženskost a kouzlo MALENY. Zajímá se o ni víc než jiní, takže jde o bohulibé počínání. Nesbírá o ní drby, ale snaží se ji pochopit, povzbudit, podporovat!! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Príjemně se na to dívá ( moc pěkná kamera ), příjemně se to poslouchá, ale emocionálně mě to až na pár okamžiků nechalo poměrně chladným. Pocity, představy a touhy Renata mě míjely ( možná je to tím, že jako menší jsem žádný podobný objekt svého zájmu neměl ). Bohužel humorná rovina s tou melancholickou nějak nesedí dohromady ( ale Renatův otec by si zasloužil vlastní film ). Přiznám, že úplný závěr za tónů Moriconeho mě dojal a přemýšlel jsem o čtyřech*, ale za 2 minuty emocí? Ne. 70 procent. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Přenádherně natočené. Úchvatná kamera, hravá hloubka obrazu, perfektně komponované záběry. Monica Bellucci je jako Maléna opravdu nádherná a dokonale ztělesňuje ženu, jejíž prokletí spočívá v její kráse. Nejzajímavější na příběhu je pokrytecké chování obyvatel městečka a samotný ten konflikt mezi tím, jak Malénu všichni milují i nenávidí. Kdyby toto Tornatore zpracoval jako čistokrevné drama, bylo by to pro mě jako diváka mnohem zajímavější než pojetí, jaké Tornatore zvolil ve skutečnosti. Sladkobolně nostalgický pohled na dospívání hlavního hrdiny založené na fanatickém zbožňování Malény je chvílemi mile poetický (taková Obecná škola po italsku), ale ve zbytku bohužel nudný. Tím, že je však celý příběh opravdu skvostně natočený, se nejedná o nudu nijak závažnou. 6/10 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (4)

  • Plakát z filmu, na kterém si Monica Bellucci zapíná boty, se stal nejprodávanějším filmovým artiklem toho roku a visel v pokoji milionů teenagerů. (Roman.Ticka)
  • Představitelka titulní role Monica Bellucci komentovala, že měla se svou postavou určité styčné body díky vlastním zkušenostem z dospívání: "Vyrůstala jsem na malém městečku, takže vím, jaké to je žít někde, kde se všichni navzájem znají, kde když jdete po ulici, tak se za vámi muži ohlížejí a ženy na vás žárlí. Samozřejmě jsem ale jiná než Maléna - už proto, že jsem nezávislá moderní žena. tudíž jí rozumím, ale její příběh není můj. Tehdy měly ženy ve společnosti místo jen jako matky nebo jako manželky. V podstatě se projevovaly jen prostřednictvím mužů. Ženy tedy Malénu nenávidí, protože tolik přitahuje mužskou pozornost. Nepovažuji film jen za portrét sicilské vesničky ve čtyřicátých letech nebo za portrét krásné ženy, ale především za portrét závisti, žárlivosti a nenávisti." (NIRO)

Reklama

Reklama