Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oheň a led je animovaným filmem z dílny Ralpha Bakshiho (animovaný Pán prstenů) a jak už je u tohoto autora zvykem, zavede nás do krajin fantasy, které však tentokrát mají víc společného s legendárním barbarem Conanem než s roztomilými Hobity. Tento kultovní snímek se svým pojetím vymyká z řady animovaných filmů a stal se jednoznačně nejlepším dílem svého druhu. Za dobu své existence si přitáhl nespočet obdivovatelů a do dnes je velmi uznávaným dílem. (Filmhouse)

(více)

Recenze (86)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Poctivá fantasy ve stylu oldschool žánru sword & sorcery, za kterou by se jistě nestyděl ani Robert E. Howard - tvůrce Conana a zakladatel tohoto světoznámého fantasy směru. Tvůrci snímku sice neřeší podobné věci, jako pobíhání polonahých lidí na zledovatělém světě, ale to je zdaleka jediná výraznější výtka. Jinak je totiž Oheň a led klenotem starších animovaných amerických dobrodružných příběhů, a skrývá v sobě pravé kouzlo. Už jen kvůli tomu softpornu je radost se na to dívat - polovinu stopáže si pro sebe krade sličná bruneta v průhledném spodním prádýlku. Magie snímku nejlépe zapůsobí na diváky, kteří mají načteno... pro mne jako fanouška to byla skoro extáze. Je to taková roztomilá rubačka ze světa, kam by chtěl utéci každý kluk v nás (ale zdaleka ne pro děcka!). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se tomuto heroickému animáku podlehnout, ale málo platný, ty nadšenecké pocity, které jsem prožíval při pročítání marvelovských komiksů (Conan, Rahan) dovezených z bývalé Jugoslávie za minulého režimu, se nedostavily. Asi za to může chaotický příběh a nulová identifikace s hrdiny, nicméně postava neustále spoře oděné princezny a jistá živočišnost akce dokazují, že Bakshi, coby velmi osobitý tvůrce, měl něco do sebe :o) ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $1,2milióna║Tržby USA $760,883║Tržby Celosvetovo $1,640,305║  Jednoznačne animácia a prevedenie upúta ale už zo samotným dejom to je horšie. /55%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že osmdesátky daly krom prvního Conana vzniknout ještě jednomu zdařilému zástupci fantasy podžánru sword and sorcery. A kdyby to byl někdo přeci jen řekl, tak by ho asi těžko hledal mezi animáky. Oheň a led rozhodně dělá čest svému názvu. Zatímco detailní animace (taková se v dnešní přerenderované době už nevidí), a to nejen (ne)oděné uvzdychané princezny, ale i hudba a takové to kouzlo kvalitního braku ve vás zaženou oheň nadšení, tak scénář vás zchladí rychle jako led svou, jak to jen... nepřítomností. Ne že by byl zlý, on tu jednoduše žádný není. A přiznejme si, že i fantasy céčko z nejzaprášenějších zapomenutých regálů knihoven aspoň náznak, klidně i špatného, děje má. To zase ne, že ne. Ovšem stejně mě to bavilo a to tak, že vlastně hodně. A vidět to jako malý či odrostlejší špunt, tak bych si to užil jěště více. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: Frazettův tajemný sekerník s maskou se poprvé objevil už o šest let dříve na obalu debutového alba southern rockových Molly Hatchet. Tahle jižanská parta je známá svými cover arty s bojovými fantasy motivy, stejně jako například metaloví Iron Maiden comicsovými obaly s kostlivcem Eddiem. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Docela překvapivě dobrý fantasy mírně připomínající conana, nicméně ze začátku sem z toho nebyl nějak odvázanej a abych pravdu řek, tak sem to měl chuť vypnout, ale nakonec se z toho vyklubalo hodně dobrý animovaný fantasy s na tehdejší dobu fakt výbornou animací pohybů, škoda jen toho hodně uškrcenýho příběhu, kterej vůbec nemá možnost k nějakýmu většímu rozvinutí a taky škoda, že hlavní postava nebyla ten řezník se sekerou a v masce ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Nechápu ty zdejší docela slušná hodnocení! Takhle bezduchou plochárnu jsem už dlouho neviděl. A nemyslím si, že by ji mělo omlouvat to, že jde "jen" o nenáročnou animovanou fantasy. O postavách se zde dozvíme... NIC, NAPROSTÉ NIC... a proč taky, že? Co chtít vědět o figurkách, které přejdou ztrátu svých nejbližších nevzrušivým hmmm a řídí se jen a pouze první signální. Co stojí za zmínku je, jak si tvůrci pohráli (a zřejmě si přitom řádně pročistili "komíny" :-) při animaci princezny... a dále pár pěkných obrazových kompozic. Pokud to tady ovšem řada lidí hodnotí předně kvůli době vzniku a ojedinělosti filmu, vysvětluje se tím mnohé. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Proč v současnosti nevznikaj tak kvalitní animovaný temný fantasy ze starý školy? Vím, příběh to má hodně pitomý a přímočarý, ale co chtít víc od subžánru sword & sorcery než brutální řezničinu. Radši si ani netroufám spočítat, kolikrát jsem v dětství DVDýčko Oheň a led na přehrávači sjížděl – za to hlavně děkuju mojí bábi, která mi ho tehdá koupila za 39 Kč na poště 🔥❄️ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Solídny animák so skvelou animáciou (najmä scény z džungle) a atmosférou trashových sword-and-sorcery, ktorého najväčšou slabinou je mizerný príbeh, ktorý od polovice stopáže veľmi nemá čo ponúknuť. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na výsost spokojen. Tvůrce se snažili do celkem krátké stopáže vměstnat co nejvíce fantasy propriet, což způsobilo trochu chaotický slepenec, ale co, na plochost děje tentokrát kašlu, i když scénárista Roy Thomas má, hlavně žánru fantasy, na víc. Co mi učarovalo, byla do detailu dokonale propracovaná animace. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Kultová klasika legendárneho Ralpha Bakshiho (ku ktorému som sa nehanebne prepracoval až v druhom kvartáli roku pána 2014, hanba mi) z dôb, keď sa po pláňach Cimmerie preháňal (a mečom obratne oháňal) Barbar Conan, keď už desaťtisíce nadšencov putovali Stredozemou v spoločnosti hobitov, elfa, trpaslíka a kúzelníka, a keď dvaja muži stojaci za nimi, J.R.R. Tolkien a Robert E. Howard stvorili čosi ako kánon klasickej dobrodružnej fantasy. Fire and Ice je potomkom ich nesmrteľného odkazu, dodržiavajúcim uzákonené rozprávačské postupy a archetypálne charaktery v príbehu plnom hrdinskej epiky, pripomínajúcej viac Howardov, než Tolkienov rukopis. A predsa sa možno Fire and Ice svojou rozmanitosťou, zložito skonštruovaným svetom (Bakshi na začiatku na diváka vybafne hŕbu informácií, ktoré je nutné vstrebať, ale dá sa to prežiť) a dynamickým postupom inak jednoduchým dejom, obsahujúcim množstvo zbesilej a naturalistickej akcie, súbojov na ostrie meča a podivných tvorov, pripomína viac útly kultový Almuric, než príbehy slávneho barbarského bojovníka. Ja som sa rozhodne bavil, a spojenie postáv, podielu akcie a dialógou, putovania po krajine, strihu a hudobného podkresu mi mimovoľne pripomenulo kostru a štylistiku rozprávania v starej trilógii Star Wars (epizódy IV-VI). Žeby sa aj Lucas inšpiroval v klasických kanonických dielach literárnej fantasy? Tak či tak, toto dielo by nemalo zostať nepovšimnuté a je to veľká škoda, že je tu tak nedocenené. Len tá princezná mohla byť možno trochu viac oblečená... alebo nie? 80% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zdařilá animace? No tak je pravda že vždy po 5ti vteřinovém "zamrznutí" obrazu se jednoduché postavičky zase rozpohybovali. A neco o ději? Hmmm ... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zvažoval som aj 5 hviezd. Dejovo strašne plytké, ale vizuál cool, tak veľmi… ako ten plagát. Vidieť to v predškolskom veku, pravdepodobne by to patrilo medzi najväčšie srdcovky, ktoré mali dopad na formovanie mojej osobnosti (akými u mňa boli napr. rané burtonovky a seriálové TMNT). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Zajímavé fantasy, Bakshio mám moc rád, i když jsem na jeho filmech nevyrůstal, ani jsem je prakicky moc neznal, tak tenhle autor si mě chytl hned prvním filmem co jsem od něho viděl(Wizards) a pak to jelo Fritz the cat a teď Fire and ice. Je pravda že tohle je z těch 3 kousků asi nejslabší, ale i tak. Bakshi udělal nádherný svět který podrthl nádhernou animací. Škoda že tyhle filmy se už nedělají. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Bakshi měl být výtvarníkem. Jeho světy, ten v Ohni a ledu obzvlášť, jsou vizualně zajímavé, nápadité, mají slušnou atmosféru... Jenže Bakshi-režisér jim nedokáže ve filmové podobě dát jediný silný moment a sleduje je téměř bez zájmu a znuděně. Týká se to snad všech jeho děl, epických příběhů jako "Oheň a led" nebo "Pán Prstenů" se to ale dotkne bohužel nejvíce. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Absolútne ultimátna záležitosť, ktorá sa až brutálne drží howardovského štýlu a pripomína krásne Conanovské časy. Postavy konajú, čo musia, psychológia nie je dôležitá, vedľajšie postavy a obludy sa objavujú a miznú, len aby to pôsobilo pestro a košato. Finále je priamočiare ako hrom a vyhýba sa klasickému naťahovaciemu klišé. Žáner sword&sorcery vo svojej najčistejšej podobe. A neviem na koľko to bude ukazovať na moju zvrátenosť, ale princezná bola fakt rajcovná... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejpřirozenější (eroticky sexi) pohyby postav, jaké jsem kdy v animovaném filmu viděl a to je, prosím, film z roku 1983! Profesionální brakové fantasy! Lepší ani nejde vytvořit! ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Len kvôli veku a ojedinelosti je to za tri, inak slabulinké. Zo začiatku som pátral po nejakej metafóre, v polovici to vzdal a poslednú tretinu sa už len modlil, aby tých nezmyslov (nebudem obťažovať vŕtaním sa v pre mnohých nepodstatných detailoch) bolo čo najmenej. Presne kvôli takémuto ľahkomyselnému zaobchádzaniu je (bola) fantasy podceňovaným žánrom. Vyhovujú mi dôslednejší scenáristi... ktorí by sa toho mohli chytiť, podoťahovať i porozvíjať niektoré motívy, prepracovať postavy a takýto hraný remake by bola potom bašta na pohľadanie! ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Za skvělou zábavu, někdy i nechtěnou, dávám ****. Bakshi je Bůh. Zvrhlý a zábavný. A co teprv až si pustím něco úchylnějšího a zábavnějšího...? ()

Související novinky

Oheň a led podle Rodrigueze

Oheň a led podle Rodrigueze

20.12.2014

Conanovsky laděných fantasy není nikdy dost. Letošní Hercules s Dwaynem Johnsonem nakonec slavil slušný úspěch, takže není vývoj dalších žánrovek v zásadním ohrožení. Komu to hraje do karet? Robertu… (více)

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

28.04.2012

O tomto projektu už jsme před nějakým časem psali. Chvíli to vypadalo, že upadl v zapomnění, ale Robert Rodriguez se ho nevzdal. A teď tvrdí, že hned po Machete Kills a Sin City 2 konečně natočí… (více)

Robert Rodriguez plánuje hrdinskou fantasy

Robert Rodriguez plánuje hrdinskou fantasy

31.07.2011

Kdysi dávno byl kandidátem na režii nového Conana. Nic z toho nebylo. Pak chtěl natočit novou verzi Rudé Sonji. Z toho taky sešlo. Robert Rodriguez ale pořád touží po pořádné heroic fantasy se… (více)

Reklama

Reklama