Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Beth se v devíti letech octla v sirotčinci, kde v sobě objeví mimořádné nadání pro šachy, a vypěstuje si u toho silnou závislost na sedativech, které tam dávají dětem. (Netflix)

Recenze (34)

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povodne sme mali na plane nieco ine, ale polovicka vyskusala toto a poviem pravdu ze ma to celkom zaujalo. Sme doma taky obcasny sachisti tak nas tema oslovila. Spracovanie sa mi paci, celkom slusne zachytena doba. Tato prva cast bola taka pohodova, nemam velmi co vytknut. Aj pribeh ako taky je fajn, takze urcite pojdeme aj do dalsich casti. Hladam dovody preco nedat plny pocet, ale asi uz kaslem na to. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušné zahájení. Sirotek objevuje kouzlo šachu i vlastní geniální talent (a závilost na lécích) a postupně vylézá ze sklepa sirotčince na denní světlo, aby ukázal světu, jak se to hraje. Stínová šachovnice na stropě super. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobová atmosféra výborná, příběh zatím velmi průměrný. Dámy vládnou světu. Doslova. Další příběh ženské hrdinky, která za sebou ve výhradně mužském světě nechává právě všechny ty mužské pěšáky. Seriálová adaptace knihy Waltera Tevisa z roku 1983 má sedm dílů v názvech využívajících šachovou terminologii, a hlavně má zajímavou hrdinku Beth s typickými atributy outsiderky. Ve sklepě sirotčince, ve kterém se ocitnula po dobrovolném odchodu matky, v sobě díky správci budovy najde mimořádné nadání pro šachy i silnou závislost na utlumujících lécích. Slušný start. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíname v seriálovej súčasnosti, aby sme zakrátko zistili, že nás čaká retrospektívny diel o krátkom úseku detstva dievčatka v sirotinci. Tam sa, čuduj sa svete, ukazuje Beth ako veľký šachový talent, avšak dozvie sa to len školník, alebo kto to bol. Je však kamoš a tak dá o Bethinom talente vedieť na tie správne miesta. Som rád, že tu nie sú zamestnanci sirotinca ukazovaní ako jednorozmerní zloduchovia. No a záver, ten celkom prekvapil, i keď sa dal vzhľadom na niektoré indície odhadnúť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle vypadá na lásku na první pohled. Je to sice taková šachová pohádka, ale velmi stylově provedená. Moc se od toho nedá odtrhnout a nezbývá než doufat, že budou nadcházející epizody co nejvíc o šachách a co nejmíň o všem ostatním. Extrémně vydařený pilot, kde se toho stihlo udát mnoho. [85 %] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mým tradičním zahájením u hodnocení seriálu jsou tři hvězdičky. Tentokrát byl můj protivník vynalézavější, proto jsem musel zaimprovizovat a jeden kousek přihodit. Podle pilotního dílu soudím, že asi nepůjde o seriál pro milovníky akčních scén, ale mně to nevadí, hlavně, že tu nejde o rybaření. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl je relaxační záležitost s příjemným soundtrackem a minimem zbytečných dialogů. Nebudu to přeceňovat, ale na rozdíl od tuny jiného materiálu si tohle pustím rád znovu. Teď už jen doufat, že to další pokračování zbytečně neroztáhne dvouhlavými dialogy o ničem. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh: Beth sa stane sirotou a dostáva sa do sirotinca, kde prepadá záujmu o šachy. Prevedenie: Páči sa mi atmosféra 60. a 70. rokov. Je to doba kedy boli americké ženy viac menej v domácnosti a nosili krásne elegantné šaty na každú príležitosť. Súčasne to však ale bola aj doba kedy ženy nemali rovnaké slovo v spoločnosti ako muži čo do dnešnej doby odsudzujem a pokladám za najviac škandalózne z onej doby. Pocity: Príbeh neprináša zatiaľ nič objavné ale núti človeka pozerať so zatajeným dychom, čo sa asi bude diať ďalej. Najviac ma zaujali kapsulky čo si dievčatá dávali ale aj postava školníka, ktorá tipujem ešte nepovedala posledné slovo. Nemám čo vytnúť išiel som do toho len z dlhej chvíle ale zdá sa že to bude jedna veľmi vydarená mini séria. 90% ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá epizóda The Queen's Gambitu za mnou a ja môžem pieť ódy! Tento minuloročný seriálový fenomén ma neskutočným spôsobom chytil a jeho jedinečný námet si ma ihneď a úplne zaháčkoval. Už teraz sa odvážim povedať, že The Queen's Gambit je seriálom, ktorý nemá obdoby. Osobne sa považujem za veľkého milovníka šachu a len nedávno som sa opäť k tejto mojej záľube vrátil. Šach je proste srdcovka a aj tento seriál ašpiruje na to, aby sa ňou tiež stal. Na úvod sa veľmi pútavou cestou oboznámime so šachovými pravidlami a stratégiami. Keď mimoriadne nadaná Beth rozohrá svoju prvú partiu, potiahne pešiakom, čím vykoná svoj vôbec prvý ťah, tak tá scéna má neuveriteľnú silu a precítenie. Celé je to pojaté, ako akýsi origin tejto nadanej šachistky, ktorá okrem iného vyniká v matematike, logických a prírodných vedách. Máme možnosť sledovať jej začiatky, ako si postupne budovala vzťah, lásku, vášeň i cit k tejto strategickej hre. Od Beth bolo vyžadované pri hraní tejto deterministickej hry maximálne sústredenie, pozornosť, obozretnosť, viacrozmerné videnie, predvídanie, kalkulácia krokov, taktické myslenie, logické uvažovanie, hľadanie súvislostí, zapájanie pamäte i nekonečná predstavivosť. U Elizabethinej imaginácie ešte chvíľu zostanem, keďže časom bola umocnená práve liekmi, ktoré ju uvádzali do psychedelických stavov počas trvania halucinogenických scén, ktoré pôsobili priam až surreálnym dojmom. A tá retro šesťdesiatková atmosféra krásne opantá diváka okolo seba. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem se tak nenasmál, byť to samozřejmě moc směšný není, když se pedagogové - hlavy rádoby pomazané zaslouží o to, že je z devítileté holky totální smažka. Usvědčí budoucí generace i tu naši, že se dopouštěla podobných zvěrstev? To by mě vážně zajímalo… ()

Reklama

Reklama