Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julie (Sofie Gråbøl) prichádza ako nová učiteľka z dánskej pevniny učiť do školy na odľahlý nórsky ostrov, kde sa všetci navzájom dobre poznajú a všetko chcú riešiť s Božou pomocou. Po čase začína podozrievať miestnych, že niečo ukrývajú. Ide o čosi týkajúce sa pôvodu tajomného zla, ktoré je v poslednom čase pravdepodobnou príčinou niekoľkých úmrtí na ostrove. V dôsledku tohto záujmu sa Juliin život zrazu ocitne v ohrození. (sochoking)

(více)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Solidní neznámej kousek o dánské učitelce, zapadlém norském ostrůvku a jeho pobožných obyvatelích. Ke zhlédnutí s anglickými titulky v příšerné VHS kopii zde. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Hlavnou hrdinkou tohto hororu je Julie, Dánka, ktorá sa po rozchode s priateľom presťahovala na malý ostrov na severe Nórska, kde začala pracovať ako učiteľka. Od začiatku sa však necítila vo svojej koži, pretože komunita obyvateľov sa správala zvláštne, či už dospelí, alebo deti a od začiatku jej dávali najavo, že medzi nich nepatrí. Julie taktiež zistila, že na ostrove sa v poslednej dobe udialo niekoľko podozrivých úmrtí, ale zdá sa, že to nikoho netrápi. A to ešte nevie, aké peklo ju tam čaká! Zaujímavý hororík o nábožensky sfanatizovaných ostrovanoch. Slušná atmosféra, hudba a herecké výkony. Najmä ku koncu to bolo nesmierne napínavé. Chválim... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný horor z Norska. Gore se bohužel ve filmu nedočkáme vůbec, za to nám film nabídne obstojnou a mrazivou atmosféru s jedním slušným zvratem. Nenudil jsem se, bavil jsem se. 65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní thriller ano, horror ne. Film mě opravdu překvapil, byť nijak originální není. Dokáže však navodit výbornou atmosféru a v momentě, kdy jde o život, je neobyčejně silný. Některé scény mi připomněly italské mistry (Fulci, Argento, Bava...). Smrt ve zvonici, dívky v rudých šatech, snad jen ty černé rukavice chyběly. Skvostná kamera předkládá nádherné exteriéry severské přírody. Během sledování si kromě Italů možná vybavíte Rituál (Wicker Man). A pak samozřejmě všechny ty snímky ukazující, jak snadno lze zneužít víru a v jejím jméně páchat odporná zvěrstva. Slavná sprchová scéna nebyla sice důsledná, na druhou stranu ji doprovázela hudba z Psycha... Jinak soundtrack zvolili tvůrci na jedničku. Jeden by si myslel, že být učitelkou v Dánsku či Norsku není žádný med (rozhodně to není ale ve Švédsku, kde dnes doplácejí na nedůslednou výchovu). Nečekejte krvák, ale film, který je velmi zneklidňující a ve finále slušně napínavý. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poslabší nevýrazný nórsky sektársky horor (pardon za vyzradenie pointy jasnej už niekde na konci prvej polhodiny), ktorý láka inak skvelou, však tu nie až tak úžasnou Sofie Gråbøl v hlavnej roli učiteľky Julie, ktorú vyhodia z dánskej školy, a tak si nájde novú pozíciu na malom nórskom ostrove so silnou kresťanskou komunitou. Po väčšinu času, s výnimkou posledných približne 20 minút, sa tam toho veľa nedeje, miestami mi nebolo jasné, či pozerám horor (ktorého je tam pomenej), uťahanú drámu alebo ženský film (tým odkazujem na niektoré Juliine úlety) a ja som niekde v polovici zistil, že sa celkom nudím. Na filme je vidieť, že sa mu priveľa financií nedostalo a miestami sú niektoré aspekty tak amatérske, až ma z toho rozbolela hlava. Ale môžem si v zozname krajinno-žánrových kombinácií zaškrtnúť položku "nórsky horor". P.S.: Haga je mi vrcholne nesympatický. 40% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podpriemerný, slabučký thriller z nórskeho severu. Námet bol dobrý, ale všetko stroskotalo na nevýraznej forme a réžii. Rozbiehalo sa to zaujímavo, veľmi skoro to však celé upadlo do sektárskej nudy. Čakal som hustejšiu atmosféru, rozumnejšiu zápletku a väčšie napätie, podporené tajomnými nezodpovedanými otázkami s prípadným mystériom. Neprišlo však ani jedno z toho, vždy keď sa začalo schyľovať k niečomu zaujímavejšiemu, veci sa zastavili na pol ceste a dobrý úmysel vyhasol ako sviečka. Ani predstava nábožensky pobláznenej komunity nebola bohviečo, to platí aj pre postavu hlavného záporáka, ktorý bol na môj vkus nevýrazný a šedivý ako myška. 35/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Bez prekvapenia, bez krvi, v pomalom tempe.. na druhú stranu uveriteľné a nepríjemné. Hustá tiesnivá atmosféra je najväčšou devízou tejto neznámej nórskej depky. Nejaké amatérstvo na tom vôbec nie je vidieť, naopak, neherci sú až moc slizkí a presvedčiví, atmosféra funguje dokonale. V tejto dedinke by som sa teda vážne nechcel ocitnúť .. PS: Za povšimnutie stojí aj perfektný pesničkový soundtrack, na horor nezvyklý. Ten sa mi vlastne páčil ešte viac ako film samotný ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce velmi uspokojivé – to, co někteří zdejší uživatelé označují za amaterismus, je podle mého naopak největším trumfem filmu. Velmi zajímavá je také vícevrstevnatá hlavní hrdinka. Bohužel, celkový dojem padá s nepříliš nápaditým scénářem. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak to zas byla jednou síla. Už jsem si tak nějak zvykla, že Norové točí tak trochu zvláštní (čti divné) filmy, ale tohle překonalo všechna má očekávání. Byla jsem podle obsahu i zdejších komentářů připravena na něco ve stylu Rituálu, tedy že mladá učitelka přijede na odlehlé místo, kde se dějí nekalé věci, které jak zjistí mají na svědomí nábožensky zfanatizovaní obyvatelé. Ti jí půjdou po krku a celé to bude zahaleno mysteriózním nádechem, možná i s nějakou tou děsivou scénou navrch. Jenže tady jsem měla pocit, že jsem se ocitla mezi těžkými magory, kteří jsou náhodou k tomu všemu ještě nábožně založení, ale není to primární příčina jejich šílenství. A jediná kladná postava mezi nimi je obecní blázen - ano i tito vážní adepti na uzavřené oddělení psychiatrického ústavu mají svého obecního idiota, to bylo něco co mě dorazilo úplně. Z tohoto pohledu je těžké hodnotit herecké výkony, ale pokud bylo jejich záměrem vypadat a chovat se jako totální vypatlanci, tak to zvládli na výbornou, to zase ano. Jediným světlým bodem tak zůstala Sofie Grabol i když ani ona nepředvedla nic tak výjimečného, jenže na její obranu, s takovým scénářem to jde asi dost těžko. Co se týká té tajemné atmosféry, působilo by to o moc lépe, kdyby za každou druhou napínavější chvilkou nenásledoval nějaký rozjuchaný poprockový song, který bych si pustila klidně na pohodu, ale do takového typu filmu se absolutně nehodí. A hned nato zas nějaký horrorově vypjatý moment, který spočíval hlavně v tom, že kdosi zařval a zvukař to pustil naplno, aby to bylo ještě strašidelnější. Tedy asi, já nevím, protože moje pocity se zmítaly někde mezi znechucením a nevěřícným smíchem. A když k tomu přičtu ještě tu závěrečnou naháněčku o život, co už se zvrtla v úplnou béčkovou blbinu, jsem ráda, že jsem mohla svým skromným hodnocením snížit celková procenta aspoň o ty tři body i když i těch 67% je z mého pohledu ještě pořád dost. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Tak ako pri Dorothy Mills, aj tomuto filmu musím trochu prilepšiť. Mladá učiteľka z Dánska prichádza učiť na školu, ktorá sa nachádza na malom nórskom ostrove. Hneď po prípade je však svedkom niekoľkých udalostí, zisťuje, že na ostrove spáchali dievčatá (ako sa hrdinka dozvie neskôr, nie "len" oni) samovraždu. No ako sa neskôr ukáže, toto tvrdenie nie je pravdou a hrdinka sa snaží prísť na kĺb všetkým tým zvestiam. Film má veľa spoločného s vyššie menovaným Dorothy Mills - príchod na ostrov, vraždy, tajomstvá, mysteriózno, deti atp., dokonca mi príde, že Dorothy Mills mohol byť pôvodne francúzsko-írsko-anglický remake či pocta (kvalitou sú však na zhruba takej istej úrovni). Príbeh je tu perfektne spracovaný, atmosféra funguje a soundtrack je taktiež výborný. Podobné mysteriózne filmy zvyknú byť miestami aj nudné, no v prípade týchto dvoch filmov to tak nie je. Slabšou stránkou filmu je záver, presnejšie posledných 10 minút, kedy fanatickí katolíci naháňajú ústrednú dvojicu a otvorený koniec: Ostala tam? Neostala tam? ()

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Horor to není v žádném případě. 2) Občasná nuda ano. 3) Paul–Ottar Haga by měl být jmenován (či zvolen) předsedou Cechu hereckých neumětelů.------- Klišé, nedotaženost a nepřesvědčivost pohřbívají slušné a zajímavé momenty Temného ostrova – ještě slyším údery hrobníkovy lopaty na víko celuloidové rakvičky. Jenomže vzpomenu-li si na Bennyho Hinna nebo Argentinskou duchovní obrodu a tzv. "zubní zázraky", přihazuji druhou hvězdu (či spíše zlatou plombu) a mizím. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Nečekaně velmi dobrý severský triler s pěkně budovanou atmosférou. Drsné prostředí, tajnůstkářští starousedlíci, pár tajemných úmrtí a uprostřed toho jedna vyděšená holka z města. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Dánska učiteľka prichádza na malý Nórsky ostrov. Ostrov ma temné tajomstvo, dve školáčky, ktoré údajne spáchali samovraždu. Keď tretie dievča takmer zomrie z toho istého dôvodu, učiteľka začne podozrievať... Krásne prostredie v trochu nudnom filme, ale zaujímavý námet so šialeným kňazov v malej farnosti. Exorcizmus a strach zo sexuality a zmien. Tento film sa mi páčil. ()

Rathalos odpad!

všechny recenze uživatele

Reziser tohto filmu musel byt urcite pod vplyvom nejakych omamnych latok,lebo toto je totalna norska sra*ka prveho stupna,ktora konci u mna odpadom...:-) ()

Reklama

Reklama