Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Del Torova rozprávka na dobrú noc, má rozporuplnú osobnosť. Jednak je to prostučká báchorka, na strane druhej je to vďaka rejžovi atmosférický chod. Nedramatizuje sa tu, v rámci žánru je to len plus, tzn že znaky mystéria a hororu sú tu badateľné. A nezabudnime na karikatúry postáv ( nezameniteľný a každú jednu scénu kradnúci Ron Perlman ), ako vystrihnuté z lacných hororových komiksov. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro už tímhle filmem ukázal, že dokáže zaujmout zajímavým příběhem i jeho zpracováním. Navíc občasná španělština dává filmu exotický nádech. Tajemný nádech to má i bez španělštiny. Distributor se opět předvedl a pojmenoval to stroj času, i když to s cestováním časem nemá nic společnýho. Mě by teda tekovej název spíš odradil, protože filmy s cestováním v čase nemám rád. Cronos zní mnohem zajímavěji a to, že to pak začne zavánět upírskou tématikou, už v názvu být nemusí. Je to skvělej film stojící za shlédnutí. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Del Torrovi španělsky mluvené snímky mají spousty společných rysů - dítě v centru dění, které ví více a obecně je moudřejší než okolní dospělé postavy, hmyz jako určující středobod snímků či neexistenci úřadů/okolního světa, které by měly možnost situaci rozhřešit z vnějšího pragmatického pohledu. Cronos je něco jako rodinný horor (i přes slušnou krvelačnost) s velmi citlivým snímáním a na debut až překvapivě komplikovanou kamerou. Jako ve všech del Torrových hororech zde nejde nijak zvlášť o strach, ale o vzájemný vztah mezi člověkem a nadpřirozenem, kdy obojí má pro tu druhou stranu něco v nabídce. ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, jako by Toro svojí plnokrevnou prvotinou vzdal hold všem svým oblíbencům. Tajemný příběh o nesmrtelném alchymistovi jako by vypadl z Gordonova šuplíku, krásné kulisy a výprava připomínají to nejlepší z Argenta a druhá polovina dá okatě vzpomenout na Raimiho DARKMANA. To vše však Toro podává s už jasně čitelným vlastním rukopisem ( oldschoolový look, fascinace hmyzem ), jehož originalita se naplno projevila v geniálním EL LABERINTO DEL FAUNO. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Del Torova celovečerní prvotina může mít kladů kolik chce (a že jich pár rozhodně má). Může být sebezajímavější (což je), originální (místy by se o tom dalo i uvažovat), dobře zahraná a plná fanouškovského nadšení (Blade Runner pasáž je výborná). Ovšem v mých očích z toho dobrý film stejně nikdy nebude. Kvůli tempu. Cronos na mě působí jako jistojistá uspávačka jíž nemůže konkurovat ani noční přenos schůze poslanecké sněmovny, natož nějaké to počítání stovek oveček. PS: Bonusy na speciální edici zajímavější samotného filmu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Ceny (výběr): Ariel 1993: debut, režie, herec ve vedlejší roli (Giménez Cacho), námět, scénář, výprava, zvláštní efekty, MFF fantastického filmu Brusel 1994: Stříbrný havran (del Toro), MFF Cannes 1993: Cena Mercedes Benz, MFF Sitges 1993: herec, scénář. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Původně byl rozpočet filmu 1,500,000 dolarů, ale zvýšil se na 2 miliony, a tak se ve své době stal nejdražším mexickým filmem vůbec. (Chatterer)

Reklama

Reklama