Reklama

Reklama

Připravte se na nejskandálnější milostný příběh o dospívání... a explozích! Jakmile studenti na jejich střední škole začnou nevysvětlitelně vybuchovat (doslova...), maturanti Mara (Katherine Langfordová) a Dylan (Charlie Plummer) se snaží přežít ve světě, kde každý okamžik může být jejich poslední. Poté, co se mezi nimi zrodí nečekaná láska, Mara a Dylan zjistí, že když už nemají příslib zítřka, mohou konečně začít žít pro dnešek! (HBO Europe)

(více)

Recenze (62)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle náměty, které své postavy připraví o jejich ontologickou jistotu a nutí je, aby se s tím nějak popasovaly. Zvlášť pro letošní rok je to takové ryze aktuální. Esem tohoto filmu jsou nicméně především dva hlavní hrdinové, kteří mezi sebou mají skvělou chemii. Takováhle středoškolská romantika s těmito hrdiny by se mi asi dost líbila i tehdy, kdy jejich spolužáci samovolně nevybuchovali. Závěrečná třetina bohužel trochu ztratí směr a v porovnání s předchozími šedesáti minutami už to není ono. Ale epilog je zase fajn. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Střední škola byla vždy vděčné téma. Vztahová linka funguje, takže je to celé o tom, zda se divák přenese přes hektolitry krve všude kolem. Není to jednoduché, protože ve finále se ukáže, že výbuchy měly banální řešení a hlavní myšlenka filmu mohla klidně vzniknout kolem reálného základu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Občas se skutečně vyplatí pustit se do něčeho neprověřeného, co třeba nemá tak dobré hodnocení a z traileru člověk ví, že ho v tom filmu alespoň udrží sympatičtí herci. Což ale není případ Spontaneous. Což o to, hlavní dvojka je skutečně dobrá a v závěru si Brian Duffield docela hezky hraje z emocemi. Jenže...je to pekelná nuda. Nuda ² a navíc hlavní námět filmu mi přišel totálně imbecilní. Tak trošku jsem čekal, že se nám tvůrci alespoň pokusí vysvětlit, proč žáci umírají tak jak umírají, ale zjevně to prostě vysvětlit nešlo, protože je to prostě jenom blbost, co tu figuruje zkrátka jen tak z plezíru. Nekoukejte na to, ani pokud se vám líbí Katherine Langford (místy je tu docela za krávu)...5/10 ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Absolutně netuším, co tohle mělo být. Možná originální, ale jinak absolutně nevtipné a nezajímavé. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Máte-li rádi komedie z prostředí středních škol a nepravděpodobné romance mezi outsiderem a sympatickou dívkou, která nepatří k nafrněným primadonám, Spontaneous vám nabídne obojí a navrch přihodí krvavou zápletku, jejíž uchopení se napříč filmem pohybuje od skvělého přes nepřekvapivé až po bezradné. Režisér Brian Duffiled odvádí zkušenou práci a obzvlášť v první polovině zásobuje diváky vynalézavě natočenou dávkou zábavy, zatímco dva hlavní hrdinové jsou svou uměřeností a nerdovskými filmovými citacemi (dojde na E.T. a samozřejmě na Davida Cronenberga, nekorunovaného krále vybuchujících hlav) taktéž skvělí. Bohužel, v poslední třetině se nedaří dostát všem načrtnutým motivům a přichází dost rutinní vykrádačka stokrát viděné psychologické sondy do rozervané dospívající duše, která náhle neví, jak si zachovat vlastní tvář. Katherine Langford je ale super, a kdyby se podařilo zůstat na vlně vypravěčsky stylové a nápadité první půlky, šlo by o jednu z nejlepších komedií se středoškoláky - a s vybuchujícími hlavami navrch. 65% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Minimálne beriem aspoň ten originálny nápad s vybuchujúcimi hlavami. A že to nie je taká štandardná romantika. Dejová linka nenudí a väčšinou sa na tom človek baví. Nič zvláštne, ale na ten lepší priemer to určite má. 65/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Středoškolská (skoro) romance, v níž (za nezjištěných) příčin) vybuchují (skoro) maturanti. A v popředí stojí jedna vnadná blondýnka, co by ráda podnikla jeden pořádný (roz)krok do své dospělosti. Brian Duffield je znám svými scenáristickými zakázkami, ovšem výlet do oblasti režie učinil až s tímto kouskem, který by klidně mohl zapadnout mezi sérii Nezvratný osud. Kdyby se mu ale chtělo. A jelikož se mu nechce, hlavně absentuje jakákoliv sestavená teze, co má za následek katastrofické řídnutí řad omladiny, tudíž je zvolen jiný směr i přístup. Komediální romance, prvky scifi i hororu, to není žádné novum. Nicméně se dá na tomto mixu žánrů vystavět solidní podívaná, která má inteligentní až bizarní nástin. A hlavně vnadná Katherine Langford v titulní roli exceluje. Pravda, hraje středoškolačku a ve skutečnosti už není náctiletá, rozhodně však umí podržet svého režiséra. Z jeho režie je víceméně cítit začátečnická neobroušenost i nezkušenost, film v žádném případě nedisponuje závratným tempem a speciálními efekty, co by si zasloužily superlativy, rozhodně však byl podán patřičný důkaz o tom, že koexistence nesourodých žánrů ma v sobě kus neotřelosti a vzácné tolerance. Tak snad se duo Katherine Langford a Brian Duffield ještě (nesexuálně) spojí i napříště a ukojí diváky svérázným dílkem. 8/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Bye bye happiness, I think I’m gonna die. Perfektný film do súčasnej pandemickej neistoty. A doslova súhlasím s tým, čo napísal užívateľ lamps; Prvá polovica je originálna, s funkčnou chémiou medzi postavami, klasicky sympatickou Langfordkou a nábehom na kultový status. Ešte okolo konca prvej hodiny som si hovoril, že o takých 5 až 10 rokov možno... Potom ale scenárista nedokáže uspokojivo uzavrieť to čo vytvoril a tak tu máme ďalšiu variáciu na teenagerské traumy, čo síce v tomto poňatí stále originálne je, zároveň ale How I Live now a I’m Not Ok With This už sme tu mali. Škoda toho potenciálu. 65% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem ako sa budú ľudia dívať na "Spontaneous". Budú ľudia, ktorí film ocenia, no predpokladám, že viacerým to môže prísť príliš bizarné a divné. A viem to pochopiť. Určite to nebude film pre každého. Kam sa zaradím ja? Film v mnohých aspektoch oceňujem a bavil ma. No nie je to film, ktorý by som mohol odporúčať každému. Ak máte radi čierne komédie a nebude vám vadiť aj trošku grafickejší vizuál, tak si podľa mňa budete schopní niečo z filmu zobrať. V prvom rade mám rád postavy. A môžu za to aj dobré herecké výkony. Katherine Langford je veľmi presvedčivá. A veril som jej každú momentku. Aj tie vtipné, aj tie dramatické. Takisto nevieme prečo sa vlastne všetky tie veci okolo nej dejú. Prečo musia študenti takto zomierať? Nevieme. A tak je to často aj v živote. Nikto z nás nevie kedy reálne umrieme. Môže to nastať skutočne kedykoľvek. A myslím si, že aj to je záverečný odkaz, ktorý sa nám film ako divákom snaží venovať. Občas vo filme sú nejaké tie klišé, no nevenujú sa im tvorcovia príliš dlho. Inými slovami - trvajú príliš krátko na to, aby to začalo byť otravné. Film je podľa mňa vtipný v správnych momentoch, dramatický v správnych momentoch a dokonca je tu aj časť, kde by som film ohodnotil ako celkom creepy. Nebudem spoilovať, no povedzme to takto. Od určitého bodu už ten úvodný shock value opadne. A kým prvá smrť bude celkom grafická a šokujúca, o chvíľu to už nám to ako divákom príde skoro normálne (znie to hrozne, ale je to tak). No potom si to práve scénkou, o ktorej rozprávam tvorcovia rozhodnú napraviť a ten shock value sa na ten moment vráti. Pre mňa je to asi moment kedy film vrcholí. A je to veľmi dobre zvládnuté. Som rád, že som film videl, rozhodne to malo nejaké originálne prvky, ale odporúčať na sledovanie to budem len tým, ktorí majú radi trošku krvavejšie čierne komédie. Ak nie ste ten typ diváka, tak si radšej nájdite niečo iné. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nápad výborný, slušné spracovanie. Prvá polovica fajn, lenže potom sa to chcelo brať strašne vážne. Niektoré hlášky rozosmiali. Dvojica mi k sebe absolútne nepasovala, ale Plummer má potenciál. 2,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Absurdne smesny, chytlavy film. Je to hybrid teen hororu, satiricke komedie a teen romance. A take alegorie na na teen uzkost. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšik vybuchujúcich hláv a už vôbec nie v takomto žánri, kde sa všetko okolo toho snaží tváriť na klasickú stredoškolskú záležitosť so štipkou romantiky, ktorá bola ale veľmi mätúca. Mastnovlas Plummer totiž vyschol ako jesenná halúzka a pri bozkávaní to vyzeralo, ako by tam boli dve lesbičky: on ako tá vysušená a Katherine Langford ako tá, ktorá mu pravidelne žerie večeru. Inak kto nevidel, tak nech si radšej vychutná Plummera v seriáli Hledání Aljašky, kde bol nielen presvedčivejší, ale celý ten krátky seriál bol úplne o niečom inom, mal svoju kvalitnú krimi rovinu a mal tam aj oveľa krajšie dievča. Tento film sa mi vyslovene hnusil. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Filmová DEUS EX MACHINA opäť udrela a priniesla stručnú vreckovú príručku o zmysle života pre 21. storočie. Ústredná dvojica bola sympatická a scenár - hoci sa dal vyšperkovať aj oveľa viac - bol na dnešné pomery znesiteľný. Za 4 Cronenbergov. (18.11.2021) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Just another love story. No akorát že zde vybuchujou hlavy o stošest. Celkem zajímavá kombinace žánrů, protože v komediální rovině funguje film dobře, potěší časté hlášky a geekovské odkazy na filmy, v rovině teen movie funguje stejnětak, ono „párování“ hlavních dvou protagonistů je vlastně celkem cute a dokáže pobavit i zahřát u srdce a jejich chemie je zkrátka dobrá. Jakkoliv paradoxní se může spojení zmíněného s vybuchujícími studenty a hektolitry krve zdát, světe div se – výsledek funguje celkem obstojně. K tomu funguje i dramatická rovina a depresivní vyrovnávání se se ztrátami blízkých kamarádů, a dokonce funguje i závěrečný epilog, který vlastně jen podtrhává celý film se slovy „zítřek není jistý, užívej dneška, dokud to jde.“ Už takhle na první dobrou je asi všem jasné, že film do světa díru neudělá, ale na momentální pobavení se ve všech zmíněných žánrech je to víc než dostačující záležitost a když už si film nepustit jen kvůli tomuhle, tak může nalákat aspoň sexy Katherine Langford. Jednoduše béčková zábava na nudný večer dokonale vztyčující prostředník dnešním „basic teen lovestory“ filmům. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl dojem, že sleduji film, který bych mohl vcelku vysoko hodnotit, s postupem času se ale ukázalo, že je sympaticky cynická hlavní hrdinka spíše jen pozérkou, směsice žánrů taky dvakrát nepomohla a v závěru došlo i na patos a pravé americké hodnoty, takže jsem musel oželet i třetí hvězdičku, s níž jsem už téměř najisto počítal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pohodově obsazené a dejme tomu dvě třetinz celkem úsměvné, ačkoliv smích se v mém případě nedostavil ani jednou. Nicméně celou dobu jsem měl pocit, že téma by zasloužilo vážnější zpracování ať už jako psychologické drama, nebo klasický horor, přičemž romantickou linku bych klidně nechal. Komediální rovina mi k tomu prostě neseděla. A totoéž se dá říct o poslední cca třetině. Film sice přešel do kýženého vážnějšího módu, ale režii to moc nejde. Celkově průměr, který nenadchne a neurazí. 50% ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Celkem nuda. Čekal jsem něco víc, ale závěrečná třetina ukázala, že to fakt nuda byla... Hlavní hrdinka má ale celkem velký kozy, takže za mě cajk. 45% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Žánrová směs neurčité chuti 1)  v sobě nese zásadní rozpor mezi vcelku chytrými dialogy, které mezi sebou studenti vedou a neobyčejně hloupou zápletkou - vybuchováním lidí. Jasně, lze namítnout, že výbuchy jsou jen hyperbolickým vyjádřením existencionální nejistoty._____   2)  Spoiler. Studenty nijak moc nezajímá, o co jde. Nezajímá to vlastně nikoho - po prvním mrtvém běží jakési školní vyšetřování, ovšem policie se do věci vloží až po třetí (!) oběti. Je to, pravda, policie federální, ale očividně ani FBI, či co za složku to bylo, nic rozumného vcelku nepodniká. Tvůrci namítnou, že na celou věc nazíráme z pohledu studentů. Pak ale zapomněli dodat, že jde zřejmě o studenty zvláštní školy pro děti s inteligenčním hendikepem._____ 3)  Spoiler. Po celou dobu jsem si říkal: jaké jen tohle může mít vyústění? Jakou pointu mohu očekávat? Odpověď je jednoduchá. Film prostě žádnou pointu nemá, pokud za ni nepovažujeme vskutku blouznivý výrok, že máme žít pro dnešek, protože nevíme dne ani hodiny._____ 4)  Přitažlivý 21letý Charlie Plummer (Dylan) se smyslnými rty, Jared Ager-Foster (Jed) či Peter Bundic (Steve), oba nezjištěného věku, zaručují, že se mám alespoň já chvílemi na co dívat. Zejména dívky jsou ovšem poněkud přestárlé na budoucí maturantky, ať už jde o 24letou Australanku Katherine Langfordovou (Mara, tvoří párek s Dylanem) či dokonce 28letou Kanaďanku Hayley Lawovou (černošská Mariina spolužačka a kamarádka Tess). Ale u studentů zvláštní školy je třeba ocenit, že vůbec k maturitě došli, že._____ 5)  Chápu, že film je zde na ČSFD označen za komedii. Chápu i označení za fantasy. Ale co je v něm ze science fiction, mi do konce zůstalo skryto._____ 6)  Ne, že by snímek nepřinášel i nějaké ponaučení. Zde je to poznání napsané na transparentu, který nese jeden z protestujících před školou: The devil inside your children has found his way out! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vo svojom princípe to nebolo vôbec na zahodenie, ale celé to teatrálne "vybuchovanie" tiel bolo tou najväčšou slabinou celého filmu. To sa ako vážne nedali tie smrteľné "jatky" spraviť menej demonštratívnou formou? Určite áno, a hneď by to bolo odosť lepšie. Lebo vo svojej podstate mi dejová línia o "kliatbe" až tak neprekážala a v kontexte to malo celkom dobrý spád - aj vo vzťahu k psychologickom rozmere filmu. Satiricko-ironický štýl k tomu síce až tak nepasoval, ale dialógy boli zaujímavé. Nuž, škoda... max. 2* (hoci s potenciálom minimálne 4-hviezdičkovým). ()

Reklama

Reklama