Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (616)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád šachy, mám rád retro atmosféru, mám rád, keď postavy neprejavujú prehnané emócie a sú skôr racionálne založení. Čo neznamená, že sú bez emócií, len ich na verejnosti menej prejavujú, čo sa týka skoro každého v tomto seriáli. I keď by sa dalo polemizovať nad tým, ako vnímala spoločnosť Bethinu závislosť, tu sa tvorcovia držali skrátka a vo finále dali prednosť šachovému turnaju. Ide skôr o príjemnú a kvalitne nakrútenú a zahranú jednohubku, než o niečo extra ambiciózne a riešiace silou mocou spoločenské problémy či predsudky, je to skrátka v prvom rade príbeh netradičnej hlavnej postavy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě chytlo hodně, pak už to ale klesalo a klesalo, příchazely do dějě takové vsuvky, že nic ohranějšího přijít nemohlo. Dobře zahraný i když poslední díl to byl nesmysl za nesmyslem a třeba i to, že se někdy režiii hodilo aby si zapisovali svoje tahy, jinde zase ne. No nic bavilo mě to, ale víc jak tři tenhle šachový mainstream ode mě neuvidí. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tak Verbalova recenze jako vždy nelhala! I ti, kteří šachy nenáviděli, protože je v nich pravidelně starší sourozenec porážel (kromě jedné osudné partie, kdy po výhře si člověk řekne, proč to mám hrát, když už jsem vyhrál? Panzer General II je zábavnější tahovka), budou ze seriálu nadšeni. Amerika koncem 50.let přibližuje výhody psychotropní ústavní péče a krásnou dobu let 60.tých. Anya-Taylor-Joy musela absolvovat menší muka, aby se do role vizualizovala, maskérka si užila svoje, o psychickém rozpoložení charakteru, který neustále bojuje se závislostí a touhou excelovat škoda mluvit. Seriál je to značně napínavý a nedá Vám vydechnout, budete chtít vidět partii za partií. Uvidíte nejen geniální šachistku Beth, ale i řadu jiných svérazných charakterů, lesk a bídu amerického snu. Na seriálu je mi obrovsky sympatický duch šachového sportu, nepolitizace tématu, navzdory době seriálu. To byla od Netflixu mistrovská partie, hlavní hrdinku si dozajista oblíbíte. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie je úplne ťažké ohurovať, obzvlášť keď zobrazujete šnúry víťazstiev. A tá záverečná časť to svojou gýčovosťou (a na pár miestach vyslovenou stupiditou) zráža, pretože šesť častí ten seriál vyzeral, že má ujasnené ciele, v skutočnosti sa ale celý čas iba držal pri zemi. A aj tak som bol na konci namäkko. Lebo ja som sem tiež prišiel za potešením. Trochu škoda, že šachové súboje - jak sú napínavé - tak sú točené pre nešachistov a miesto diania na šachovnici naháňajú ruky a pohľady hráčov. Kamera celkovo je ozaj vypiplaná. To jak opisuje nálady hlavnej postavy a pohybuje sa v priestore tam, kam “Kráľovná” zvažuje ťahy, si nezadá s výpravnosťou vojnových veľkofilmov. Postavy (najviac mi to vyniklo v štvrtej epizóde) majú prekvapivé charaktery a človek si ich obľúbi (čo opäť zabíja posledná epizóda svojimi slepými uličkami a vyťahovaním mŕtvol niekde z prdele. Nefunguje Jolene, nefunguje stará opatrovateľka, nefunguje hezoun a jeho previazanie vlastne s čímkoľvek v seriáli). Väčšinu faktorov nejakým spôsobom narúša posledná epizóda. Vážnosť a vyznenie, zmysluplnosť postáv, intelekt... Nemá to dosah vlastne len na vizuál, vynaliezavosť kameramana a výtvarnú stránku a všetky jej kontrasty bielej a čiernej, a odtieňov a nasvietenia vlasov a líčenia Joyovej postavy. A posledná scéna toho kostýmu na ošuntelom sídlisku je pastva pre oči. A Anya Taylor-Joy je s tým nevinným ksichtíkom dokonalá. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že mě chytne zrovna seriál o šachách, ale ohlasy byly víc než pozitivní a bylo mi to doporučováno ze všech stran. Tempo je fakt rychlé a člověka to hned chytne i díky nízkému počtu dílů. Výkon Anyi Taylor-Joy je vážně strhující a zaslouží si všechna ocenění. Svou postavu zde ztvárnila opravdu skvěle. Vypráví to příběh mladé šachistky, která se ze sirotčince propracuje až ve světovou špičku. Nic ale není zadarmo a každý úspěch střídá strmý pád. Má své osobní problémy a ty jí to zrovna neulehčují. Není pro ni ani jednoduché se prosadit v 60. letech v takto mužské disciplíně. Podaří se jí porazit světového šampiona a dát si život zase dohromady? Sám jsem na to zvědavý. :) "Nechtěla bys zkusit hrát bridž?" ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Seriál oživil celosvetový záujem o šach. Americké firmy informovali o tisícpercentnom náraste predaja šachových súprav a internetoví prevádzkovatelia zaregistrovali milióny nových používateľov s neporovnateľne vyšším zastúpením žien než v minulosti. (krasomama)
  • Anya Taylor-Joy (Beth Harmon), Thomas Brodie-Sangster (Benny Watts) a Harry Melling (Harry Beltik) před natáčením příliš zkušeností s hraním šachů neměli. Anya Taylor-Joy proto trénovala se světoznámým šachovým učitelem Brucem Pandolfinim, aby to vypadalo, že opravdu ví, co dělá. Vzhledem, k tomu, že udržet veškeré šachové sekvence v hlavě by bylo velmi náročné, tak se dané tahy učila vždy pět minut před jejich natáčením. (ČSFD)
  • Americká spoločnosť Netflix čelí žalobe. Svetová šampiónka v šachu, gruzínska veľmajsterka Nona Gaprindašviliová od nej žiada odškodnenie vo výške viac ako päť miliónov dolárov. Netflix, ktorý okrem streamovacej služby na internete nakrúca i vlastnú tvorbu, podľa nej totiž šíril "zdrvujúcu lož, čo podkopáva a degraduje jej úspechy pred mnohými miliónmi divákov." V jeho poslednej časti sa hlavná hrdinka Beth Harmonová (Anya Taylor-Joy), mladá šachistka, ktorá vyrastala v sirotinci, dostane na šachový turnaj v Moskve. Počas partie s ruským veľmajstrom komentátor hovorí, ako ju šachista podcenil, keďže je žena: „Jedinou nezvyčajnou vecou na nej je naozaj iba jej pohlavie, a ani to nie je v Rusku ojedinelé. Je tu Nona Gaprindašviliová, ale tá je majsterkou sveta, čo nikdy nehrala proti mužom.“ Tvrdenie je falošné. Naopak, práve táto legendárna šachistka v roku 1977 ako prvá získala „univerzálny“ veľmajsterský titul. Postavenie najlepšej šachistky na svete si udržala 16 rokov (1962 – 1978), pričom často hrala i s mužmi vrátane troch majstrov sveta. Do roku 1968, keď sa epizóda odohráva, sa v šachu stretla najmenej s 59 mužmi (s 28 v simultánnej hre) a napríklad len na jednom turnaji v roku 1968 sedem mužov porazila. Slávna 80-ročná Gruzínka, ktorá sa i dnes zúčastňuje na seniorských majstrovstvách, tvrdí, že ju seriál sklamal. Postava, ktorá mala raziť cestu pre iné ženy, zatiaľ čo Gaprindašviliová to skutočne robila a inšpirovala celé generácie šachistiek. „Bol to ponižujúci zážitok. Je to celý môj život, ktorý prečiarkli, akoby ani nebol dôležitý,“ posťažovala sa. Netflix podľa nej pritom poznal pravdu, lebo vychádzal z rovnomennej románovej predlohy Waltera Tevisa z roku 1983. A tam sa správne uvádzalo, že Gaprindašviliová už viackrát hrala so všetkými ruskými veľmajstrami. Tvorcom seriálu navyše radili dvaja slávni šachisti (Garri Kasparov a Bruce Pandolfini), ktorí vedeli, ako to bolo. (Raccoon.city)

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama