Reklama

Reklama

Světlo a stíny - Série 1

(série)
Trailer 2
USA, 2021, 6 h 53 min (Minutáž: 45–58 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Tom Weston-Jones, Dean Lennox Kelly, Andy Burse, Sujaya Dasgupta, Tony Mašek (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (17)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Výprava je na seriálové poměry výborná, herci obstojní a prachy jsou na tom vidět a Netflix z toho dokázal udělat hit, takže se další sezóny dočkáme. Stejně mám ale pocit z toho feelingu celého seriálu, že se jedná o naprosto generickou fantasy bez tváře, kterých na Netflixu jenom přibývá (například nedávný Sweet tooth) a prakticky mizí ty vyloženě strhující a v budoucnu kultovní, které by měl každý vidět. Klasicky mi trvalo mnoho měsíců těch 8 dílů dokoukat, ale když už jsem koukal, tak jsem se vlastně víceméně bavil, hlavně v druhé půlce řady. Rozhodně by mě ale nemrzelo, kdyby to utnuli a nasypali prachy do něčeho, jehož zrušení jsem oplakal (Daredevil, Mindhunter). ()

sarulefilm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako čtenář knížek jsem velmi příjemně spokojená s tím, jak se tvůrcům povedlo ty dvě linky Griši a Šesti vran dát dohromady. Líbila se mi víc ta linka Griši ve které to pěkně jistřilo, zatímco Šest vran je trochu upozaděných a nejsou příliš rozvité jejich charaktery. Je to příjemné sledování na zabití času, ale bohužel nic navíc. ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je seriál přímo skvostný, na efektech se rovněž nešetřilo. Problém však mám s příběhem, ten na mě působil velmi nepřehledně, nepůsobil vlastně ani nijak zvlášť poutavě, postavy mi přišly hrozně nevýrazné, prakticky jsem ani neměl komu fandit. Tempo je spíše pomalejší, ve vícero dílech se víceméně vůbec nic neděje, závěr mě zklamal maximálně. Chybělo mi mnohem více akce, kterou těžce upozadilo drama a city. Také mi přišlo, že tvůrci úplně nevyužili potenciál, jaký dané téma nabízí. Jak již bylo avizováno, chystá se další série, která by měla vyjít příští rok. Já se asi budu hodně dlouho rozmýšlet, zda jí vůbec dám šanci, jelikož první série mě zatím nijak zvlášť nezaujala. 5/10. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj komentář je z pohledu někoho, kdo četl pouze Šest vran. Tedy, spíš "tři vrány", protože jsem knihu nedočetla do konce. A vlastně mě to mrzelo, protože mi ten svět sednul a příběh taky. Jenom mi nesedla kniha. Tak jsem doufala, že adaptace bude pro trochu starší publikum než knihy. A musím říct, že mě potěšilo, že tvůrci do seriálu zpracovali postavy obou sérií z Grishaverse (nebo jak tomu fanoušci říkají). Protože to bylo zajímavě proskládané. Takže jsem se rozhodla tenhle komentář vést jako kdybych vůbec nevěděla, o čem je celé tohle všechno. *** Hezky natočené, dobře zpracované, dvě linky spolu hezky propletené, aby to bylo napínavé. Kulisy na mě působily uvěřitelně a celý vizuál byl moc dobrý. *** Obsazení skvělé a sympatické. Nebudu lhát Ben Barnes mi v těch záporných rolích vážně sedí a chci ho takhle vidět víc :) a doufám, že se v druhé sérii značně naštve. Už to bude silově vyrovnané. Ale za mě byl nejlepší kozlík :D a taky Jesper, no. Ale ten kozlík! *** Co mě mile překvapilo je množství lehce drsnějších scén a krve je tam taky poměrně dost. Někdo tady o absenci erotických scén. No, nenapadá mě, kdo s kým a kdy by se to hodilo. Teď mi jede v hlavě děj a vážně si nemohu vybavit svému kam by to šlo (za mě násilně) narvat. *** Přesto mi přijde, že první série je jenom takové rozehrátí. Postavy vyndali karty na stůl a divák, ať se rozhodne, zda bude sledovat dál. Protože Shadow and Bone má stejný efekt jako všechny seriály Netflixu. Posledních pár minut každého dílu je tak napínavých, že prostě musíte kouknout na další díl. A přestože vás to baví třeba jenom na 50% kvůli těm deseti minutám si pustíte další díl a najendou je konec série a vy teprve zjistíte, co se před vámi těch sedm hodin odehrávalo. (Jak by jinak bylo možné, že jsem se dostala s Winx až na konec?!) Já zjistila, že se na druhou sérii moc těším :) *** Ještě jedna věc. Sice nemá seriál opening, jenom logo s názvem, ale líbilo se mi, jak je v každém dílu jiné. Asi ty části zkouknu potom znovu, je mi jasný, že to bylo vhodně do děje. *** Doporučuju. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Par viet k epizodkam - V "otvaraku" nam predstavili niekolko zaujimavych povolani, par magickych zamerani a par stran v nejakej rivalite a vacsom konflikte. Predstavitelia, ako inak, mladucki, bojuju proti nepriazni osudu. Zapletka moc originality nepobrala, je na klasicky motiv, dostatocny k tomu, aby aspon prvy diel/dva vzbudila zaujem. Herci ma neiritovali a i magicke skoly a priserky, ktorych je ako safranu, nevyzeraju zle. Zial scenar, dialogy a mnoho "nahod" a zbytocnych "cool" a "vtipnych" hlasok ozaj bije do oci a mna otravovali. Naviac, mate pocit, ze to vychrlila podla standardneho navodu nejaka lacnejsie produkcna agentura pre fantasy serial. Zial, moje naroky na fantasy serial su vyssie. Co som postrehol, zopar scen, ci kratkych dejovych linii, ktore sa mi pacili, boli akoby copy-paste z GoT. 45% Slaby priemer. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (2)

  • Scéna, kdy generál Kirigan (Ben Barnes) přiběhne k Alině (Jessie Mei Li), aby jí dal ještě jednu pusu, původně ve scénáři nebyla. Ben závěr scény zaimprovizoval. (psychoJoa)
  • Leigh Bardugo, autorka knižní předlohy, si zahrála v této epizodě, kde jako první po audienci objímá Alinu – má na sobě fialovou keftu materiálčiků, kterou si vybrala sama. (psychoJoa)

Reklama

Reklama