Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alina nechce opustit Mala a vymyslí plán, jak se s ním vydat na nebezpečnou výpravu přes Vrásu. Kaz si brousí zuby na výnosnou prácičku. (Netflix)

Recenze (17)

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Môže byť. Z Barnsa, ktorý ma jediný zaujal v traileroch, zatiaľ vidno len chrbát, ale nevadí, situácia je predstavená, postavy celkom sympatické, záujem o pokračovanie vzbudený... Takže pilot dobrý. Pre porovnanie, His Dark Materials je oveľa slabšie, Cloak and Dagger je oveľa slabšie. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani nepamatuju, kdy naposledy jsem viděl tak kvalitní a obsahově zajímavou uvodní epizodu seriálu. Autorům se v ní povedlo načrtnout neotřelý svět, představit postavy, nastínit oč půjde a především tím vším navnadit diváka na další epizody. Trochu se bojím jak seriál příjmou lidi, kterým bude ten slovanský feeling a názvosloví vadit...zvlášť v dnešní době, kdy rusáci vystrkují růžky. Bylo by škoda, kdyby se tak zajímavý seriál zaříznul kvůli slovům jako gríša, nebo jménům jako Alina. Nejsem si jistý, jestli by se mi líbila kniha, ale jako seriál mne Světlo a stíny vysloveně potěšil. Konečně originální námět, zajímavé postavy, dobré dialogy a kvalitní zpracování. Takhle to má vypadat. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál začíná solidně. Máme tady fantasy verzi Euroasie (většinou ruská část) 19. století. Uprostřed kontinentu máte šílenou anomálii, která změnila život všech obyvatel. Postav je na začátku docela dost, ale dokážou se dostatečně odlišit. Možná se až příliš tlačilo na to ukázat, jak je tato společnost rasistická a jak hlavní hrdinka bojuje celý život s předsudky, ale dá se to zkousnout. Vyhovuje mi vizuální stránka. Tvůrci vsadili místo na CGI na skutečné reálie. Je to zemité, temné a celkem uvěřitelné. Snad se vyhneme propadáku ala Cursed. Knižní předlohu jsem nečetl, takže nemůžu srovnávat. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak Shadow and Bone hodnotím po zhliadnutí prvej epizódy veľmi kladne, ide o velice jedinečný koncept, ako pojať fantasy. Netflixu sa konečne podarilo prelomiť ľady a nadelil nám solídny seriál. Najviac asi musím vychváliť samotný fantazijný svet, ktorý čerpá mnoho atribútov z rôznych kultúr. Podobnosť s Ruskom je asi najciteľnejšia, však celé územie Ravky čerpá inšpiráciu z Cárskeho Ruska. Avšak i vplyv orientu je zreteľný. Zachytiť jednotlivé elementy Grushaverseu sa zaručene podarilo a celý tento fikčný svet prekypuje životom. Bohatá mytológia a lore sa nám primeraným tempom postupne predstavuje a divák ma dostatočné množstvo priestoru sa najprv rozkúkať. Audiovizuálna a technická stránka si drží štandard, akého sme u Netflixovských fantasy seriálov zvyklí. A tie kostýmy boli naprosto skvostné. Seriál si dal záležať aj na geografickej charakteristike príslušných území spojenými so základnou faktografiou. A sa niet ani čomu diviť, keďže hlavná predstaviteľka je kartografka. Poväčšine času sa nachádzame v ríši Ravka, ktorá je rozdelená na dve časti - západnú a východnú - majestátnou hmlistou bariérou, v ktorej prebývajú monštrá známe ako Volcras. A na severe máme Fjerdanskú líniu a zase na juhu Shu Han. Do tejto priepasti Stygianskej hmly zvanej Shadow Fold (The Unsea) sa vydávajú aj naše hlavné postavy Alina a Malyen a pasáže z tohto temného sveta boli mimoriadne atmosférické a držali si slušnú dávku napätia a hrôzy. Tejto scéne predchádzala dosť pohnutlivý rozhovor medzi Alinou a Malom. Predovšetkým s Alinou som sa bol schopný stotožniť a netrvalo príliš dlho než sa sa naučil s ňou súcitiť Jessie Mei Li dokázal vskutku bravúrne zahrať jednotlivé emócie. Medzitým sa pozrieme i na skupinku kriminálnikov, ktorý sa koncertujú okolo muža Kaza Brekkera. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to straně utahané, pocitově jsem měla pocit, že na to koukám dvě hodiny. Vrása dobrá, byť zatím se vlastně nic nedělo. Postavy veskrze sympatické, ale je to celé takové neosobní a ušmudlané. Dialogy nudné a děj nikam neposouvající, velké množství postav, o kterých jsme se zatím nic nedozvěděli. První epizoda nic moc, uvidíme zda se to rozjede. 40%. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V "otvaraku" nam predstavili priehrstie povolani, par magickych zamerani a dve strany, plus nejaky ten konflikt. Predstavitelia, ako inak, mladi nastrocni budu zrejme bojovat proti nepriazni osudu. Zapletka, hoci neoriginalna, je na klasicky motiv, aby vzbudila zaujem. Zatial ma zucastneni neirituju a i magicke skoly a priserky nevyzeraju zle. Aj ked "vrasa" vyzera hodne divne...dno je pust ci voda? :) Opatrny priemer, hoci..ako cez kopirak z reklamnej sablony. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je čím dál tím těžší začínat s novým fantasy seriálem, protože čím více máte nakoukáno, tím více vidíte podobnost s jinými knihami a filmy. A to byl právě ten největší problém tohoto seriálu. Tak nějak dopředu tušíte, jakým směrem se příběh vydá, jste schopni dopředu predikovat několik kroků. Přesto chci dát tomuto seriálu šanci a uvidíme, zda alespoň nějaká originalita v něm je. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Nálepka fantasy ma lákala, trailery a young adult feeling odrádzali a po prvom dieli mám jasno. Po väčšinu času chaotické, vizuálne utopené v tme a rozprávačsky mdlé. Jediná pútavá pasáž je prechod cez Vrásu a tá trvá asi päť minút. Neviem si predstaviť, ako by ma to nahodenými konfliktmi, predstavenými postavami a načrtnutou mytológiou zabavilo na ďalších 7 hodín, takže končím. ()

Elio 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc zajímavý atmosférický začátek téhle (předpokládám) do budoucna populární série. Úvod do světa Ravky byl pro mě jakožto neznalce knižní předlohy tak trochu matoucí. Nejsem si úplně jistá, jestli bych nebyla ještě zmatenější, kdybych se na seriál začala dívat se svými znalostmi a la tabula rasa, jelikož mi předtím bylo vysvětleno, kdo že to ta Griša vlastně je a na čem vůbec je celý svět postaven. Každopádně, první díl vzbudil několik otázek, což by také měl, pokud chce přitáhnout pozornost, a za to jsem moc ráda. Automaticky jsem klikla na další díl a byla zvědavá, kam se celý příběh postupně vyvine. Mimochodem, zaujal mě i jiný styl vyprávění a kamery u obou "provincií" Ravky. Trio z východní části zastávalo badass+zábavnou složku a vyprávění ze západní zase spíš fantasy tajemnou. Udrželo to diváka hezky ve střehu. Takže, hurá na druhý díl. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, zvědavost. Postavy, herci - nevzbuzují žádnou empatii a nejenže začínají v nule, oni v nule setrvávají. Divadelně podmračení a oškliví. Obludy vrásy, ... No... tak tam prostě jsou obludy. Fantasy knihy povzbuzují obrazovou fantazii, film ji bohužel může pokazit. Výprava je ale dobrá. ()

mety6 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co to sakra bolo? Pocas celej casti som mal pocit, ze to je nejaky stred serialu a ja som preskocil 3-4 casti, kde by mi vysvetlili o co tu ide. Zmatok z kazdej strany barikady. Netusim absolutne, o co komu ide a kto je kto. Takto zmateny po prvej casti serialu som este nebol. Neviem, ci sa donutim pozerat to dalej. ()

Tom10000 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.díl 1.série. Alina putuje ve skupině Kartografů ke Druhé armádě, aby prozkoumala terén okolo Vrásy. Tato temná a děsivá věc vytvořená kdysi dávno temným Grišou rozdělila jeden ucelený svět na dva. Nelze ji obejít, podejít ani nadletět. Nedá se ale ani projít skrz ni, každý, kdo se tam vydal, skončil mrtvý, přesněji zabit obludami a nestvůrami. Alina se setkává, po dlouhé době, se svým kamarádem z dětství Malem, jenž má, jak se však dozvídá, odplout spolu se slavným a krutým generálem na nové lodi přímo do Vrásy. Aby o něj nepřišla, vymyslí způsob, jak se k němu přidat. Cestou na ně zaútočí monstra, avšak ve chvíli, kdy se již zdá vše ztracené, projeví dívka schopnosti Grišy. A ne ledajaké. Je světlonošem, a jedině světlo údajně dokáže zničit temnotu a tedy i Vrásu. Na druhé straně této překážky sídlí Kaz. Velmi arogantní a velmi lstivý muž, jenž usiluje o bohatství a moc. Jeho věrná služebná mu přinese zprávu o výnosném obchodu, za nějž ai ale kupec žádá překročení Vrásy. Kaz příjimá, a již o obchodníka se dočká mimořádného překvapení. Zajatým mužem, jehož má spolu s přivedenou dívkou se schopnostmi z každého vytáhnout pravdu, je přeživší z lodi, na níž plula Alina. Dokázal překonat Vrásu po svých, a jak se Kaz dozvídá, s pomocí světlonoše. nyní má tento muž jedinečnou příležitost vydělat si peníze - avšak pouze pokud přivede onu Starkovou. 80 procent, slibný začátek. ()

Reklama

Reklama