Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Recenze (100)

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentný a pútavý psychologický horor o malom antickom prístroji, ktorý vysáva krv, a jeho obeti, starom dedkovi, ktorý sa postupne poddáva jeho vábivej skaze. Guillermo del Toro to mal v ruke už v začiatkoch kariéry. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $621,392Tržby Celosvetovo $621,392║ Až príliš jednoducho poňatí príbeh ktorý sa nijak ďalej nerozvíja, neposúva, masky fajn a aj prvotný nápad. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro a jeho začátky. Mnoho režisérů by podobný debut mohlo závidět, protože mexický zázrak předvádí velmi vyzrálou, i když chvílemi prázdnou představu o svém vlastním stroji času se vší jeho oblíbenou zvráceností. V mnohém nejde o nijak přelomové dílo, ale setkává se zde poprvé s Ronem Perlmanem, svým věrným druhem a budoucím Hellboyem, a velmi dobře buduje atmosféru na vcelku prostinkém scénáři. Kdyby se stroj času nevlekl jako hodiny dějepisu pro mnohé studenty základní školy, čtyřhvězdičkové hodnocení mohlo být i vyšší... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Del Torova celovečerní prvotina může mít kladů kolik chce (a že jich pár rozhodně má). Může být sebezajímavější (což je), originální (místy by se o tom dalo i uvažovat), dobře zahraná a plná fanouškovského nadšení (Blade Runner pasáž je výborná). Ovšem v mých očích z toho dobrý film stejně nikdy nebude. Kvůli tempu. Cronos na mě působí jako jistojistá uspávačka jíž nemůže konkurovat ani noční přenos schůze poslanecké sněmovny, natož nějaké to počítání stovek oveček. PS: Bonusy na speciální edici zajímavější samotného filmu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NĚCO TAKOVÉHO SE PŘIHODÍ JEN JEDNOU V ŽIVOTĚ. JEN JEDNOU ZA CELÝ ŽIVOT....... /// Když starožitníka Grise pokouše kovový ,,něco“, začne se cejtit mnohem líp. Takovej mladší.... Záhadnej přístroj, kterej dokáže prodloužit život, téma věčnýho života, záhadná a fascinující kniha psaná latinsky. Nechtějte horor, spíš pohádku s téměř komiksovým motivem a filosofii poetickýho Frankensteina. Tomu odpovídá atmosféra, bohužel i tempo. Originální jednohubka spíš pro nehororový publikum a fandy G. del Tora. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevěřím, že Ron Perlman hrál v divnejch filmech. 2.) Máme doma sochu, ze který vylejzaj švábi. 3.) Thx za titule ,,Etmare“ a ,,joSew“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moc očividná variace na moc provařené téma. Které mi přijde velmi atraktivní, zajímavé a paradoxně stále nevytěžené, ale jaksi se s ním stále nikdo nedokázal poprat. Ani del Toro ve svém debutu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po celkem nadějně vypadajícím začátku z toho postupně vyleze úplná blbost, kterou jsem horko těžko dokoukal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud se soustředíte jen na výraz v obličeji, vypadá to, že si dědek prostřednictvím dlaně dělá dobře, ale tady jde i o to, co v té dlani Šedý Ježíš má.. Entomologické prvky, naprosto klidné děti tváří v tvář potenciálně traumatizujícím zážitkům, Hellboy ještě v tělové barvě a roláku ala Will Ferrell, úsměvné jednání nespalovače mrtvol a fantasy feeling, který se s dalšími filmy stával specifickým. Tvůrčí atributy jsou přítomné a některé jednotlivosti působivé (hladový úklid pánských toalet), ale ještě to neumí strhnout, jako některé budoucí kabinety kuriozit.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Del Torova variace na Upíra Nosferatu aka jednotaktová pohádka na dobrou noc o hledání věčného života a mládí s hodně temnými podtóny. Za doprovodu černého humoru? Neslýchané. Jednoduché, originální a velice zábavné. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy a nepredvidatelny mysteriozny horor, so spravnou davkou tajomnosti a kvalitnymi hereckymi vykonmi. Samotny Cronos je velmi zahadna a strasidelna vecicka, avsak dej sa sustreduje viac na jeho ucinky na hlavnu postavu, ktora sa chtiac nechtiac zacne menit na nieco neludske. Filmik je jasnym prikladom toho, ze ked reziser nema ruky zviazane hollywoodskou masineriou, dokaze do filmu vlozit omnoho viac zaujimavych prvkov a napadov. Nechcem povedat ze del Torove neskorsie filmu su zle, ale s Cronosu jednoducho citit uprimnu, poctivu filmarcinu, co v pripade hollywoodskych filmov ani zdaleka nieje pravidlom. 8/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

To si snáď robíte srandu - okrem originálneho nápadu a príbehu nie je na tomto údajnom horore nič čo by zaujalo. Ledva som to dopozeral. Začalo byť zle keď som rozmýšľal že si pustím správy. Neskutočne som sa trápil. Takže dve * za už spomínané plusy sú tak akurát. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý rozjezd kariéry mého velkého oblíbence del Tora. Jen škoda, že všechny atributy, jež Torory filmy dělají tak přitažlivými jsou zde zatím zastoupeny v nevelké míře a filmu by neškodilo svižnější tempo, či více zásadních momentů. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Mexiko – kolébka geniality, nebo šílenství. Del Toro má obojího dostatek. Cronos je jeho debut a je to znát. Víc než del torovské rysy připomíná Cronenbergovo eXistenZ, či Friedkinův Bug(už vím od koho si pánové vzali inspiraci). V té době zažívá entomologie nebývalý boom. V Cronosu převažuje nejednotná příběhová linie… upíři, touha po nesmrtelnosti, alchymistické kejkle. Avšak dědečkův vztah s mlčenlivou vnučkou je obdivuhodný. Prožít to co ona, tak jsem už od útlého dětství na práškách. Scéna kdy děda líže z mramorové podlahy na hajzlíku čerstvou krev patří k těm nechutnějším(za čistotu nedám ani zlámané peso). Ron Perlman se objeví v nezvykle „normální“ roli synovce(prosím, už ne strýčku..!). A protože dabing byl otřesný, tak jsem si Cronos nevychutnala, tak jak by si patrně zasloužil. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Melancholický príbeh človeka ktorý nájdením zvláštneho prístroja vysávajúceho krv sa mení na niečo zvláštne, neľudské, inak vnímajúce svet s prílišnou precitlivelosťou na svetlo a chuťou na ľudskú krv. Veľmi zaujímavým prvkom už tak dosť originálneho príbehu je vnučka spevádzajúca svojho meniaceho sa deda... Film opäť zaujme tou atmosférou ktorou oplýva každý mexický film Guilma del Tora (El Espinazo del Diablo, El Laberinto del Fauno) po ktorej v hollywoodskych filmoch tohto tvorcu nie je ani stopy (Mimic, Blade II, Hellboy). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o touze po nesmrtelnosti, lépe řečeno věčnosti. Objevuje se zde již del Torův rukopis, který rozvine v následujících filmech. Záliba v hmyzu se naplno projeví ve filmu Mimic, fantaskní svět plný nočních můr s dětskou hrdinkou ve Faunově labyrintu. Pití krve a krvavé scény vůbec jsou tématem Bladea 2... Stroj času v podobě brouka připomene L´Marchantovu kostku z Hellraisera. Také ona nakonec většině svých majitelů přinese nekonečnou rozkoš...v podobě pekla. Precizní práce s kamerou, cit pro výtvarné obrazy a detail však nedokážou vyvážit pomalé tempo filmu. Ron Perlman se svou ojedinělou vizáží dá vzpomenout na jeho herecké začátky - Boj o oheň a Jméno růže. A zde má neustálé problémy s nosem! V závěru filmu jsem si vzpomněl i na Re-Animátora.... Celkově za 3, jelikož i přes zajímavé nápady jedno podívání stačí. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tento del Torov počin má jeden paradoxný nedostatok: na rozdiel od väčšiny jeho tvorby je absolútne emočne chladný. Síce už tu sa objavuje jeho obľúbený motív detstva narušeného násilím prirodzeným i nadprirodzeným, postava dievčatka pôsobí ale iba ako nejaká kulisa. Napriek tomu vidieť del Torov talent, hlavne v úžasnom atmosférickom prológu, ktorý je tou najstrašidelnejšou pasážou celého filmu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro je ako archívne víno, čím je starší, tým je lepší. Čo sa réžie aj scenáru týka. Jeho staršie veci preto patria k tým slabším, pričom výnimkou nie je ani tento snímok. Netvrdím, sú tu aj svetlé momenty, ale film ako celok skôr nudí ako zaujme. Pritom námet ponúkal netušené možnosti - hodinky, ktoré predlžujú život avšak za cenu krvi to znie veľmi dobre. Škoda tak nevyužitého potenciálu. 55/100 ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

....horror ??? ...no to snaď nikto nemyslí vážne ... toto dielko zlyháva po každej stranke ...snáď mimo hereckých výkonov, ktoré sa zdajú byť postačujúce ..... Guillermo del Toro však jasne dokazuje že vo svete filmoveho horroru nemá čo hľadať nakoľko kompozícia tohto formátu je vhodná snáď do sveta bulvárnych plátkov a komiksov ....................... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Je to celé pomalé a chvíľkami nechcene smiešne, ale zase originálne a tajomné. A to malé dievčatko! Kebyže som už nevidel Hellboya a Bladea dvojku, myslel by som si, že sa práve tieto úžasne vybrané deti stanú súčasťou del Torového rukopisu. Pre milovníkov žánru je Cronos povinnosť, pre ostatných, tak trochu iný horror. Klubovka jak vyšitá. 70% ()

Reklama

Reklama