Reklama

Reklama

Ali - Baba a 40 loupežníků

  • Česko Alí Baba a čtyřicet loupežníků (více)

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh na motivy pohádek Tisíce a jedné noci. Ali-Baba je sluhou bohatého pana Cassima. Ten ho jednoho dne pošle na trh, aby mu přivedl otrokyni. Ali-Baba tam objeví krásnou tanečnici Morgianu, avšak sám se do ní bezhlavě zamiluje. Brzy objeví tajnou cestu do zlodějského doupěte plného zlata, kde ukradne obnos potřebný na to, aby mohl svoji milovanou vykoupit z otroctví. Vůdce loupežníků si však takovou troufalost nenechá líbit. Zburcuje svou bandu a vydají se Ali-Babovi po krku! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

kasol 

všechny recenze uživatele

Jedna ze starších verzí pohádky na motivy Tisíce a jedné noci. Zajímavostí je, že v hlavní roli mimo Fernandela se objevila známá egyptská tanečnice a herečka Samia Gamal, roz. Zeinab Ali Khalil Ibrahim Mahfouz Zeinab. Narodila se 22.2.1922 v Bani Swaif v Egyptě a zemřela 1.12.1994 v Kahiře. Za svého života vytvořila desítky filmových rolí. Po celém světě se proslavila hlavně svým osobitým tanečním uměním. Egyptský král Farouk prohlásil v r. 1949 Samii Gamal národní egyptskou tanečnicí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na Francúzsku produkciu je to podarené ale len v určitých medziach, len keby menej ceril zuby herec Fernandel dalo by sa na to lepšie pozerať. Možno by to chcelo aj zaujímavejšie spracovanie aspoň po obsahovej stránke oproti tomu čo nám tento film ponúka. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

U nás už dnes takřka polozapomenutý film, vysílaný ČT naposledy někdy na počátku osmdesátých let, jednalo se o pohádkovou komedii na motivy pohádek z "Tisíce a jedné noci" se sympatickým zubatým Fernandelem v titulní roli. Jaká to škoda že tento film už dnes nikde nedávají. No ono nová doba si žádá nové filmy a na tyto klasické se již pomalu po zapomíná..Malá filmová ukázka, která určitě stojí za připomenutí:http://www.youtube.com/watch?v=NSkiOaNwkHM. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Obsahově dosti změněné, takže příběh neodpovídá literární předloze. Zde Ali Baba na závěr rozdává poklad chudým a zůstává mu jeho "poklad", milovaná tanečnice Morgiana. Výrazná velká tvář Fernandelova s koňskými zuby se do hlavní role Ali Baby dobře hodí. Jinak pěkné, neobyčejně barevné, v orientálním prostředí (točeno v Maroku) a s nádhernými kostýmy. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc hezká pohádka s půvabnou orientální atmosférou, arabskou flétnou a loutnou, letním sluncem, velbloudy, oslíkem a papouškem.. Fernandel je po všech stránkách úsměvný, Samia Gamalová okouzlující tanečnice, no a jiná pohádková variace mi vůbec nevadila, právě naopak byla to příjemná změna.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vysoko kvalitny film, Ali Baba je uz dnes vlastne flklor, nadherne kulisy a genialne dialogy. Uz viem, preco mam rad taketo filmy : 85 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemná nenáročná rozprávka, v ktorej je Ali ešte väčší ťuťmák ako v predlohe rozprávok 1000 a jednej noci. Na rozdiel od blízkovýchodného orientu pôsobia kulisy filmu skôr mediterránne (asi Alžírsko alebo Maroko), ale ponúkajú dostatočný dobrodružný nádych. Škoda, že sa rozprávka drží predlohy iba v hrubých rysoch, ale aj v takomto prevedení pôsobí celistvo, zábavne a príjemne. A ešte keď zoberieme v úvahu, že to bolo natočené pred 70 rokmi. Úsmevné, že si ženy zakrývajú časť tváre (lebo sa hanbia), ale inak tancujú s holým bruškom a v podprsenkách. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kvalita je na rok 1954 velice dobrá, pohádka je to opravdu hezká a že se tu Fernandel stále cení je myslím jen pro dobro pohádky a pro pozitivní dojem z celého filmu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Diváci těšící se na klasický velmi známý příběh budou velice zklamáni. Tohle je zcela něco jiného a z původní předlohou to nemá pranic společného. Na výpravě, kostýmech a vůbec celé atmosféře se nešetřilo a tak alespoň v tomto směru docela zaujme. I ta arabská kultura je zvýrazněna dobře. Na dobrodružný žánr však tady toho dobrodružství zase tolik není a byť se Aladin neustále culí od ucha k uchu, k pobavení tu není takřka nic. Jako historický příběh z arabské země pojednávající tehdejší zvyklosti a mravy by mohl být snímek hodný k pochvale, ale protože se jedná o úpravu příběhu ze sbírky lidových pohádek ‘Tisíc a jedna noc’, spíše se setká s nepochopením. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Pomerne neznáma, ale rozhodne zaujímavá verzia klasickej rozprávky z Tisíc a jedna noc. Dej je miestami napínavý, niekedy zábavný, možno by to chcelo sympatickejšieho hlavného predstaviteľa, ale celkove je to sympatická rozprávka. ()

Jimbopepo 

všechny recenze uživatele

Odporne vyškerený Ali-Baba robí z rozprávky reklamu na zubnú pastu. Celkovo sú herecké výkony dosť naivné a oveľa zábavnejšou a rozumnejšou formou spoznania Ali-Babových dobrodružstiev pre mňa bola kniha. ()

Reklama

Reklama