Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (125)

YumiOkami 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

bylo to ok. fantasy serialy od netflixu me uz zacinaj pekne nudit. — kostymy nadherny, efekty vymakany, postavy sympaticky. moc se mi libila rovnopravnost zen a muzu a taky lgbt postavy. — koukla bych se na 2. serii? asi jo, ale jenom ze zvedavosti. 𝙛𝙖𝙫 𝙥𝙤𝙨𝙩𝙖𝙫𝙮: 𝙙𝙖𝙧𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜/𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙡 𝙠𝙞𝙧𝙞𝙜𝙖𝙣, 𝙠𝙖𝙯, 𝙟𝙚𝙨𝙥𝙚𝙧 彡★ ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla opravdu fajn jízda. Světlo a stíny je velmi originální seriál s dobrými hereckými výkony, skvělým příběhem a úžasným světem. Fastasy svět tohoto seriálu se odehrává v králoství Ravka, která je rozdělená na dvě části kvůli velké zdi (v seriálu jí říkají vrása), ve které žijí obludy a když chce někdo na druhou stranu, musí být velmi opatrný. A to je to, co je na seriálu skvělé. Takto rozdělené království je skvělý nápad se spoustou možností, teď to jen v budoucích dílech nepodělat. Příběh se odehrává u jedné holčiny, která zjistí, že má kouzelné schopnosti a dokáže přivolat světlo a jednou, možná dokáže zničit vrásu. V seriálu funguje skvělá rovnováha postav, kdy si každá ukousne prostoru tak akorát, trochu jsem měl problém s princem Kaspianem /spoiler!!!/ o kterém už od začátku víte co je zač, nebo alespoň tušíte /konec spoilerů/. Co se týče výběru herců, tak jsem spokojen. Seriál je skvělý a oproti Zaklínači (což je taky fantasy svět, který Netflix ztvárnil) jsem měl pocit, že zde buď tvůrci byly velmi šikovní anebo měli několikrát větší rozpočet. Celý seriál nás provádí skvělý příběh, který však má poněkud hůře provedený konec. Konec má být vyvrcholení, zde to bylo poněkud zklamání, avšak i přes to se těším na další sérii. Každopádně chtěl bych zde zmínit, že tento seriál je podle knižní předlohy a i proto má tak dobře napsaný svět. 8/10 ()

Reklama

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Neuvědomil jsem si, že koukám na poslední díl a říkal jsem si, že konečně se něco děje a že v příštím díle to bude ještě lepší a najednou koukám, že to byl poslední díl. Je to škoda, seriál potenciál rozhodně má, kouká se na něj poměrně dobře, jenom se v něm toho moc neděje. Dlouhé pasáže v paláci nebyly nijak záživné pro fantasy fanouška a nevím proč, ale Ben Barnes mi připadá v každém filmu/seriálu stejný, furt je to největší zabiják, který shlíží na všechny ze shora a dává všude proslovy a upřímně mi nepřijde v těchto rolích záživný a nebezpečný. Celkově mi přišlo, že zde chybělo větší napětí a aspoň ještě tak 2 akční scény. Jinak postavy mi přišly v pohodě, atmosféra fajn, svět taky dobrý, jenom to chce více šťávy podle mě ve druhé sezoně. ()

Sentax 

všechny recenze uživatele

Ako čitateľ všetkých kníh z tejto série som sa na seriál rozhodne tešil. Trailer a casting postáv vyzeral sľubne. Tvorcom sa celkom zaujímavo podarilo zakomponovať Vraniu šestku (v tejto sérii iba trojku) do príbehu Aliny. (Vrania šestka je totiž dualógia, ktorá sa odohráva samostatne). Kostýmy, lokácie, kulisy či celkovo svet inšpirovaný cárskym Ruskom vyzerali skvelo. Po prvých epizódach som bol nadšený ale každou časťou mi seriál prišiel kvalitatívne slabší. Ak odhliadneme od chovania postáv, ktoré je nelogické aj v knihách, tak hlavným negatívom je tempo. Rýchly presun postáv a snaha všetko vtlačiť do ôsmich častí seriálu vôbec neprospelo. Niektoré zaujímavé postavy nedostali priestor a až do konca seriálu nečitatelia kníh, nevedia prečo vlastne ich osudy sledujeme. Dve, tri časti naviac by seriálu určite neuškodili. Ak sa v ďalších sériách pôjde podľa kníh a tvorcovia sa rozhodnú zadaptovať príbeh Vranej šestky, tak sa máme na čo tešiť. Celkovo sa jedná o ľahký nadpriemer no očakával som viac. ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh se odehrává v těžkém fantasy světě, kde proti sobě válčí národy oddělené neprostoupitelnou temnotou zvanou the Fold. Proslýchá se, že pouze bojovník zvaný grisha, který dokáže vyvolat světlo, může temnotu porazit. O nikom takovém se dlouhou dobu nevědělo... až do teď. Je to hodně tlačené přes romanci, ale mě to vlastně nevadí. Ben Barnes? Yes, please. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Jessie Mei Li (Alina Starkov) je ve skutečnosti míšenka. Její otec je Číňan a matka Britka. Podobně je na tom i její postava Aliny Starkov, která je napůl šuhanské a ravské národnosti. (Hanna)
  • Leigh Bardugo (autorka knižních předloh) strávila na natáčení v Budapeští několik dnů. Mnohokrát na place brečela, jelikož byla velice dojatá, že scény z jejích knih doslova ožívají. (Hanna)
  • Amita Suman (Inej Ghafa) si nemyslela, že je pro roli Inej vhodná. Naopak Leigh Bardugo (autorka knih) přiznala, že jakmile spatřila Amitinu castingovou nahrávku, věděla, že našla tu pravou Inej. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama