Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po přepadení Německem došlo na celém okupovaném území SSSR k rychlému vzniku partyzánských skupin, které prováděly odbojovou a sabotážní činnost. Jednalo se jednak o zbytky sovětských vojsk, které díky velkému prostoru zůstaly izolovány v ,,kapsách'' během rychlého německého postupu a jednak o muže a ženy z řad civilního obyvatelstva. Díky nesmírně rozlehlým oblastem Ruska, hlubokým lesům, bažinám atd. neměli Němci prakticky žádnou šanci všechny skupiny zničit. Pokud se zjistilo, že někdo pomáhal partyzánům, chovali se Němci nesmírně brutálně a nejednou kvůli tomu byla vyvražděna a vypálena celá vesnice. Vladimir (debutující tehdy divadelní herec) Gregory Peck vede jednu z takovýchto skupin. Jejich základna je ve zbořeném klášteře uprostřed lesů poblíž města Tula, které leží asi 130 km od Moskvy. Jeho skupina je ve spojení s dalšími partyzánskýmim oddíly a narušuje Němcům zásobování sabotážemi. Odstřelují kurýry, vyhazují muniční sklady a podminovávají železniční tratě. Němci se jeho skupinu snaží zuřivě vypátrat. Chod jednotky narušují jen občasné ztráty některého ze členů při nebezpečných akcích. Vše se však záhy změní, když ke skupině dorazí krásná Nina. Ta je světově proslulou baletkou, toho času tančící v opeře Moskvě. Nina jako mnoho dalších umělců vyslyšela výzvu Stalina aby umělci jeli k jednotkám a bavili uměním unavené vojáky. Mezi Ninou a Vladimirem začne pomalu vznikat pouto, kterého si však všimne Jelena. Ta je Vladimirovou věrnou pobočnicí a tajně jej miluje. Nově příchozí žena tak do sehrané a perfektně fungující jednotky vnese neklid, navíc v předvečer velké protiněmecké ofenzívy.... Za zajímavost stojí účast H. Haase v roli kováře Fedora. (H. Haas dostal v roce 1939 výpověď z Národního divadla z rasových důvodů a posléze uprchl se ženou do USA). (Big Bear)

(více)

Recenze (8)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný snímek, který je unikátní tím, že se příliš často nestává, aby Američané točili o druhé světové válce z pohledu Sovětů. Zde, se začínající hvězdou Gregory Peckem, rozjíždí příběh o partyzánech, kterému nechybí napětí, dobré akce (např. hned úvodní střelba ostřelovačkou), ale také na emoce silnější scény. Dny slávy jsou zapomenutým válečným snímkem, který však má co říci i dnes, obzvláště fanouškům Gregoryho Pecka. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré i když mírně naivní. Oceňuji však tu americkou snahu natočit v roce 1944 film o partyzánech v Rusku. Velká část filmu je natočena ve studiových kulisách a chvílemi jsme měl dojem, že spíše sleduji divadelní představení než válečný film. K nějakému autentyčtějšímu dojmu nepřispívají ani herci, kteří ač celkem rusky oblečeni a s ruskými jmény stále vypadají americky. Navíc všichni partyzáni mají obleky jako by právě vylezli z čistírny :-). Přesto však na mne zapůsobilo ztvárnění některých bitevních scén, které bych řekl je na svoji dobu celkem solidní. Zejména závěrečná bitva byla zajímavá, ale více nechci vyzrazovat. Pohled na Huga Haase pohladil na duši a ačkoliv mluvil anglicky, jeho ,, maminko Olinko '' znělo ve filmu tak krásně. Když to shrnu je to takový klasický melodramtický film ze čtyřicátých let s typickou hudbou, ozvláštněný ,,exotickým'' prostředím Ruska. Více v mém obsahu. Tři náboje do protitankové pušky! * * * ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vojnový príbeh zo zákulisia partizánskej skupiny sa vyznačuje značnou dávkou romantiky. Gregory Peck bol spoľahlivý už v mladom veku, vo filme sa blysne aj Hugo Haas. Snímok má peknú čiernobielu kameru a poctivú réžiu. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Viac než vojnový je to skôr romantický film, na ktorého pozadí sa odohráva vojna. Aj keď celý čas sledujeme počínanie partizánskej skupiny, veľa vojnovej akcie si neužijeme, postavy viac diskutujú než bojujú. No niektoré sladkobolné dialógy a scény bolo treba zostrihať, lebo dosť narúšajú vyznenie celého filmu. Aj tá záverečná (jediná) bojová scéna je taká naivná a nerealistická až to bolí, ešte keď počas nej hlavná krasotinka skladá partizánsky sľub počas nabíjania veliteľovej zbrane... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

DNI SLÁVY teda nie sú žiadna sláva. Opäť jeden z mnohých vojnových snímkov z vojnovej éry, ktorý sa pohltil melodramatom a romantikou. Nemám nič proti takémuto prístupu, ale na ploche necelej hodinky aj pol je to veľa. Buď dbať na akčno-dobrodružnú stránku, alebo pridať ešte nejakú tú hodinku, aby to bolo vyvážené ( viď KOMU ZVONIA DO HROBU 1943 ). ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Film sice špatný, svou scénáristickou hloupostí se nijak nevymykající jiným v té době natáčeným válečným agitkám, přesto ale zajímavý jako unikátní artefakt doby. Nevím, jestli existuje ještě jiný film, ve kterém Holywood - v době amerického spojenectví se Stalinem - takhle vehementně glorifikuje heroismus sovětských partizánů. O rok dříve ani o rok později by asi něco podobného nemohlo vzniknout. Doporučuji sběratelům filmových kuriozit, kteří ocení možnost vidět Gregoryho Pecka, kterak ve své první filmové roli pojídá boršč, zabíjí nacisty a líbá soudružku z moskevského baletu. ()

Reklama

Reklama