Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neuvěřitelný příběh původně amatérského fotografa slunečního zatmění Miloslava Druckmüllera, který svou vytrvalostí a invencí způsobil světový průlom ve výzkumu Slunce... Pro vědce Slunce není jen zářící koule na obloze, která nám dává světlo a teplo, je to vesmírné těleso, jehož bouřlivé procesy mohou zničit naši civilizaci. Zkoumání mechanismů magnetického pole Slunce je možné jen v momentu úplného zatmění. Je tu ale háček. Zatmění trvá jen pár minut, během kterých je nutno co nejlépe všechno zaznamenat a potom výsledky matematicky zpracovat. Ačkoli by chování Slunce mohlo zničit energetickou síť, na níž závisíme, jeho výzkum se díky tomuto problému dlouho nehýbal z místa. Pak ale přišel brněnský profesor matematiky Miloslav Druckmüller s neobyčejným nápadem, který všechno změnil. Co bylo zpočátku jen osobním koníčkem provozovaným o dovolených, změnilo se ve spolupráci s vědci celého světa i NASA – a také ve slavné vizuálně fascinující záběry. Dokumentární film Helios zachycující neuvěřitelný příběh českého vědce je zároveň portrétem, populárně vědeckým filmem i road movie po americkém Západě, kde se v roce 2017 sledování „Velkého amerického zatmění“ stalo společenským fenoménem. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Úžasné spojení nadšení pro Vesmír, fotografického umu, techniky a matematiky. Zasejc jeden PÁN Miloslav Druckmüller, na kterého můžeme být pyšní..pro každého fandu nekonečného universe prostoru. ()

Iono 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a zajímavý film, profesor Druckmüller je velmi sympatická osobnost. Oceňuji, že film není jen vyprávění o sluneční fyzice, ale podařilo se předat i něco z nadšení protagonistů a ukázat, kolik práce za fotkami je, zejména při samotném pořizování na místě, ale i v dalším procesu. Film je podle mě vhodný jak pro odborníky, tak i širokou veřejnost. Já jsem trochu postrádal vysvětlení toho, čím je vlastně tato metoda tak unikátní - resp. jaké výsledky dostávají další vědci nebo amatérští fotografové, kteří se tématem zabývají a jistě také používají skládání různě exponovaných obrazů. Také by mě zajímalo, kde přesně leží těžiště této práce - zda jde o vysloveně vědecký přínos, nebo zda jde o spíše estetickou stránku věci. Předokládám ale, že kombinace obojího. Výsledný dojem z filmu je pro mě ale ryze pozitivní a jsem rád, že mezi námi žijí skuteční lidé, kteří tak zajímavou práci odvádějí. K dobrému dojmu pomohla i vysoká řemeslná úroveň tvůrců a dobrý spád filmu, délka byla taky akorát. Jdu pátrat, kde koupit nějakou fotku. ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Paráda. Bylo mi ctí se na dokumentu podílet a ještě větší v něm i vystoupit. Velice zdařilá forma vyprávěni a nadprůměrná technická forma (kamera). ()

Reklama

Reklama